Priča: O vjernosti reprezentaciji...

Gasol, Novicki, Parker, Skola, Đinobili… I kako u odnosu na njih treba gledati sve što se događa oko Nikole Jokića?

Košarka 16.05.2019 | 22:45
Priča: O vjernosti reprezentaciji...
Igrati za reprezentaciju ili ne, pitanje je sada? Pitanje koje se nikada nije frekventnije potezalo, a najviše zbog cele situacije oko Nikole Jokića koji i dalje ne zna da li će igrati za Srbiju na Svetskom prvenstvu u septembru. Dok se ta odluka čeka, neki su na njegovoj strani, a pojavili su se mnogi koji ga kude i koriste argument: "A kako su mogli da igraju Gasol, Novicki, Parker?". I nije to prvi put da slušamo tako nešto, isto je bilo i pred Evrobasket 2017. godine… Čuveno prevrtanje guma i rad na sebi koji su mnogima zasmetali, a sve pred potpisivanje neverovatnog ugovora sa Denverom koji je usledio.

Često se upravo ove veličine od igrača, koje smo naveli iznad, uzimaju za reper i polaznu tačku za poređenje s našim košarkašem koji dominira u NBA ligi i jedan je od najboljih centara na svetu, ako nije i najbolji.

Uostalom, može li se vernost reprezentaciji izmeriti? Različiti su to periodi, različite situacije, godine života, reprezentacije, razlozi, drugačije je vreme, okolnosti... I baš zato da se prisetimo nekih titana, koji tokom karijera, iako su ostavili veliki trag u NBA ligi, maltene da nisu znali da kažu ne reprezentaciji.

Uz važnu napomenu da ovde govorimo isključivo o igračima koji su trpeli velike pritiske klubova iz NBA lige, jer su i preko bare imali važnu ulogu. Zato ovde nema Šarasa, Spanulisa, Navara, Dijamantidisa…

PAU GASOL

Nekako je Gasol paradigma vernosti i želje i volje da se zaigra za reprezentaciju. Kada kažemo Španija - mislimo Pau Gasol. I nije se još ni približavalo predstojeće Svetsko prvenstvo u Kini on je već rekao da želi da igra. Međutim, operacija noge mu je stala na taj put i nećemo ga gledati na šampionatu sveta. Iako ima 38 godina, iako u julu puni 39, njegova želja nije bila upitna.

Otkako se 2001. pojavio u reprezentaciji Španije, Gasol je od 17 mogućih velikih takmičenja, igrao na čak 14 i uvek se odazivao nacionalnom timu kada je bio u mogunosti. Igrao je na sedam od devet Evropskih prvenstava, na tri od četiri svetska i na sva četiri olimpijska turnira. Propustio je Evrobasket u Srbiji 2005. godine zbog povrede, Evrobasket u Sloveniji 2013. godine zbog umora i Mundobasket u Turskoj 2010. godine zbog povrede.

Dakle, samo jedan turnir nije igrao zbog svoje volje i to je bilo 2013. u Sloveniji kada je imao 33 godine. Dva puta je bio povređen i sve ostalo je igrao. Postao je simbol vernosti. Furija sa Gasolom i bez njega nije ista. Lista svih stvari koje je osvojio u crvenom dresu je impozantna.

Sa reprezentacijom je osvojio četiri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane medalje. Bio je prvak sveta u Japanu 2006, tri puta je bio prvak Evrope i dva puta drugi na Olimpijskim igrama.

Bio je najbolji strelac Evrobasketa 2003, bio je MVP Svetskog prvenstva u Japanu, najbolji strelac i najbolji igrač Evrobasketa 2009, najbolji strelac i najbolji igrač Evrobasketa 2015...

I posle svega mu je najžalije od svega što neće moći da igra za Španiju u Kini. A gotovo neverovatno zvuči podatak da Skariolo u trenutku kada potvrđuje da Pau neće igrati na Svetskom, kaže: "On zna koliko nam je važan i koliko će nam nedostajati. Videli smo se još dok je bio u San Antoniju i znao sam kakva je povreda u pitanju. Svi mu želimo brz oporavak. Ne samo da je želeo da igra, već je želeo da pobeđuje Ali, Gasol je doneo najbolju moguću odluku i na nama je da izborimo olimpijsku vizu i obezbedimo mu da igra u Tokiju“.

Želja im je da obezbede Gasolu da igra na Olimpijskim igrama kada će mu biti 40 godina… Ako postoji neko ko poštuje ono “igraću dok me noge nose”, onda je to Gasol.

DIRK NOVICKI

Čuveni Dirk. Igrač franšize, Dalasa, upravo nešto što je postao Jokić u Denveru pa možda može sa te strane da se pravi dobra paralela.

Novicki je za reprezentaciju Nemačke debitovao davne 1997. godine i igrao je sve do 2015. kada Nemačka nije uspela da plasira na Olimpijske igre. Sredinom juna 2015, proslavio je Dirk 37. rođendan, pa stigao na pripreme rerezentacije, kako bi joj pomogao da se plasira na Olimpijske igre u Riju. Međutim, nije im uspelo na Evrobasketu. Dugačkim aplauzom navijača, Novicki je napravio oproštajni krug i sa rukama na licu otišao u svlačionicu, kroz tunel pred kojiim ga je čekao špalir.

Novicki je prvo 1997. i 1999. godine igrao kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Nemačka 1998. nije igrala na Svetskom prvenstvu, kao ni 2000. na Olimpijskim igrama. Igrao je zato 2001. na Evropskom prvenstvu, 2002. na Svetskom (odveo Nemačku do bronze), igrao je na Evrobasketu 2003, kao i kvalifikacije i turnir iz 2005. kada je u Beogradu bio glavna zvezda koja je vodila Nemce do srebra pa ga je Arena nagradila dugačkim aplauzom. Nemačka inače nije grala na Olimpijskim igrama 2004.

Nastavio je Dirk da se odaziva Nemačkoj i dalje. Igrao je na Svetskom prvenstvu 2006, potom na Evropskom 2007, pa u kvalifikacijama za Olimpijske igre i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Prvo takmičenje koje je propustio bio je Evrobasket 2009, pa Svetsko prvenstvo 2010. da bi se posle Evropskog prvenstva 2011 rastao od reprezentacije.

Ipak, 2015. se Evrobasket igrao u Nemačkoj, navijači su molili, a Dirk kao Dirk…

“Da se igra bilo gde drugde ne bih bio ovde. Ali ovi navijači su me podržavali celog života i ovo je svojevrsno hvala svima njima”. Naravno da je igrao.

Dakle, za sve vreme svoje karijere nije igrao na jednom Evobasketu (2009) i jednom Mundobasketu (2010). U Poljskoj je Nemačka bila 11, a u Turskoj na Mundobasketu - 17. Evropsko prvenstvo je propustio jer mu Dalas nije dozvolio da igra, iako je on rekao da želi da odigra taj turnir. Dakle, samo je SP 2010. propustio zbog svoje želje i to u momentu kada je imao 32 godine i kada je upravo potpisao novi ugovor sa Dalasom.

Posle Evropskog prvenstva 2011. je bio povređen u Dalasu i to ga je koštalo na klupskom planu. Rekao je da je bila greška što se odazvao, ali da je to uradio zbog svoje zemlje.

TONI PARKER

Parker je imao bogatu karijeru u reprezentaciji Francuske još u mlađim kategorijama, a bio je prvak Evrope za igrače do 18 godina 2000. u Hrvatskoj.

Od 2001. igra za seniore jer je tada debitovao na Evrobasketu. I u narednih sedam evropskih prvenstava nije prestajao da igra za Francusku i redovno se odazivao pozivu - 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013. i 2015. godine. Impresivno! Iako se ovo takmičenje u očima NBA lige ne smatra previše bitnim.

Kada su Olimpijske igre u pitanju, za vreme njegovog mandata Francuska je igrala dva puta, u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine i oba puta je Parker igrao i odazivao se.

Za vreme Parkerovog mandata u reprezentaciji Francuske, prošla su tri Svetska prvenstva - 2006, 2010. i 2014. godine i na njima Parker nije nastupio.

Pred Svetsko prvenstvo u Japanu 2006. hteo je da igra, iako je potpisivao prvi veliki ugovor sa Sparsima, ali je polomio prst i to na završnom pripremnom turniru pred Mundobasket na utakmici protiv Brazila. U Turskoj 2010. nije igrao kako bi se potpuno oporavio od povreda koje su ga morile tokom sezone 2009/2010. Samo je 2014. otkazao zbog svojih razloga, zato što se "već nalazi u godinama i mora da brine o telu".

Za 16 godina koliko je nosio dres Trikolora, propustio je  samo tri turnira, od toga samo jedan je propustio svojom voljom i to na dve godine pre penzije kada je već bio značajno istrošen. Nije ni čudo što su ga u Francuskoj gledali kao božanstvo. Kad se penzionisao rekao je:

“Jednostavno sam bio ponosan dok igram za nacionalni tim. Volim to. Volim tu atmosferu. Sasvim je drugačija od one u NBA ligi. Dok sam odrastao, sanjao sam do da osvojim šampionskin prsten NBA lige. To je bio ultimativni cilj. Ali kako su godine prolazile, zaljubio sam se u reprezentaciju”.

LUIS SKOLA

Jezivo je šta je sve ovaj čovek osvojio sa reprezentacijom Argentine i to da je odigrao svaki turnir za svoju reprezentaciju, bez izuzetka, bez povreda, bet otkazivanja! Počelo je sve davne 1995. još na kadetskom šampionatu Južne Amerike, naredne je uzeo zlato i na juniorskom turniru, a nastavilo se 2000. i 2001. na prvenstvu sveta za igrače do 20 godina.

Kada je seniorska karijera u pitanju - počelo je sa srebrom na Prvenstvu Amerike 1999. pa zlato 2001. Zatim… Srebro na Svetskom prvenstvu 2002. Srebro na Prvenstvu Amerike 2003. Zlato na Olimpijskim igrama 2004. Srebro na Prvenstvu Amerike, osvojio je Dijamantsku loptu, pa bronzu na Olimpijskim igrama 2008. Dalje Prvenstvo Amerike - bronza 2009, zlato 2011, bronza 2013. srebro 2015. i 2017. godine!

Sveukupno, igrao je na svim Prvenstvima Amerike! Na Svetskim prvenstvima je nastupao 2002, 2006, 2010. i 2014. godine - dakle na svim turnirima. Čak je igrao i sada kvalifikacije za Mundobasket u Kini. Prosto neverovatno! Ima 39 godina trenutno i ne namerava da stane. Na Olimpijskim igrama isto je nastupao na svim turnirima - 2004 (zlato), 2008 (bronza), 2012. i 2016. godine…

Rekosmo da je njegov učinak - jeziv. Znamo koliko su Argentinci posvećeni svojoj zemlji, koliko je vole i koliko su fanatici u tom smislu, a Skoline brojke su samo potvrda za sve rečeno. I ne samo brojke, nego i reči…

"Ludo je pogledati iza sebe, ali dok ovo prišem, profesionalni sam košarkaš već 22 godine. Igra me je odvela po celom svetu, imao sam mnogo ponosnih momenata u NBA, ali kada govorim o svojoj karijeri, trijumf Argentine 2004. godine stoji iznad svega. Ne smete se zezati sa argentinskom strašću. Pitajte Mesija, pitajte Manua".

MANU ĐINOBILI

Kada smo kod Argentinaca… Skolin cimer u mlađim kategorijama Argentine, Skola je tada imao 16, aĐinobili 19 godina. I igrali su zajedno preko 20 godina!

Đinobili je debitovao za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Atini 1998. Igrao je i na Svetskim šampionatima 2002. i 2006. godine, dok 2010. u Turskoj nije igrao zbog porodičnih razloga, a 2014. ga nije pustio San Antonio da učestvuje na turniru u Španiji.

Na Olimpijskim igrama je nastupao 2004. godine, 2008, 2012. i 2016. Dakle, nije propustio nijedno takmičenje letnjih Olimpijskih igara!

Što se tiče Prvenstva Amerike ima zlato 2001. i 2011. godine. Od 1996. godine i mlađih kategorija do 2006. godine nije propustio nijedno takmičenje, ali jeste Prvenstvo Amerike 2007. posle razgovora saGregom Popovičem koji mu je poručio da bi voleo da ne igra. I Manu zato nije igrao sve do 2011. godine kada je i osvojio Prvenstvo Amerike sa Argentinom.

Nije bio toliko veran kao Skola, posebno na kontinentalnim takmičenjima i zbog jednog otkazivanja Svetskog prvenstva, ali je istinska legenda argentinske košarke. Mnogi kažu - najbolji u istoriji. Legenda San Antonija i Argentine.

A da, oko ove fotografije…

"Stigao sam u hotel i upoznao svog novog cimera Luisa Skolu. On je imao 16, a ja 19 godina. U to vreme razlika u godinama je veoma primetna. Svi su znali da će biti sjajan igrač. Bio je ‘beba’, ali mi je bilo drago da ga upoznam i delim vreme sa njim. Pričali smo o mnogo stvari, većinu sam zaboravio, ali se sećam da sam zamolio nekoga da nas fotografiše pred meč sa Venecuelom. Koliko smo bili srećni zbog tog dresa".

BORIS DIJAO

Oličenje vernosti! Boris Dijao je 2000. bio prvak Evrope sa Francuskom za igrače do 18 godina. Od 2003. je u seniorskom timu i na Evropskim prvenstvima je igrao 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015. i 2017. godine! Nije propustio nijedno.

Na Svetskim prvenstvima Dijao je igrao 2006, 2010. i 2014. godine sve dok se nije penzionisao. Dakle, nije propustio nijedno takmičenje.

Kada su Olimpijske igre u pitanju, Francuska nije igrala na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine, aDijao je igrao u Londonu 2012. godine i 2016. godine u Rio de Žaneiru. Čak je igrao i kvalifikacije za Olimpijske igre 2016. godine.

Sa Trikolorima je bio treći na svetu 2014, prvak Evrope 2013. godine, srebrni 2011. i dva puta bronzani - 2005. i 2015. godine.  Brojke govore same za sebe…

MARK GASOL

Najavio je da bi voleo da igra za Španiju na predstojećem Mundobasketu. Mark se u seniorskom dresu Španije pojavio 2006. godine na Svetskom prvenstvu u Japanu kada je bio zamena za Frana Vaskeza.

Posle toga je imao srebro na Evrobasketu 2007, srebro na Olimpijskim igrama 2008, zlato u Poljskoj 2009. Igrao je za Španiju u Turskoj 2010. godine, na Evrobasketu 2011, osvojio je srebro na Olimpijskim igrama 2012, bronzu na Evrobasketu 2013, igrao je na Svetskom prvenstvu 2014, a bio je bronzani na Evrobasketu 2017.

Prvi šampionat na kom Mark Gasol nije igrao je Evrobasket 2015. godine kada je potpisao ugovor sa Memfisom vredan 110.000.000 dolara. Klub mu je savetovao da je za njegovo dobro najbolje da ne igra. Zvuči poznato…  Potom je još otkazao Olimpijske igre 2016. godine.

Predstavljao je Španiju kao kadet davne 2001. godine, a i 2019. će biti u sastavu Furije u Kini. U međuvremenu je propustio samo dva takmičenja. Svaka čast.

ANDREJ KIRILENKO

Kao član mlađih kategorija reprezentacije Rusije bio je MVP Svetskog prvenstva 1999. Prvi veliki turnir u seniorskoj konkurenciji bile su Olimpijske igre 2000. godine gde je Kirilenkova Rusija završila kao osma.

Potom je igrao na Evrobasketu 2001. godine. Jedini put kada je Kirilenko igrao Svetsko prvenstvo bilo je 2002. godine. Igrao je još četiri Evrobasketa - 2003, 2005, 2007. - kada je bio MVP - i 2011. godine. Igrao je za Rusiju i na Olimpijskim igrama 2008. godine. Takođe, osvojio je bronzu sa Rusijom 2012. godine u Londonu. Rusija nije izborila plasman za Atinu 2004.

Jedino Svetsko prvenstvo koje je mogao da igra, a nije, bilo je ono 2010. godine u Turskoj. Rusija se nije kvalifikovala prethodno ni 2006, ni 2014. godine. U Turskoj nije igrao posle konsultovanja sa NBA timom, Jutom, a istakao je da je odluka bila njegova.

Nije igrao na Evrobasketu 2013. godine. Porodica je bila razlog takve odluke.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport, MN Press, Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar