Pitanje broj jedan - ko će biti trener Juventusa?

Maks Alegri neće, to znamo, ali još se ne zna ime njegovog naslednika. . .  I Mihajlović u kombinaciji za Juventus! Takođe, pominje se i Mauricio Sari. . .

Fudbal 17.05.2019 | 22:30
Pitanje broj jedan - ko će biti trener Juventusa?
"Maks Alegri nije nikada ušao u srca navijača Juventusa, niti je uspeo da zaradi punopravno državljanstvo u svetu Bjankonera. Od početka svoje iznenadne avanture u Torinu, u leto 2014. godine,  Alegri je bio gledan sa mešavinom podozrenja, sumnje, nepoverenja: kao neko ko nije došao da ostane, nego da ode. Udovice i udovci Antonija Kontea su bili na svakom ćošku, spremni da svoju tugu za trenerom koji je vratio ponos Juventusu, pretoče u bes prema Alegriju.

Maksa u Torinu već godinama trpe, zbog rezultata dakako. I pored svih trofeja, četiri duple krune, i dva finala Lige šampiona, Alegri nije nikada slavljen. Samo su ga podnosili. Zato dobre poznavaoce planete Juventusa nije iznenadila lavina kritika koja se sručila na toskanskog stručnjaka posle poraza na Vanda Metropolitan stadionu".

Ovako je Mozzartsport pisao krajem feruara. Već polovinom maja, Alegri je bivši.Maks Alegri neće sedeti na klupi Stare dame u sezoni 2019/2020. Iako je imao ugovor za narednu sezonu. Iako iza sebe ima 11 trofeja u pet sezona, ukljućujući pet vezanih titula u Seriji A.

Njegov glavni usud je što nije osvojio Ligu šampiona, a nije mu pomoglo ni to što je igrao dva finala tog takmičenja. Očigledno je osvajanje Lige šampiona postalo krucijalno za sve veće klubove i da bez toga domaće titule ne vrede previše, a u tome prilog ide i priča da će Niko Kovač napustiti Bajern na kraju sezone.

I sada kada znamo da Alegri neće biti trener, postavlja se pitanje - ko će biti trener Juventusa sledeće sezone? Postoje imena koja su se do sada pominjala, ali i neka nova pa na kraju ispada da je SimoneInzagi u ovom momentu favorit. Evo i kako…

Italijanski mediji pišu da direktori Juventusa, Pavel Nedved i Fabio Paratići, pokušavaju da izguraju priču oko povratka Antonija Kontea posle njegovog iskustva u Čelsiju i reprezentaciji Italije. Kakogod, Konte je u odmaklim pregovorima sa Interom i predsednik Juventusa Andrea Anjeli nije nikda do kraja izgladio odnose sa njim posle rastanka 2014. godine. Takođe, Konte ne bi doprineo promeni u pristupu Juventusa ka agresivnijem, više napadačkom fudalu. Internacionalnom stilu kome se Anjeli nada.

Još jedan trener koji se pominje je Maurisio Poketino. Trener koji je nedavno ušao u finale Lige šampiona sa Totenhemom i to uprkos svim šansama. Argentinac je rekao da bi voleo da prodiskutuje sa Sparsima sve opcije pre nego što odluči šta će dalje. Deluje da je vezan za posao u Totenhemu i da ga nije odradio do kraja što će Juventusu otežati posao. Poketino ima i ličnu vezu sa Juventusom jer je njegova porodica emigrirala u Južnu Ameriku iz torinske regije. Na kraju krajeva, potpisao je petogodišnji ugovor prošle godine. Teško će Juve i do njega.

Juve bi verovatno doveo Pepa Gvardiolu da je mogao, ali nije, pa je Pep već javno demantovao sve priče i rekao da neće nigde ići već da će raditi u Mančester Sitiju sledeće sezone.

Dalje, Didije Dešan je još jedno ime u nizu. On je već trenirao Juventus u Seriji B posle Kalčopoli skandala 2006. godine, ali je pod ugovorom sa reprezentacijom Francuske do 2020. godine i Savez te zemlje nije spreman da ga se odrekne, naravno radi se o selektoru koji je Trikolore odveo do titule prvaka sveta. To mu daje kredibilitet da može da cilja na klupu Juventusa ravnopravno. Nije nemoguće, ali biće teško Juventusu da dođe do njega.

Najmanje frekventno se pominjalo ime Lorana Blana. Bivši selektor Francuske, sjajni štoper u svoje vreme, vodio je na startu karijere Bordo, pa Trikolore i na kraju je radio u Pari Sen Žermenu od 2013. do 2016. godine. Od tada nije radio kao trener.

I sve nas negde dovodi do činjenice da je u ovom momentu najrealniji kandidat za klupu Juventusa, sudeći po pisanju iz italijanskih medija - Simone Inzagi.

Imao je vrlo dobre rezultate sa Lacijem, osvojio je italijanski Superkup i ranije ove sedmice Atalantu za trofej u Kupu. Inzagi je izrazio frustraciju zbog toga što ga klub nije podržao tokom teških perioda i zato je ostavio vrata otvorenim za sledeće leto. Italijani pišu da bi mogao da dobije podršku od Paratićija i Pavela Nedveda, bivšeg saigrača u Laciju.

Na kraju krajeva ko god da dođe na klupu Stare dame, moći će da prebaci Alegrijevu lestvicu samo ako osvoji Ligu šampiona. A to je najteži mogući zadatak.

Ustala je Italija na noge od trenutka kada je obelodanjeno da Masimiliajno Alegri neće više biti trener Juventusa! Ogromna se prašina podigla zbog odluke Andree Anjelija da trofejnog stručnjaka razreši dužnosti, zbog čega su se pokrenule brojne priče o tome ko bi mogao da preuzme kormilo Stare dame i nastavi kontinuitet započet još kod Antonija Kontea pre sedam godina.

Lista kandidata je, logično, poduža. Direktorski tandem Nedved – Paratići forsira priču o povratkuKontea, Anjeli bi Mauricija Poketina, dok se određena šansa daje i sadašnjem treneru Lacija Simoneu Inzagiju. Juventusove pristalice, navodno, sanjaju o povratku Didijea Dešana, Loran Blan se stidljivo pominje, dok je opcija o angažovanju Pepa Gvardiole brzo demantovana upravo iz usta Katalonca.

Međutim, tu nije kraj. Prema informacijama italijanskog Skaja, u igri za klupu Juventusa je i – Siniša Mihajlović!

Ime nekadašnjeg srpskog selektora se pominjalo na još nekoliko mesta kao potencijalni zamenik Maksa Alegrija, a Skaj je potvrdio da Miha zaista jeste u kombinaciji.

Siniša Mihajlović je posle kraćeg odmora i potpunog ludila oko njegovog angžamana u lisabonskom Sportingu krajem januara odlučio da uzme vreli krompir u ruke i pokuša da obezbedi Bolonji opstanak. Iako zvanično još to nije uradio, gotovo je izvesno da će Bolonja ostati u eliti, pošto na dva kola pre kraja ima pet bodova više od Empolija, koji je najbliži sigurnoj zoni. Ekipa sa stadiona Renato Dal'Ara je u poslednjih mesec dana pregazio Parmu, ali i nadigrao Empoli i Sampdoriju, sve sa po bar tri gola. U međuvremenu je Bolonja savladala i Sasuolo, Torino, a svakako najveći skalp je Interov s početka februara.

Mihajlović je u Italiji već vodio jednom Bolonju, gde je i počeo trenersku karijeru, a zatim je predvodio Kataniju, Fjorentinu, Sampdoriju, Milan i Torino, pre nego što je imao onu čudnu priču s Sportingom.Miha se ovih dana pominje i kao moguća zamena za Simonea Inzagija, ako bi ga Lacio pustio da preuzme Bjankonere.

Pored Mihajlovića, sve se ozbiljnije priča i o potencijalnoj saradnji sa Maurisijem Sarijem! Navodno, Juventusova uprava je već obavila razgovore s nekadašnjim trenerom Napolija o mogućem angažmanu, a ceo slučaj dobio je etiketu „posao s brzim razvojem“.

Ako bi gotovo šokantni dogovor između Juventusa i Sarija pao, odmah bi se u Torino vratio i Gonzalo Iguain, što je navodno bio jedan od zahteva nekadašnjeg bankara...

Mnogo je kombinacija u opticaju, biće zaista interesantno videti koga će Anjeli izabrati...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar