Evrovizijska sala okovana policijom

- Dok pevači privode kraju pripreme za večerašnji nastup na Evroviziji u Tel Avivu izraelska policija je formirala kordon visokog bezbednosnog stupnja oko dvorane.

Svijet 18.05.2019 | 18:39
Evrovizijska sala okovana policijom
Kordon je formiran oko dvorane u kojoj se takmičenje odigrava da bi onemogućila napade ili proteste onih koji bojkotuju manifestaciju i pozivaju fanove da izbegavaju događaj.

Ovogodišnje međunarodno muzičko takmičenje u kojem učestvuje 41 zemlja bilo je u fokusu propalestinskih apela na bojkot u znak protesta protiv izraelske politike na Zapadnoj obali i u Gazi, prenosi Rojters.

Niko od finalista ili medijskih pokrovitelja nije se povukao, ali organizatori imaju obezbeđenje u hali u slučaju da aktivisti pokušaju da prekinu lajv prenos finala ili da izvođači održe protest na pozornici.

U znak protesta protiv takmičenja za pesmu Evrovizije koje je počelo u utorak u Tel Avivu, palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti organizovali su tri događaja - u utorak "Poruku iz Gaze" i "Globalvižen" i "Gazavižen" koje će biti održane u subotu posle Ramazana.

Cilj "Poruke iz Gaze" je da pokaže da Gaza "peva i voli mir i odbacuje izraelsku okupaciju i njene zločine kroz umetnost i muziku", izvestila je palestinska agencija Safa.

"Gazavižen", koji u subotu organizuje organizacija "Mi nismo brojevi", onlajn je projekat koji protestuje protiv Izraela koji "besramno upotrebljava Evroviziju kao deo kampanje ''Brend Israel'' kako bi se oprao i odvratio pažnju od svojih ratnih zločina nad Palestincima".

U isto vreme kad i finale Evrovizije biće organizovan i "Globalvižen", koji organizuju aktivisti koji tvrde da se Evrovizija koristi da "prikrije strašnu realnost, kao što je kontinuirana vojna i kulturna represija nad palestinskim zajednicama i kontinuirano brisanje palestinske zemlje".

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar