Mats: Ne volim prognoze, ali Novak je favorit u Parizu!

Osvajač sedam grend slemova, koji gostuje u Beogradu, ispričao šta očekuje na Rolan Garosu, ali i tome kakva budućnost čeka tenis posle odlaska velike trojke.

Tenis 14.05.2019 | 22:02
Mats: Ne volim prognoze, ali Novak je favorit u Parizu!
Mats Vilander, komentator Eurosporta, gostuje u Beogradu, prvi put. Osvajač sedam grend slem trofeja i nekadašnji prvi teniser sveta, koji poslednjih godina vodi emisiju "Gem, Šet i Mats", otkrio je šta očekuje na predstojećem Rolan Garosu.

"Ne volim prognoze unapred. Ja komentarišem uoči mečeva kada znam ko su rivali, kada znam kako su igrali, u kakvom stanju dočekuju taj duel", rekao je prvo Vilander.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u Parizu će pokušati da napravi nešto što nikada do sada niko nije - da osvoji četiri vezana grend slema drugi put u karijeri.

"Generalno, mislim da je Novak Đoković favorit, ispred Nadala, jer još nismo videli najbolje od Rafe, niti od Novaka. Da li će igrati u finalu, to zavisi od toga kakve će mečeve Đoković igrati, koliko u pet setova i koliko duge, a takođe ne može se sada pretpostaviti kako će izgledati Nadal i koliko će samopouzdanja imati ako odigra tih šest mečeva da bi stigao do finala... To je nemoguće predvideti sada. Generalno Novak je ovih prethodnih nedelja napredovao, osvojio titulu u Madridu i prikazao više od Nadala. Zbog toga mislim da može da osvoji Rolan Garos", poručio je Vilander.

On je rekao da se Srbin i Španac izdvajaju, ali da ne treba zanemariti i ostale.

"Treba biti oprezan! Pre svih sa Stefanosom Cicipasom. Taj momak se ne plaši nikoga. Nema strah od Nadala, Federera, Novaka. Mislim da bi ga trebalo držati na oku, posebno Novak, pogotovo u toj ranijoj fazi, i to mnogo više sada, nego ranije. On je počeo da gubi mečeve u poslednje vreme, i kada ti mladi momci vide to, bez obzira da li je to u Majamiju, Monte Karlu, bilo kom turniru, oni znaju da ga je moguće savladati... Tako da mislim da nas ove sezone očekuju duge dve nedelje u Parizu", rekao je Vilander.

Kada je reč o ženskom delu turnira, Vilanderu se oteo težak uzdah, jer kaže da favorita nema.

"U ženskom tenisu ove sezone imate različite pobednice na turnirima svake nedelje... Ali, to sa druge strane obećava dobar turnir, jer zapravo nemamo ideju ko bi mogao da osvoji pehar", iskren je bio Šveđanin, dodavši da možda malo veće šanse daje Simoni Halep zbog dobrih partija u poslednje vreme.

Osvrnuo se i na dominaciju velike trojke - Đokovića, Nadala i Federera, rekavši da su oni najbolji jer su osvojili najviše trofeja, što je jedino pravo merilo i da bez obzira na to koliko dugo traju, nikada ne vole da gube.

Vilander je priznao da je bio zabrinut za budućnost svetskog tenisa kada je razmišljao o danu kada će se oni povući, ali je u poslednje vreme ipak malo promenio mišljenje.

"Mislim da će njihovim odlaskom tenis izgubiti mnogo. Nastaviće nekim drugim putem i to zahvaljujući nekim mladim igračima koji se probijaju u poslednje vreme i konstantno napreduju. Pokazuju da se ne plaše velikih, i to je dobro. Veoma su posvećeni tenisu, motivisani, igraju sa mnogo strasti i pobeđuju. Učili su od najboljih, rasli uz njih, uzeli po nešto od svakog... Bekhend od Rodžera, strast od Rafe, spremnost od Novaka. Nova generacija je zdrava, dobra, ali nisam siguran da mogu da dostignu nivo velike trojke", naveo je Vilander.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar