Moćni Lenard i istorijsko finale Toronta!

Istorija u Kanadi: Toronto u prvom NBA finalu! Reptorsi na svom terenu savladali Milvoki u šestom meču finalne serije Istočne konferencije i prvi put boriće se za šampionski prsten najjače lige na svetu.  Poznat je najbolji klub Istočne konferencije. . .

Košarka 26.05.2019 | 13:22
Moćni Lenard i istorijsko finale Toronta!
Toronto Reptorsi ispisali su novu stranicu u istoriji franšize, jer su prvi put izborili veliko finale NBA lige.

Tim iz Kanade slavio je pred svojom publikom u šestom meču finalne serije Istoka protiv Milvokija rezultatom 100:94 (18:31, 25:19, 28:26, 29:18) i obezbedio konačnu pobedu rezultatom 4:2.

Toronto je napravio uspeh za pamćenje, budući da je posle 0:2 u duelu sa Milvokijem preokrenuo seriju u svoju korist ostvarivši četiri trijumfa u nizu.

Nakon brejka u petom meču, finalni udarac Baksima zadali su pred domaćom publikom najviše zahvaljujući Lenardu Kavaiju, koji je završio duel sa učinkom od 27 poena (šut iz igre 9/22, šut za tri 1/8, slobodna bacanja 8/11), 17 skokova, sedam asistencija, šest izgubljenih, uz dve ukradene lopte i dve blokade.

Gosti su uspeli sjajno da povuku meč i u prvoj četvrtini da nametnu svoj ritam, nakon čega su Reptorsi u nastavku dugo jurili priključak. Tek početkom poslednjeg kvartala uspeli su da "slome" rivala i potom očuvaju prednost do kraja utakmice.

Uz Lenarda istakli su se i Paskal Siakam sa 18 pogodaka, Kajli Lauri postigao je 17 poena, uz pet skokova i osam asistencija, dok je Fred Vanvlit završio duel sa 14 poena, od čega je ubacio četiri trojke iz pet pokušaja.

Kod Milvokija najefikasniji je bio Janis Adetokumbo sa 21 poenom i 11 uhvaćenih lopti, a pratili su ga Bruk Lopez sa 18 poena i devet skokova, i Kris Midlton koji je upisao 14 pogodaka.

"Verovali smo i kada je bilo minus 15. Mnogo smo radili sve dok nismo uspeli", rekao je Lenard posle istorijskog uspeha i napomenuo da je ekipa posle lošeg starta serije u nastavku, pre svega, igrala agresivnije u odbrani što im je donelo rezultat.

Toronto će se za šampionski prsten NBA lige boriti sa aktuelnim šampionima Golden Stejt Voriorsima, koji su izbacili Portland.

Finalna serija startuje u noći između četvrtka i petka, igra se na četiri pobede, a prva dva meča biće održana u Torontu.



Golden Stejt Voriorsi dobili su takmaca u finalu NBA lige, a to će biti Toronto koji se prvi put u istoriji franšize plasirao u veliko finale. I to je učinio tako što je nadigrao Milvoki kod kuće sa 100:94. Kanadski tim je tako slavio sa 4:2 u seriji, a tu istu seriju je započeo tako što je izgubio prve dve utakmice.

Kavaj Lenard je postigao 27 poena na ovom meču, imao je čak 17 skokova i sedam asistencija, a da ne pominemo odbranu. Bio je najbolji pojedinac meča i najzaslužniji za prolazak Reptorsa u veliko finale. Inače na parketu je proveo 41 i po minut.

To u isto vreme znači da će finale Evrolige prvi put putovati van SAD-a kada će u prvoj utakmici Reptorsi dočekati Voriorse. Reptorsima nije išlo baš kao po loju protiv Milvokija, imali su i 15 poena zaostatka, ali su uspeli da preokrenu i dođu do istorijskog uspeha. Baksi su vodili sa 38:23 u ranom delu druge četvrtine, ali to im nije bilo dovoljno.

Čak je Milvoki vodio i na startu poslednje četvrtine, ali je onda Toronto upalio turbine, rešio šesti meč u svoju korist na krilima Lenarda i Sijakama i stigao do velikog rezultata.

Toronto je napravio pravi potez dovođenjem Lenarda, a predsednik kluba Masai Ujiri je istakao da je s radi o najboljem igraču NBA lige.



Reptorsi su dobro šutirali za tri poena, dali su 12 trojki iz 27 pokušaja uključujući četiri iz osam pokušaja u poslednjoj deonici. Imali su seriju 26-3 krajem treće i početkom četvrte deonice i tu je meč prelomljen.

Paskal Sijakam je meč završio sa 18 poena i četiri skoka, Kajl Lauri je dodao 17 poena, pet skokova i osam asistencija, dok je Fred Vavlet dodao 14 poena.

Kod Milvokija se najviše istakao Janis Adetokunbo sa 21 poenom, 11 skokova, četiri asistencije, dve ukradene lopte i tri blokade. Bruk Lopez je dodao 18 poena, Kris Midlton 14, Ersan Iljasova 13, a po 10 su dodali Malkom Brogdon i Džordž Hil.

Toronto će imati prednost domaćeg partketa protiv Golden Stejta, već su Reptorsi otišli dalje nego što im se predviđalo, a na kraju ih čeka najveća prepreka. (Ne)moguća misija.

NBA, PLEJ-OF

Toronto - Milvoki 100:94
/Lenard 27 - Adetokunbo 21/



Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar