''Da me Francuska nije štitila...''

Supruga Meng Hongveja, bivšeg predsednika Interpola rekla je da joj je Francuska odobrila zahtev za azil i time,spasila njen život i živote njihova dva sina.

Svijet 13.05.2019 | 18:39
''Da me Francuska nije štitila...''
Francuska kancelarija koja odlučuje o zahtevima za azil donela je odluku prošle nedelje i dala joj status izbeglice, saopštio je pravni tim Grejs Meng.

Grejs Meng je rekla za AP da garancija da može da ostane u Francuskoj gde je Meng Hongvej bio stacioniran kao šef Interpola daje njenoj porodici veću sigurnost dok nastavlja borbu da dobije informaciju od Kine o tome gde joj se suprug nalazi i čak da li je još živ.

"Da me Francuska nije štitila bila bih odavno ubijena. Ovim nam je dat drugi život, za mene i moju decu", rekla je ona.

Poslednji kontakt sa mužem bio je znak noža u tekst poruci iz Kine neposredno pre nego što je nestao dok je bio na putu u Pekingu prošlog septembra. Kineske vlasti kasnije su objavile da je Meng Hongvej u zatvoru i da je optužen za korupciju.

Kinesko tužilaštvo u severoistočnom gradu Tiandjinu je 10. maja objavilo da je podignuta optužnica protiv Menga koji se tereti za primanje mita. U saopštenju koje je objavilo tužilaštvo ne iznose se detalji.

Meng je formalno uhapšen mesec dana ranije nakon što je smenjen sa javnih funkcija i izbačen iz vladajuće Komunističke partije.

On je izabran za predsednika međunarodne policijske organizacije 2016. godine, ali je njegov četvorogodišnji mandat prekinut u oktobru, kada je nestao po dolasku u Kinu iz Francuske.

Interpol nije bio obavešten i bio je primoran da podnese zvaničan zahtev Kini za informacije o tome gde se Meng nalazi. Grejs Meng tvrdi da je njen suprug žrtva političkog progona u Kini. Ona kaže da Kina nije dala ni trunku dokaza da potkrepi optužbe protiv njenog supruga i naglašava da se radi o političkom slučaju.

Postoje sumnje da je Meng izgubio političku naklonost kineskog predsednika Si Đinpinga. Od suprugovog nestanka i hapšenja Grejs Meng živi pod policijskom zaštitom u Francuskoj.

Njeni advokati su naveli podnoseći njen zahtev za azil u novembru prošle godine da bi bil u opasnosti ako bi se vratila u Kinu pošto je kritikovala kako se kineske vlasti odnose prema slučaju njenog supruga.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar