Dobrić slomio FMP, Zvezda ovjerila prvo mjesto!

Zvezda i dalje bez poraza – FMP se predao u 4/4.  Košarkaši Crvene zvezde su zabeležili i osmu pobedu u Superligi Srbije, savladavši FMP Železnik u gostima rezultatom 77:62.  Dobrić i Amerikanci prelomili FMP: Zvezda overila "pol".  Posle ravnopravne tri čevrtine, šampion slomio otpor domaćih serijom trojki i snažnim zakucavanjem Ognjena Dobrića.  

Košarka 22.05.2019 | 22:10
Dobrić slomio FMP, Zvezda ovjerila prvo mjesto!
Ovim trijumfom izabranici trenera Milana Tomića su obezbedili prvo mesto u Grupi A pred plej-of.

Do samog kraja treće četvrtine rezultat je bio izjednačen, ali je pri rezultatu 50:50 Kej Si Rivers ubacio dve vezane trojke i uveo svoj tim u poslednju četvrtinu sa šest poena prednosti.

Katastrofalne odluke košarkaša domaćeg tima su omogućile Zvezdi da napravi dvocifrenu prednost, koju nije ispustila do kraja meča.

Ekipa iz Železnika je bolje startovala utakmicu, imala je prednost do samog finiša, ali je tim Zvezde uspeo da napravi preokret i da posle prvih deset minuta ima dva poena prednosti.

Prava rezultatska klackalica je viđena u nastavku, FMP je uspeo da prepolovi razliku, pa je na velikom odmoru bilo samo +1 za šampiona ABA lige.

Slična slika je viđena i u dobrom delu treće četvrtine, sve do poslednjeg minuta u kom je klasu demonstrirao Rivers.

U poslednjoj četvrtini su igrači FMP za svega pet minuta promašili sedam šuteva i izgubili četiri lopte, što je Zvezda iskoristila i na kraju zabeležila pobedu sa čak 15 poena razlike.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio rezervista Ognjen Dobrić sa 19 poena, a dvocifreni učinak su imali još samo Majkl Odžo i Kej Si Rivers sa po 10.

Na drugoj strani je odličan utisak ostavio Stefan Đorđević (16 poena, 6 skokova), a po 12 su ubacili Stefan Pot i Marko Jeremić.

Crvena zvezda mts definitivno je zauzela "kotu jedan".

Ekipa Milana Tomića ostvarila je i osmi trijumf u Superligi i na gostovanju u Železniku matematički izborila prednost domaćeg terena kroz plej-of. Na parketu rivala protiv koga nisu izgubili od 2011, crveno-beli su se namučili u tri četvrtine, pa odlučili meč u nekoliko minuta.

FMP - Crvena zvezda mts 62:77 (14:16, 20:19, 16:21, 12:21)

U preostala dva kola, branilac titule će se u utakmicama protiv OKK Beograda i Borca iz Čačka pripremati za plej-of, koji će početi 2. juna, polufinalnim serijama na dve pobede.

Sa druge strane, FMP će u mečevima protiv Dunava i Beograda braniti pobedu prednosti u odnosu na trećeplasirani Borac. Ove večeri, u duelu protiv Zvezde, ekipa Vladimira Jovanovića bila je tri četvrtine u igri za važnu pobedu, kojom bi se potpuno primakla doigravanju, ali su njen otpor od kraja treće deonice srušili hici gostiju sa distance.

Pri poslednjem izjednačenju (50:50 u 30. minutu), Kejsi Rivers je "vezao" dve trojke, Bili Beron je takođe pogodio iz daljine (prvi put na utakmici) i Zvezda je stekla dotad maksimalnu prednost od sedam poena (59:52). Usledilo je atraktivno zakucavanje Ognjena Dobrića, koji je potom ubacio i trojku, za velikih 64:52.

Poslednje udarce "panterima" zadali su plejmejker crveno-belih Filip Čović polaganjem za 66:52 pet minuta pre kraja i krilni centar Mohamed Faje, trojkom za 71:56, posle koje je bilo jasno da se FMP neće vratiti u poslednjim minutima.

Kada se "lomio" meč, domaćin je potpuno stao u napadu i pored izgubljenih lopti nije uspevao ni da konkretizuje ofanzivne skokove. Krilni centar Stefan Đorđević je ubacio 16 poena, uhvatio šest skokova, ali njegova zapažena partija nije bila dovoljna da uvede meč u neizvestan finiš, u kojem nije postavljano pitanje ko će pobediti.

FMP je u Železniku bio konkurentan protiv Crvene zvezde nešto više od tri četvrtine, ali nije imao snage da prekine stravičan niz od 23 uzastopna poraza od ekipe s Malog Kalemegdana, već je doživeo novi. Ekipa Milana Tomića slomila je otpor domaćeg tima u finišu meča i na krilima raspoloženog Ognjena Dobrića stigla do osme pobede u Superligi, čime je overila prvo mesto u grupi A - 77:62 (16:14, 19:20, 26:21, 19:12).

Dobrić je gostima doneo taj neophodni energetski faktor na terenu, a jedan od ključnih trenutaka dogodio se sedam minuta pre kraja utakmice, kada efektnim zakucavanjem odveo srpskog šampiona na velikih plus devet (71:62). Razlika je ubrzo bila i dvocifrena, a nada domaćih igrača sve tanja.

FMP je jedna od retkih ekipa koja ove sezone u Superligi nije izgubila bitku pod obručima sa Crvenom zvezdom, ali su gosti na kraju prevagu napravili u šutu spolja. Pogodili su devet trojki, a domaćin samo dve iz 14 pokušaja.

Dobrić je meč okončao sa 19 postignutih poena (8/11 iz igre),Odžo i Rivers su ubacili po 10, a kapiten Branko Lazić devet poena. Stefan Đorđević je meč okončao sa 16 postignutih poena, dok su Jeremić i Pot ubacili po 12. Crvena zvezda za tri dana gostuje OKK Beogradu, a potom dočekuje Borac iz Čačka u uvertiri plej-ofa. 

Nakon utakmice, Tomić je dao kratak komentar:

"Čestitao bih mom timu na pobedi. Osim druge četvrtine smo kontrolisali utakmicu svih 40 minuta. U prvom poluvremenu smo imali dva poena iz kontranapada, u drugom 11. To je bio trenutak kad smo počeli brže da igramo, dali lake poene i stekli razliku od 10 poena. Čestitam još jednom igračima. Trebalo bi da nastavimo dalje", izjavio je Zvezdin trener.

FMP: Đorđević 16 (6 sk), Jeremić 12, Pot 12, Bursać 2, Dilejni 5, Vojinović, Momirov 3, Šešlija 8 (5 sk), Uskoković 2, Paunović 2, Pavićević, Popović.

ZVEZDA: Odžo 10 (7 sk), Lazić 9, Davidovac 4, Faje 3, Beron 8, Nenadić, Simanić 5, Čović 7, Dobrić 19 (3/5 za tri), Radanov, Rivers 10, Ristić 2.

Rezultati 8. kola u Grupi A:

Zlatibor - OKK Beograd 74:87
/Rondović 19 - Stanić 25/

Dunav - Borac 72:80
/Ivić 15 - Kočović 23/

Tabela: Zvezda 8-0, FMP 6-2, Borac 5-3, Zlatibor 2-5, OKK Beograd 2-5, Dunav 1-7.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar