Težak udarac za premijerku Mej

Konzervativna stranka Tereze Mej na putu je ka svom najvećem izbornom porazu, pokazuju posljednji rezultati ankete koju je list “Independent” sproveo uoči izbora za Evropski parlament.

Svijet 23.05.2019 | 22:09
Težak udarac za premijerku Mej
Rezultati su pokazali da se konzervativci nalaze na četvrtom mjestu, daleko iza laburista i Liberalnih demokrata koji se bore za drugo mjesto, kao i stranke Bregzit koja ubjedljivo vodi.

Više od trećine ispitanika se opredijelilo za novoosnovanu stranku na čelu sa Najdželom Faražom.

To pokazuje da će samo devet posto onih koji su glasali da Britanija napusti EU na referendumu 2016. godine sutra glasati za Konzervativnu stranku, nakon što su uporni pokušaji Tereze Mej da sačuva njen “bregzit plan”, kako se čini, osuđeni na propast.

Više od dvije trećine, odnosno 67 posto onih koji su se opredijelili za Bregzit prije tri godine, sada će glasati za Faranžovu pobunjeničku stranku. 

Prema anketi, laburisti su na drugom mjestu sa 18 procenata, dok liberalne demokrate zaostaju za samo jedan procenat.

Konzervativci zaostaju za njima sa svega 12 procenata, što bi bio najgori rezultat Torijevaca u istoriji evropskih izbora, piše Blic.

Najavljena ostavka

Britanski list “Tajms” je jutros objavio da će premijerka Tereza Mej sutra podnijeti ostavku. Mejova će ostati na poziciji dok njen nasljednik ne bude izabran glasovima oko 125 hiljada članova Konzervativne partije, naveo je ovaj list.

Sljedeći britanski premijer biće izabran glasovima oko 125.000 članova Konzervativne partije, dodaje britanski list.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar