Veliki intervju genijalnog Ćavija...

Znam, oćelaviću kao trener Barselone! Legendarni as uveliko se priprema za trenerski posao i ne krije svoje ambicije. . .

Fudbal 21.05.2019 | 22:04
Veliki intervju genijalnog Ćavija...
Otkako je pre nekoliko nedelja saopštio da na kraju sezona završava igračku karijeru, Ćavi Ernandez ponovo je u centru pažnje. Pre svega katalonske javnosti. Kada biste sada napravili anketu s pitanjem ko treba da postane novi trener Barselone, velika je verovatnoća da bi Pepu Gvardili na crtu mogao da stane samo legendarni vezista. Iako bez iskustva, njegovo shvatanje fudbalske igre i životna filozofija čine ga kvalifikovanim za jedan od najtežih poslova u svetu fudbala. Mnogi su ubeđeni u to. 

Ćavi odrađuje poslednje igračke minute u Al Sadu, gde je prethodnih ugostio ekipu katalonskog Sporta i sa njima prošao kroz mnoge teme. Od aktuelnih, vezanih za Barselonu, do onih skopčanih sa budućnošću, pre svega njegovom. Kao po običaju govorio je bez pardona, iskreno do koske i racionalno. Svestan da će biti i te kako škakljivih pitanja. O nasledniku u Barsi - Arturu, o Grizmanu,  klupskoj upravi, koga će podržati na narednim izborima, kada će se sesti na klupu Katalonaca, šta će biti kada se završi Mesijeva era...

Pa da krenemo baš od Lea Mesija. Po mnogima najbolji fudbaler današnjice prevalio je 30. Navijači Barse još ne govore otvoreno o strahu od onoga što sledi posle Mesija, ali činjenica je da se kraj bliži...

"To je tako tipično za Katalonce. Da govore o post Mesi eri. Ali Leo ima još tri ili četiri godine na vrhunskom nivou. On brine o sebi, profesionalac je, jak, stabilan u svakom pogledu, mentalno zver... U svemu on je broj jedan". 

Ćavijev odlazak takođe je budio strah kod navijača. Mnogi su baš njegovo ime isturali na pijedestal iz tog svetog trlinga sa Mesijem i Inijestom. Kao zamena došao je Brazilac Artur.

"Hoćete da uporedim nas dvojicu? Da bi bilo pošteno, prvo, morate da poredte Artura sa 22 i Ćavija sa 22. A ne ovog Artura i Ćavija u tridesetim, na vrhuncu. Momak ima iza sebi vrlo dobru sezonu. Ne gubi loptu, ima dobra rešenja, inteligentan je. Ima potencijal da igra u Barsi još 10 godina. Na brutalnom nivou. I sve to radi bez osnovnog fudbalskog obrazovanja u La Masiji. Sa njim i De Jongom Barsa je osigurala budućnost. Da Liht bi takođe morao da bude doveden".  

Neizbežna tema jeste i Antoan Grizman. Da li i njega treba potpisati posle svega, iako je svlačionica protiv njegovog dovođenja?

"Razumem da je mnoge zabolelo ono što je radio prošlog leta. Ako je samo to u pitanju, pokušao bih da porazgovaram sa igračima, sa čitavom svlačionicom. Da ih ubedim da takav igrač može da nas unapredi. Treba međutim videti ko tu profitira? Sportski direktor? Valverde? Predsednik? Ako bih se ja pitao uradio bih onako kako mislim da je najbolje, makar se svlačionica ne slagala, jer u suštini ja odlučujem. Bilo da je u pitanju Grizman ili neko drugi. Druga je stvar kada igrača ne žele ni trener, ni grupa. Onda imamo problem".   

Ćavijev povratak na Kamp Nou, to je ono što navijače najviše zanima... Kada, kako?

"Ako jednog dana dođem u Barselonu ponovo, biću svestan posledica. Taj klub je seckalica. Lakše bi mi bilo da radim negde drugde, ali ja volim velike izazove. Znam šta će biti. Oćelaviću ili će mi glava pobeleti. To je neizbežno". 

A kako je bilo kad ste otišli?

"Kada napustite Barselonu telo se izduva, oslobađa se stres. To je nešto veoma zanimljivo. Kada ste toliko godina u sistemu vi ne shvatate šta vam se događa, u kolikom ste stresu svakodnevno i to vam izgleda normalno. Tako dan za danom. Tek kada izađeš - shvatiš: majko moja, gde sam ja bio! Kakav pritisak! Svaka tri dana test, dokazivanje. Gledaju vas, nadziru, love grešku... Barsa mu dođe kao nekakav večni završni ispit. Ali ja volim takmičare, taj život. Zbog toga želim posle nekoliko godina da se vratim i ponovo osetim taj adrenalin, da budem na vrhu sveta". 

U Kataru je drugačije...

"Odigrali smo jedan od prvih mečeva nerešeno i bio sam mnogo ljut. A onda sam video svoje saigrače potpuno opuštene, smirene. Tada shvatite da postoje i neke druge stvari u životu, ne samo fudbal i pobede. Katar mi je u neku ruku otvorio oči. Sada mi nude dobar tim da vodim, to je vrlo dobra prilika jer mi treba iskustva na klupi, da se dokazujem. U Barsinoj filijali, na primer, bilo bi mnogo, mnogo više pritiska". 

U Barsi vas vide kao novog Gvardiolu. To vas plaši?

"Znam za to. I ne plaši me. Znam da postoje određena očekivanja. Cenim to, ali nezamislivo mi je da preuzmem Barsu sada. Potrebno mi je iskustvo. Nije vreme za to. Treba da počnem od nule. Zamislite da karijeru u inženjerstvu započinjete tako što pravite tunele Valvidrere?! To je nemoguće. Potrebna vam je baza, iskustvo koje ja nemam". 

Kakvi su onda vaši planovi?

"Ljudi iz Katara žele da ostanem ovde do Svetskog prvenstva, da im pomognem. Videćemo. To će zavisiti i od toga kako na mene gledaju u Barsi. Ne krijem da je moj konačni cilj klupa Barselone jednog dana. Da, mislim da mogu da budem dobar trener, imao sam sjajne učitelje". 

Po kuloarima se može čuti da se Ćavi sigurno neće vraćati u Barsu na bilo koju funkciju dok je tu aktuelna uprava ili dok je tu Leo Mesi...

"Ma neeee... Nipošto. To nije tačno. Ja nemam neprijatelje. Nemam ni loš odnos sa Bartomeuom, iako ne krijem da bih na izborima podržao Viktora Fonta. Bartomeuu i njegovim ljudima veoma sam zahvalan. Nudili su mu novi ugovor kada sam odlazio. I Lea smatram prijateljem. Ne bih imao problema sa njim. On bi svakako bio prvi sa kim bih razgovarao kada bih se vratio u klub. Mesi je uvek direktan i iskren. Bila bi privilegija trenirati ga". 

Ćavi se i dalje igra, ali uveliko se i priprema za trenersku ulogu...

"Letim redovno za Madrid, ne propuštam časove i kurseve. Istovremeno pripremam AL Sad za narednu sezonu. Predsezonu, prelazni rok... Dobro mi ide, dinamična sam osoba i sve postižem. Dosadno bi bilo sedeti kod kuće". 

Dakle, još jedan fudbalski narkoman, poput Gvardiole?

"Ha, ha, ha... To je istina! I sviđa mi se. To je moj život. Ne mogu bez takmičenja. Makar u kartama, ako ništa drugo. Samo tako se osećam živim". 

Zamislite, pred očima su sve slike iz vaše karijere, svi trofeji. Za koju fotografiju se odlučujete?

"Sve snove sam ostvario kao igrač, osvojio mnogo trofeja, bio šampion sveta sa Španijom, nisam imao povrede... Ako bih morao da izaberem samo jednu sliku, ne bi to bila nijedna sa peharom ili nešto slično. Odlučio bih se za sliku na kojoj podižem Barsin dres, a lopta mi je u nogama. To je nešto u čemu sam najviše uživao". 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar