Novak se navikao na šljaku, Tim nije taj - finale!

Đoković posle velike borbe bolji od Tima za finale Madrida! Novak Đoković, najbolji teniser sveta, plasirao se u finale u Madrida, pošto je u dva seta, 7:6 (2), 7:6 (4), savladao Dominika Tima.  Srpski teniser Novak Đoković igraće u nedelju za treću titulu u Madridu, ujedno i 33. na mastersima, po čemu bi mogao da se izjednači sa Rafaelom Nadalom. Možda i rivalom u borbi za trofej. . .

Tenis 11.05.2019 | 19:00
Novak se navikao na šljaku, Tim nije taj - finale!
Srpski teniser odigrao je dobar meč i posle sat vremena i 25 minuta igre uspeo je da savlada Austrijanca – 7:6 (2), 7:6 (4).

Đoković će u velikom finalu igrati protiv boljeg iz susreta Stefanos Cicipas – Rafael Nadal.

Srpski teniser nije briljirao na ovom susretu, baš kao ni njegov protivnik, ali je u važnim momentima imao više koncentracije i to je presudilo. Novak ima još mnogo prostora za napredak i to je ono što raduje sve njegove navijače.

Đoković nije dobro krenuo susret, Tim je već u trećem gemu napravio brejk i srpski igrač je bio u problemu. Ipak, Novak je stabilizovao igru i u šestom gemu vratio izgubljeni servis.

Potom se igralo gem za gem i pobednik prvog seta odlučen je u taj-brejku. Tamo je Đoković bio skoncetrisaniji od protivnika, koji je dosta grešio. Novak sa 7:2 dobija trinaesti gem, čime dolazi do prednosti od 1:0.

Srpski teniser nervozno je krenuo drugi set u kojem je Tim imao nekoliko brejk lopti. Novak je većinu uspeo da spase, ali i ne onu u šestom gemu.

Autrijanac je došao do prednosti od 4:2 i u narednom gemu je servirao da potvrdi brejk.

Ipak, glava Novaka je presudila. Prvi teniser sveta ekspresno pravi ribrejk i vraća se u set. U 11. gemu, Novak je uspeo da ponovo oduzme servis Timu, što je značilo da će servirati za pobedu.

Međutim, srpski igrač odigrao je očajan gem i Tim je izjednačio na 6:6. Još jednom je taj-brejk odlučivao i još jednom je Đoković bio bolji u njemu. Ovoga puta rezultatom 7:4 dolazi do seta, odnosno meča.

Novak Đoković će igrati finale Madrida!

Nakon vrlo lošeg nastupa u Monte Karlu očekivalo se da Nole podigne nivo igre i zaigra daleko bolji tenis u prestonici Španije i to smo definitivno videli za sada. Nakon trijumfa nad Fricom i Šardijem, pobedu u dva seta ostvario je i protiv Dominika Tima.

Posle iscrpljujućih dva sata i 25 minuta tenisa za treće finale i treću titulu Novaka Đokovića u Madridu posle 2011. i 2016. godine: 7:6 (7:2), 7:6 (7:4).

Nije to bio "čas tenisa", ali ni mučenje kako rezultat možda govori.

Pobeda u dva dobijena taj-brejka krije činjenicu da se Novak Đoković u potpunosti prilagodio podlozi koja mu nije najomiljenija, pokazao je smirenost u trenucima kada smo navikli da "ključa" i uz to je dozirano pokazivao moć protiv vrlo motivisanog Austrijanca.

Upravo je šljaka podloga koja najviše odgovara Dominiku Timu i verovatno je drugi teniser sveta na njoj, a videćemo da li će se Novak za trofej boriti za najboljeg u istoriji iste.

Rafael Nadal i Stefanos Cicipas se sastaju večeras (posle 21.00) u drugom polufinalu, a kuriozitet je da bi u slučaju trijumfa Španca - to bio direktan duel dvojice tenisera sa najviše masters titula. Đoković ih u ovom trenutku ima 32, a Nadal 33...

Ko god da bude rival, taj meč je na programu u nedelju od 18.30.

Prvi set trajao je čak 64 minuta i može da se podeli na dva dela; prvi u kom smo gledali dosadan tenis bez lepih poteza i drugi u kom je sve "prštalo" od istih.

Austrijanac je prvi napravio "brejk", međutim otkako je poveo 3:1, Novak Đoković je osvojio 13 od 17 narednih poena za "ribrejk", preokret momentuma i odnosa snage na terenu, posebno nakon što je na 4:4 glavni sudija odlučio da mu dodeli drugu kaznu zbog kašnjenja, kada je bilo očekivano da će se iznervirati…

Ali nije, Novak je zadržao smirenost, dobio sigurnost posle teških poena koji su pripali njemu, meč je otišao u taj-brejk gde se za sve pitao jedan teniser i slavio je 7:2.

Drugi set je ponudio daleko manji kvalitet tenisa, Tim je bio agresivniji i poveo je 4:2 posle najdužeg gema na meču, da bi mu Novak uzvratio već u idućem gemu kada je ekspresno "povratio servis" i napravio novi brejk, a onda sopstvenim greškama produžio set.

Odluka je pala u taj-brejku u kom je Đoković ponovo dobijao teže poene i zasluženo se radovao na kraju, čak iako je imao sedam vinera manje od Tima.

Imao je i deset neiznuđenih grešaka manje uz svoje ime, dok vredi dodati ovome i činjenicu da je sve vreme Đoković pokazivao izuzetnu defanzivu, delovao je kao "zid", pa je moguće da su pojedini momenti ovog meča poslužili srpskom asu i kao prava priprema za Rolan Garos.

Federera je mogao da savlada, Novaka ne: Đoković slomio Tima za finale Madrida! Malo na znanje, malo na iskustvo - 2:0 posle dva taj-brejka.

Bravo za Novaka! Igrao je Đoković u polufinalu Mastersa u Madridu protiv Dominika Tima i to na šljaci i uspeo je da se izbori sa mladim Austrijancem i da prođe u finale pobedom od 2:0 (7:6 (2), 7:6(4)). Tim je u odličnoj formi, Novak zna mnogo bolje, ali i ovo što je danas odigrao je bilo dovoljno.

Malo na znanje, malo na iskustvo - 2:0. U stilu pravih šampiona. Izborio je treće finale u Madridu, a sutra će imati šansu za treći trofej. Ovo mu je prvo finale posle Australijan Opena.

Oba seta je Novak dobio u taj-brejku što dovoljno govori kako je ovo bio težak duel. Imao je šansu da sve završi i ranije, prokockao ju je i onda se otišlo u taj-brejk u drugom setu. U igri živaca se bolje snašao Đoković i prošao u finale gde će igrati protiv boljeg iz duela između Rafaela Nadala i Stefanosa Cicipasa koji igraju u drugom polufinalu.

Nakon što mu je Marin Čilić juče predao meč, Novak je danas u polufinalu odmoran dočekao Tima koji je prošao pravu golgotu protiv Rodžera Federera i verovatno je i to imalo udela u ovakvom razvoju situacije. Novaku je ovo bilo već 64. masters polufinale, a Timu šesto, i to dovoljno govori o odnosu iskustva, ali i uspeha u karijeri.

Naš as sada vodi sa 6-2 u međusobnim duelima, a dva meča pre ovoga na šljaci su pripala Austrijancu. Utoliko je ovaj trijumf još veći i značajniji za Novaka.

Mora se istaći da je Novak danas igrao protiv igrača koji igra fenomenalno na šljaci, nije blistao, ali može da bude prezadovoljan kako je odigraom pravio je 29 neiznuđenih grešaka, Tim je imao 39 i to je na kraju bilo odlučujuće.

Svakako da je Đoković imao više energije jer nije morao da igra protiv Čilića (odustao zbog trovanja hranom), ali nije ni dopustio da meč uđe u neku dužu varijantu gde bi se posebno videla ta razlika u svežini. Sve je Đoković završio u dva seta i otišao u finale Mastersa u Madridu.

Prilika za novi Masters je tu...

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar