Tako to rade Nijemci - ozbiljno, planski i studiozno!

Bajern i Kader-Planung 2021. . .  Timo Verner i Kai Haverc stižu za godinu dana kao šlag na tortu. . .

Fudbal 26.05.2019 | 12:44
Tako to rade Nijemci - ozbiljno, planski i studiozno!
Bajern će predstojećeg leta biti jedan od najaktvnijih klubova na fudbalskoj pijaci i to je svima jasno. O tome javno govore i vodeći ljudi minhenskog giganta Uli Henes i Karl Hajnc Rumenige. Zapravo, Bavarci su veliki deo posla već obavili kada su zaključili transfere Lukasa Ernandeza (80.000.000) i Benžamana Pavara (35.000.000), čime su renovirali zadnju liniju. To je bio lakši deo posla, sada predstoji onaj teži.   

Prethodnih dana pisali smo da su u toku pregovori sa Lerojem Saneom iz Mančester Sitija, odnosno da se nije odustalo od supertalentovanog Engleza iz Čelsija Kaluma Hadsona Odoija. Dovođenje nemačkog reprezentativca iz današnje perspektive deluje kao realnost,  s obzirom da je Pep Gvardiola dao zeleno svetlo za transfer, a mladi krilni napadač prihvatio ponudu koja podrazumeva petogodišnji ugovor i neto platu od 10.000.000 evra po sezoni. Posao sa Plavcima oko Hadsona Odoija neće ići tako lako zbog Čelsijeve zabrane transfera, ali o tom potom. Pored ova dva igrača Bajern je naciljao i zadnjeg veznog iz Atletika - Rodrija, međutim, tu će imati žestoku konkurenciju u Mančester Sitiju i još nekim bogatim klubovima. 

To su, manje-više, planovi za nadolazeći prelazni rok. Ali tu se Bajernov Kader-Planung ne završava. Čelnici sedmostrukog uzastopnog šampiona Nemačke gledaju još malo dalje u budućnost. I navodno već imaju ideju za leto 2020. A ona glasi: Timo Verner za popunu navale i Kai Haverc za novog vođu veznog reda.  

Napadač RB Lajpciga već mesecima se pominje kao potencijalno pojačanje Bajerna za narednu sezonu, ali kako vreme odmiče sve su manje šanse da se to dogodi. Novom prvom špicu nemačkog nacionalnog tima ugovor ističe baš u leto 2020, a on za sada nema nameru da ga produži. Ta činjenica u neku ruku olakšava posao Bajernu, mada čelnici Bikova ne odustaju i pokušavaju da ubede Vernera da stavi paraf na mnogo bogatiji sporazum o nastavku saradnje. Bavarci su se već dosta istrošili, ozbiljan novac tek će iskeširati za Sanea, verovatno i za Odoija, pa će se strpiti još godinu dana. Brzonogi napadač biće im dostupan već kroz sedam meseci. Naravno, za potpis predugovora...  

U prilog ovakvom razvoju situacije govori i činjenica da je Bajern iz Hamburgera doveo Jan Fijete Arpa, mladog i talentovanog napadača, tek koliko da popuni prazninu nastalu odlaskom Sandra Vagnera, zamena Roberta Levandovskog. A tu je i Tomas Miler da uskoči u sam špic, ako zagusti. Dakle, špic ovog leta apsolutno nije prioritet i Bajern može da se sačeka slobodnog Vernera. 

"Ne bi bio toliko siguran da će Verner ovog leta u Bajern. Da su oni apsolutno sigurni u svoje želje već bi nas zvanično kontaktirali sa nekom vrstom zahteva. Sve drugo bilo bi neobično za Bajern, pogotovo što imamo dobre odnose sa njima. Naša pozicija se nije promenila, radimo sve da Timo ne uđe u poslednju ugovora bez dogovora o nastavku saradnje", kazao je juče alfa i omega Lajpciga Ralf Rangnik. 

Uostalom, da će Verner teško ovog leta promeniti sredinu govori i činjenica da Lajpcig još nije ni na tragu njegove zamene. A govorimo o pedantnim i metodičnim Nemcima, među kojima je Rangnik najbolji primer takvog poslovanja. 

Kai Haverc biće mnogo teža operacija za Bajern i verovatno budući klupski rekorder kada je u pitanju obeštećenje izdvojeno za nekog igrača. Jedan od najperspektivnijih vezista Evrope ima 19 godina i preko 100 utakmica u Bundesligi. Učinak frapantan - 28 golova i 22 asistencije?! Ove sezone izvanredan, kao tinejdžer glavni igrač Leverkuzena koji uspeo da uvede u Ligu šampiona...

"Haverc? Neće ovog leta otići u Bajern, nego sledećeg", otkriva za Bild bivši sportski direktor Levera i čovek blizak Henesu i Rumenigeu - Rajner Kalmund. "U Bajeru ga žele još godinu dana, ali svesni su da ga duže ne mogu zadržati. Nadam se da če ostati u Nemačkoj, a koje je rešenje bolje od Bajerna".

Verkself ima čvrst ugovor sa Havercom, do 2022. što ih stavlja u lagodnu poziciju što se tiče pregovora. KJalmundova procena je da njegov transfer narednog leta ne može biti manji od 80-90 miliona evra. 

"Nema ni govora o transferu Haverca bar još godinu dana. Dobro će mu doći još jedna sezona ovde, a posle ćemo videti", kazao je prvi operativac Levera Rudi Feler. 

Lotar Mateus nema dilemu da je ovaj momak igrač sezone u Bundesligi i preporučio je Bajerenu da što pre reaguje...

"On je čudo. Tako fleksibilnog igrača nema u Nemačkoj, možda ni u Evropi. On je spreman da preuzme svu odgovornost na sebe u dobi od 19 godina. Bajern mora da ga kupi". 

Bavarci su još početkom godine obelodanili svoju novu filozofiju koja će podrazumevati okupljanje najboljih nemačkih igrača u Minhenu. Pravljenje nemačke reprezentacije u malom. Svi do sada navedeni potezi govore da čelnici kluba zaista rade da tako i bude. Sane je možda već sada najbolje nemačko krilo; Verner je prvi napadač reprezentacije; Kai Haverc će bez svake dileme uskoro preuzeti palicu od Tonija Krosa i postati vođa u veznom redu. Sa postojećim kadrom koji predvode Manuel Nojer, Džošua Kimih, Niklas Zule, Leon Gorecka, Serž Gnabri - eto Pancera, ne u malom, nego kostura nacionalnog tima. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar