Zvezdi zvanično priznata titula iz 1946. godine!

Pravna komisija Fudbalskog saveza Srbije prihvatila je incijativu Crvene zvezde da joj se prizna titula iz 1946. godine.  Zvezdi titula iz 1946. godine, a Spartak?! Pravna komisija FSS većinom glasova usvojila predlog da se Crvenoj zvezdi pripiše "titula" iz 1946. godine. Odluka u utorak na Skupštini FSS.

Fudbal 10.05.2019 | 16:51
Zvezdi zvanično priznata titula iz 1946. godine!
Komisija u sastavu Dragan Šuput (predsednik), Veljko Radulović (potpredsednik), Vladimir Vuletić (član), Dragan Milošević (član) i Božidar Beronja (član) priznala je crveno-belima 30. titulu.

Iz Ljutice Bogdana su početkom marta zvanično podneli inicijativu sa zahtevom da Skupština FSS, kao najviši organ Saveza, prizna osvojenu titulu iz 1946. godine.

Na sednici Pravne komisije, koja je održana u petak, odlučeno je da se Zvezdi prizna titula, što će u velikoj meri uticati na konačnu odluku, koju donose delegati Skupštine Fudbalskog saveza Srbije (utorak, 14. maj).

Kako se navodi, tri člana komisije glasala su za, protiv je bio Vuletić, dok je predsednik Šuput bio uzdržan.

Protiv ove odluke bili su Partizan i Spartak. Subotičani su smatrali da njima podjednako pripada titula iz 1946. godine, pošto su oni bili pobednici u prvenstvu Vojvodine.

Spartak je tako ostvario pravo učešća u Prvoj saveznoj ligi za sezonu 1946/1947, baš kao i Zvezda, koja je iste godine bila najbolja u Srbiji. Na osnovu toga su crveno-beli podneli zahtev da im se prizna, što im je Pravna komisija i uradila.

Fudbalski savez Hrvatske je na isti način dodelio još jedan trofej Hajduku, pošto je ekipa iz Splita te 1946. godine bila prva u ligi Hrvatske.

Slučaj "titula iz 1946", kojim se Pravna komisija FSS na zahtev Crvene zvezde da joj se prizna osvojeno prvenstvo Srbije iz prve posleratne godine, bavila od sredine aprila, danas je dobio epilog.

Tačnije, konačan epilog biće u utorak na sednici Skupštine FSS.

Pravna komisija je danasa većinom glasova odlučila da se izađe u susret Zvezdi i da se prihvati njen predlog o "tituli iz 1946. godine". Ovaj predlog će biti iznet pred delegate Skupšptine Fudbalskog saveza Srbije.

Jedini protiv je bio predstavnik Partizana, potpredsednik Vladimir Vuletić, a predsednik Pravne komisije je bio uzdržan.

Vuletić je novinarima potom rekao da Partizan na ovome neće stati i da će se obratiti drugim pravnim instancama, pre svih Upravnom sudu.

Inače, pred početak sastanka, Vuletić je na interesantan način u izjavi datoj "Telegrafu" najavio kraj u korist "večitog rivala": "Očekujem da sila prava pobedi pravo sile, ali nisam siguran u to".

Čelnik crno-belih, međutim, nije imenovao o kakvom "pravu sile" se radi.

Predsednik komisije Dejan Šuput, potpredsednik Veljko Radulović i članovi Vladimir Vuletić, Božidar Beronja i Dragan Milošević su u aprilu održali prvi sastanak. Tada je Vuletić insistiraoda Zvezda u pisanoj formi dostavi sve dokaze u prilog svojoj tvrdnji, dok je on s druge stanepripremio studiju na 25 strana koja nije bila u korist podnosioca zahteva.

Zvezda je prvi put podnela zahtev da joj se dodeli pomenuta titula 17. januara 2017. godine.

Na poslednjoj Skupštini FSS predlog crveno-belih stavljen je na glasanje pred delegate, ali je zbog izostanka generalnog direktora Partizana Miloša Vazure, odlučeno da o svemu odlučuje pravna komisija FSS na sastanku zakazanom 10. maja.

Zbog kompleksnosti celog slučaja i vrlo zategnutih odnosa na relaciji dva najveća kluba,pored ranijih članova pravne komisije FSS u nju su kooptirani i predstavnici Crvene zvezde - Dragan Milošević i šef pravne službe "parnog valjka" - Vladimir Vuletić.

Sada ostaje da se reši i pitanje Spartaka iz Subotice.

S obzirom na to da je splitski Hajduk još ranije upisao trofej šampiona Hrvatske iz 1946, a danas Crvena zvezda, Subotičani smatraju da polažu pravo na titulu prvaka Vojvodine, odnosno jednog dela Srbije, iz pomenute godine.

Te 1946. klubovi su igrali ligu po regionima koje su imale formu šampionata, pa su iz Spartaka zahtevali da se i njima, kao prvacima AP Vojvodine, dodeli titula iz 1946. godine.

Potpredsednik Spartaka Goran Drača nedavno je izjavio da je takmičenje u pokrajini obuhvatilo više ekipa i to je jedan od razloga da u slučaju da se Zvezdi dodeli titula i njegov klub dobije zvaničnu titulu prvaka.

"S pravom polažemo pravo na tu titulu, jer je Spartak 1946. bio pobednik takmičenja u Vojvodini. Sasvim ravnopravno, tadašnji Fudbalski savez FNRJ organizovao je prvenstva na republičkom i pokrajinskom nivou", rekao je Drača.

Posle svega, u srpskom fudbalu definitivno nikada nije dosadno, a pred pravnom komisijom FSS je očigledno novi problem.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar