Otvaranje Kanskog festivala

Premijerom komedije američkog reditelja Džima Džarmuša "Mrtvi ne umiru", sinoć je otvoren 72. Kanski festival, čijem žiriju predsedava meksički režiser i dobitnik Oskara, Alehandro Injaritu.

Zabava 15.05.2019 | 11:13
Otvaranje Kanskog festivala
To je prvi put da je jedan film o zombijima, u kojem uloge tumače Adam Drajver, Bil Mari i Tilda Svinton, otvorio festival na Francuskoj rivijeri.

Otvaranje festivala obeležio je i strastven govor Injaritua o planovima američkog predsednika Donalda Trampa za izgradnju zida na granici sa Meksikom, kao i prazna stolica s natpisom "Agnes V", koja je tako ostavljena u čast francuske filmske režiserke Anges Varda, rođene u Balgiji, koja je u martu preminula u 90. godini.

Na otvaranju je izvedena i pesma "Without You" iz njenog filma "Cléo from 5 to 7".

Injaritu, najpoznatiji po filmovima "Čovek ptica" i "Povratnik", prvi je Latinoamerikanac na čelu žirija, koji će odlučiti ko će dobiti ovogodišnju Zlatnu palmu i druge nagrade ovog, jednog od najprestižnijih filmskih festivala u svetu.

Obraćajući se novinarima, zajedno sa kolegama iz žirija, Injaritu je povukao paralelu između Trampove retorike i one koja je korišćena 1930-ih.

"Znamo kako se ova priča završava ako zadržimo takvu retoriku", rekao je Injaritu.

Ovogodišnji Kan se održava sa uobičajenim vrtlogom slavnih i kontroverzi, preneo je AP.

Svoj debi na francuskom filmskom festivalu imaće film Kventina Tarantina "Dogodilo se jednom u Holivudu" i biografski film posvećen Eltonu Džonu "Roketmen".

Prošle godine u Kanu su 82 žene protestovale zbog nejednakosti polova na slavnom festivalskom crvenom tepihu. Umetnički direktor Tjeri Fremo obećao je da će proces izbora filmova na festivalu biti transparentniji i da će izvršne odbore podstaći na rodnu ravnopravnost.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar