Šteta od poplava milion maraka

Iz banjalučke Gradske uprave stižu prve procjene štete koju su prouzrokovale poplave u ovom gradu. Gradonačelnik najavljuje pomoć, dok iz opozicije pitaju zašto, nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine, nije urađeno više da se spriječi plavljenje domaćinstava.

Republika Srpska 20.05.2019 | 19:31
Šteta od poplava milion maraka
Prema prvim grubim procjenama, padavine su u Banjaluci napravile štetu od oko milion konvertibilnih maraka. Štete na objektima zabilježene su u 25 naselja. Tačan broj poplavljenih domaćinstava se još uvijek procjenjuje, a najviše ih je u naseljima Lazarevo, Kuljani i Zalužani. Padavine su prouzrokovale i nekoliko desetina odrona i klizišta, najviše u naseljima Lauš, Priječani i Motike. Gradonačelnik najavljuje pomoć iz gradskog budžeta.

Iz gradske opozicije pozdravljaju pomoć stanovništvu, međutim, upozoravaju da su institucije u prethodnim godinama nedovoljno uradile da zaštite ugroženo stanovištvo. U opoziciji ističu i da su pripadnici Civilne zaštite pozvani da reaguju tek u noći kada je došlo do izlivanja rijeka iz korita, a da prethodno nisu dobili uputstva, niti adekvatnu opremu.

Činjenica je, kaže odbornik Mirna Savić - Banjac, da je došlo do značajnih klimatskih promjena, i da svaka kiša koja pada tri dana, može da izazove poplave, zbog čega je neophodno da nadležni ozbiljnije pristupe preventivnim mjerama u cilju zaštite stanovništva.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Xx

20.05.2019 17:59

Mjestani poplavljeni podrucja nece dobit ni marke opet guzonje uzece sve

ODGOVORITE
Name

Dh

20.05.2019 18:15

JADAN LI JE NAROD

ODGOVORITE
Name

Caruga

20.05.2019 23:25

tako vam i treba kad glasate za velike srbende samo napred do poslednjeg srbina

ODGOVORITE
Name

gile

21.05.2019 10:43

odakle njemu pare u budzetu kad se na sjednici kuka i trazi nova zaduzenja, izgleda hoce opet da zove Cecu helikopterom i Harisa Dzinovica da pjevaju poplavljenima, samo veselo mutavi narode moj

ODGOVORITE