Funkcija javna, imovina tajna

Sudije i tužioci godinama odbijaju objaviti podatke o svojoj imovini. Uz brojne opstrukcije, otpore i negodovanja, Centar za istraživačko novinarstvo ih je prikupio i objavio.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Nakon godina čekanja da predstavnici pravosuđa učine dostupnim javnosti informacije o svojoj imovini, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je formirao bazu podataka koja sadrži biografije, podatke o primanjima, nekretninama, vozilima, ušteđevini, kreditima, dionicama i sudskim postupcima za 29 sudija i tužilaca.

U bazi su, između ostalog, podaci o predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milanu Tegeltiji, potpredsjednicama Ružici Jukić i Jadranki Lokmić-Misirača, predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine (BiH) Ranku Debevcu i drugim dugogodišnjim sudijama i tužiocima.

Osim nosilaca pravosudnih funkcija koje bira i imenuje VSTS, u bazi su i podaci o četvoro sudija ustavnih sudova koje biraju nadležni parlamenti.

imovinapoliticara.cin.ba

CIN će u narednom periodu bazu dopunjavati informacijama o ostalim rukovodiocima pravosudnih institucija i drugim predstavnicima pravosuđa.

Sudije, tužioci i članovi njihovih porodica, čiji se podaci trenutno nalaze u bazi, vlasnici su 94 nekretnine i skoro 330.000 kvadrata zemljišta u BiH i regionu. Njih četrnaestoro imaju vozila čiju su vrijednost procijenili na više od 300.000 KM. Uz to, desetoro ih je uspjelo uštedjeti 730.000 KM.

Podaci su potkrijepljeni sa više od 120 zvaničnih dokumenata.

Dvanaest sudija i tužilaca nisu željeli dati dodatne podatke o svojoj imovini, a institucije su ignorisale zahtjeve novinara CIN-a da dostave biografije i podatke o platama pa su pojedini profili u bazi za sada nepotpuni.

„Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta prima mnogobrojne zahtjeve za razgovore od lica koja se predstavljaju kao novinari portala, udruženja, ‘kuća’ čija kredibilnost i profesionalnost su upitni“, bio je dio odgovora Pravosudne komisije Brčko distrikta na molbu za razgovor sa Jadrankom Grčevićem.

Grčević je na čelu brčanskog Osnovnog suda od njegovog osnivanja prije 18 godina. On je vlasnik ili nosilac prava gradnje na devet nekretnina u ovom gradu, među kojima su stambeno-poslovna zgrada, dvije kuće i dva poslovna prostora.

O svojoj imovini, između ostalih, nije želio razgovarati ni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Novinari CIN-a su istražili imovinu pojedinih sudija i tužilaca protiv kojih se trenutno vode krivični postupci. Jedan od njih, sarajevski kantonalni tužilac Džemal Karić, vlasnik je trosobnog stana u glavnom gradu BiH, a prilikom pretresa njegovog sefa u banci pronađeno je i zaplijenjeno 340.000 KM gotovine.

Značajnu imovinu posjeduju sarajevski sudija Adisa Zahiragić i njena porodica. Zahiragići su vlasnici pet stanova u Sarajevu i jednog u Neumu, a imaju i vikendicu, tri garaže i apartman na Bjelašnici.

„Primanja koja smo ostvarivali suprug i ja bila su visoka godinama“, objasnila je Zahiragić.

Među imućnijima je i republička javna tužiteljka Dragica Glušac. Ona je vlasnica dva stana i poslovnog prostora u Banjoj Luci, te apartmana u Herceg Novom, dok joj sin i kćerka posjeduju još tri nekretnine u Banjoj Luci i stan u Novom Sadu. Glušac je većinu nekretnina kupila u vrijeme kada je bila advokat, te kaže da nema šta da krije.

„To nikakva nije tajna. Mi kad nešto kupimo, mi se čak i hvalimo jer mi imamo jako velike plate“, rekla je za CIN.

Prema Zakonu o VSTS-u, sudije i tužioci svake godine podnose ovom savjetu finansijske izvještaje u kojima navode šta su tokom godine radili i koliko novca su za to primili. Izvještaji uključuju informacije o bračnim drugovima i djeci s kojom žive.

Ti podaci nikada nisu bili dostupni javnosti.

CIN je 2015. godine zatražio imovinske kartone sudija i tužilaca, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, ali je VSTV odbio dostaviti ih, uz obrazloženje da bi sudijama i tužiocima njihova objava mogla nanijeti štetu i povrijediti privatnost.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH su tada ovo odbijanje smatrali zloupotrebom prava, navodeći da se institucije neosnovano pozivaju na zaštitu ličnih podataka i donose proizvoljne odluke te da bi trebale cijeniti javni interes.

Sličnog su mišljenja bili i u Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, smatrajući da imovina sudija i tužilaca u demokratskom društvu ne smije biti zaštićeni podatak jer se radi o ličnostima od interesa za javnost.

„Pravo na uskraćivanje slobodnog pristupa informacijama organ bi trebao koristiti samo u slučajevima kada su potpuno ispunjeni uslovi za to, a to nipošto ne treba biti paravan za skrivanje informacija zbog ličnih ili grupnih interesa“, piše u Preporuci iz 2015. godine.

Prema preporukama Evropske komisije, VSTS je krajem septembra 2018. godine odlučio da će objaviti podatke o imovini. Usvojen je Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja prema kojem je VSTS trebao provjeravati imovinske podatke, upoređujući ih sa drugim evidencijama.

To je bila jedna od najvećih promjena jer su do tada, kako su rekli u ovoj instituciji, imovinski kartoni popunjavani proizvoljno i bez kontrole.

Međutim, Udruženje sudija Suda BiH je u januaru 2019. podnijelo prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka, ističući da Pravilnik „otvara mogućnost zloupotrebe finansijskih podataka i ugrožavanje sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija u cijeloj BiH“. Prigovoru su se pridružili Udruženje sudija Republike Srpske i Udruženje sudija u BiH.

Agencija je nakon toga zabranila VSTS-u obradu ovih podataka, navodeći, između ostalog, da je uvid u bankovne evidencije sudija i tužilaca dopustiv samo u slučajevima kada bi se protiv njih vodila istraga. Agenciji je sporno i to što su Pravilnikom data veća ovlaštenja VSTS-u nego što to predviđa Zakon o VSTS-u.

„Agencija je utvrdila da je Vijeće donijelo Pravilnik kojim su nametnute obaveze i izvršeno miješanje u pravo na privatnost sudija, tužilaca i njihovih srodnika“, zaključili su.

VSTS je odlučio da će tužiti Agenciju, a objavljivanje imovine sudija i tužilaca je stavljeno na čekanje.

Alberto Cammarata, koordinator politike evropskih integracija za BiH, rekao je na sjednici VSTS-a da je time poslana razočaravajuća poruka javnosti i Evropskoj uniji te da je „tužno da to dolazi od onih koji bi trebali voditi primjerom kada je u pitanju transparentnost i odgovornost“.

Sudije i tužioci godinama ističu da nemaju ništa protiv toga da se zna šta posjeduju, ali CIN-ovo istraživanje njihove imovine pokazuje da mnogi od njih, ustvari, imaju veliki otpor prema tome.

Iako im nikada nije bila sporna baza o imovini političara koju CIN ima već deset godina, nekolicina sudija i tužilaca je prijetila tužbom kada su od njih zatraženi isti podaci. Pojedini su pristali na razgovor, ali ne i da dostave finansijski izvještaj.

„Je l’ ti to meni ne vjeruješ?“, pitao je novinara Goran Salihović, državni tužilac koji je osam godina bio predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu te tri godine glavni državni tužilac.

„Malo je nezgodno da svi vide gdje mi imamo i šta imamo. Imate raznih ljudi, nisu svi pošteni i nisu svi dobronamjerni. A opet, s druge strane, ne znam zašto to kriti“, smatra Vladimir Špoljarić, v. d. predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Svoj finansijski izvještaj „iz principijelnih razloga“ nije želio dati ni predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, želeći ostati dosljedan ranijim odlukama da se takvi zahtjevi odbijaju.

Među onima koji su pristali dati svoj imovinski karton je Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tuzlanskog kantona.

„Osnovno pravilo jeste da kod javnog službenika sve mora biti transparentno“, pojašnjava on.

Međutim, osim mnogih Ljubićevih kolega, ovako ne misle ni važne institucije pravosuđa od kojih je CIN zatražio podatke o primanjima za pojedince. Neusaglašena praksa je česta i u tužilaštvima i u sudovima.

Osnovni sud u Banjoj Luci je dostavio podatke o primanjima svojih sudija, dok su u Okružnom sudu istog grada rekli da se radi o ličnim podacima. Tuzlansko kantonalno tužilaštvo nije smatralo spornim dostaviti informaciju o plati glavnog tužioca, ali su u Odjeljenju za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu konstatovali da je to lični podatak.

Najdalje je otišlo Tužilaštvo BiH koje čak nije dostavilo ni podatke o periodu u kojem je neko bio tužilac, a kao razlog, uz zaštitu privatnosti, navode i činjenicu da o tome „ne vode posebne evidencije“.

Agencija za zaštitu ličnih podataka odavno je zauzela stav da plate i druge budžetske naknade trebaju biti javne, ali ih institucije i dalje odbijaju dostaviti.

„U konkretnom slučaju nalazimo da ne postoji javni interes da se dostave podaci“, odgovor je Pravosudne komisije Brčko distrikta na upit o predsjedniku Suda Grčeviću.

Autor: CIN

KOMENTARI19
POŠALJITE PORUKU

Kriminalna hobotnica

16.05.2019 12:17

Rad pravosudja je sveden na licni i intwres kriminalne mafije.

Kada bi neko procesljao tuzilacke i sudske spise pocev od Suda i tuzilastva BiH, pa u Republici Srpskoj i po Federacije, u svakom predmetu se vidi gdje su velike pare posao odradile, naravno, dobili su ih tuzitelji i sudije da bi uopste pristali na takav ishod postupka

da

16.05.2019 13:07

Pazite

16.05.2019 12:23

Sve su ovo u ovom momentu manje važne stvari. Evo prijedlog Incku da počne koristiti bonska ovlaštenja u pravosuđu. Nikako na Dodika. Pošto je ovo pravosuđe čedo zapada počev od 2003 godine.Izmjene zakona o VSTS. Izmjene krivičnih zakona u oba entiteta. Povećana odgovornost tužilaca a nikako samo njihova prava. Pa će se vidjeti onda u kojim parlamentima neće da se donesu takve odluke. Ako neće onda sankcije.

AFERA

16.05.2019 12:25

Ima Glusac stan i u Istocnom Sarajevu, ako ga nije prodala kad se vratila u Banja Luku iz Tuzilastva BiH. To je vrlo nagodna tuziteljica

I voli život

Re

16.05.2019 12:36

Nikola

16.05.2019 12:39

Nisu problem primanja i imovina, nije ni u drugim državama ništa drugačije ali ovde živimo u sistemu koji je nakaradan do te mjere da i klinci u osnovnoj školi razmišljaju da se sve može "podmazati" da se dobro znaju tarife za težinu dijela i da i ubice hodaju slobodno među nama.

Pedja

16.05.2019 12:45

I kako da prosjecan gradjanin ne bude ljut na policiju i sve institucije vlasti kada procita ovakav prilog. Bijes je ono sto obuzima ljude pri saznanju da policija asistira i pomaze sudskom kriminalnom lobiju da od sirotinje otima i ono malo sto im je ostalo za zivot. Da bi te sudije i tuzioci imali ovakve grandiozne palate , po 5 stanova i da bi se vozili u vozilima koja su teska 150000 eura. Pa dajte ljudi , molim vas da ne pisete ovakve priloge jer mi dodje da odmah napadnem prvog predstavnika vlade i valsti koja ovakav kriminal omogucavaju i jos pomazu alatima policijske prinude.

crna rupa

16.05.2019 13:17

Ovako koncipirana i korumpirana drzava jr pravi raj za sve pravosudne institucije i njihove funkcionere ,(u to ukljucujem i policiju).

Smiješno

16.05.2019 13:27

Dalid Burzić plata 3800 KM, stan od 48 m2 zaostavština od majke.

Banjalucanin

16.05.2019 13:38

Imaju po 10 stanova kuce lokale vikendice na moru stanove vikendice na Zlatiboru sve je to lako provjerljivo ali ko lopovski mup ko

Petar P.

16.05.2019 14:29

Milorad Novković prijavio trosoban stan u BG vrijednosti 130.000. Iako sam bez novca spreman sam podići kredit i isplatit ga, jer na toj lokaciji stan vrijedi minimalno duplo.

I to je korupcija iz prethodnog mandata

re

16.05.2019 14:48

svaka sjekira sebi malj sjece

16.05.2019 14:40

Pitanje samo vremena . Ko prezivi pricace , a koliko vidim intelektualci snose i za svoju i za tudju djecu odgovornost .

banja luka

16.05.2019 14:47

Puno njih ima nekretnine na tudje ime I prezime.

Lakrdija

16.05.2019 15:15

Dovoljno je otići na kafu u kafić Sudnica pored O.suda u B.luci i vidjeti kako zajedno sjede sudije, advokati, tužioci i inspektori Mup RS. Dilanje javno pa ko više da....haha, kakvo crno sudstvo, sve je to mito i korupcija i to svi znamo i ćutimo...

narod

16.05.2019 17:30

jedino rjesenje da narod uzme pravdu i zakon u svoje ruke, pa prvo kao u kini, javno streljati, povjesati, kamenovati...sve ove sudije, tuzioce, clanove najblize familije...pa onda jedno 1000 do 2000 politicara, funkcionera...pa onda ko dodje slijedeci na te pozicije da radi u interesu naroda jer ga on placa...ili ga ceka isto...nema nam druge....

narod

16.05.2019 17:30

jedino rjesenje da narod uzme pravdu i zakon u svoje ruke, pa prvo kao u kini, javno streljati, povjesati, kamenovati...sve ove sudije, tuzioce, clanove najblize familije...pa onda jedno 1000 do 2000 politicara, funkcionera...pa onda ko dodje slijedeci na te pozicije da radi u interesu naroda jer ga on placa...ili ga ceka isto...nema nam druge....

JA

17.05.2019 15:42

Milan Tegeltija podigao lafo kredit 2018.a kuću mu gradi Lemi sa Stankovićem još od 2017. A šumu na kojoj to sve gradi je upisao 2014.taman kad je imenovan za predsjednika VSTS i koju su mu sigurno poklonili isti..za ne daj bože da čivjek ima dobar plac izvan grada.....HAHAHA Novkoivić vozi golfa iz 1991.....HAHAHA Svetlana dala malu stančic, a vlada joj dala stančić od 104 m2....zivi u muževom...a muž joj svake godine ubire lovu štampajući knjige za pravničke dane u BL.....koje ona izdaje... Ljudi moji ko nama sudi, pa ovo je užas. Staviti prst u grlo i povraćati.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.