Iz "Bora" nestalo 900 kg zlata!

"Novosti" imale uvid u izveštaj o navodnoj pljački "Zlatare" od januara 2014. do aprila 2017. Loše vođene knjige, beleške pisane rukom, nije poštovana hronologija. . . Utvrđen manjak zlata vrednosti oko 37 miliona evra
 

  • Vijesti
  • Srbija


Iz pogona za dobijanje plemenitih metala "Zlatara", iz sastava nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB), u periodu od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona evra, saznaju ekskluzivno "Novosti".

Po dokumentaciji u koju je naš list imao uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, "sa sigurnošću može da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma". Ovo se navodi uz opasku da "ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispirnim vodama".

nače, neafinisano zlato je poluproizvod, dobijen iz anodnog mulja - sirovine čijom se preradom dobija taj skupoceni metal. U njemu se nalazi visok sadržaj zlata, ali ima i drugih elemenata i nečistoća. Ta sirovina ide na afinaciju, nakon čega se iz nje dobija afinisano, odnosno zlato čistoće 99,99 procenata.

U izveštaju o "pljački veka" u RTB "Bor" dalje se navodi i da u proračune nije ušla količina od 1.448,993 kilograma neafinisanog zlata, u kojoj se, teorijski, nalazi dodatnih 655,338 kilograma najčistijeg zlata! Kako se navodi, osnovni razlog je jer prilikom prve provere, istražiteljima taj podatak nije bio dostupan!

- Pored toga, masa afinisanog zlata je na izlazu bila veća od količine neafinisanog zlata na ulazu. To je, prema zakonu o održanju mase nemoguće - navodi se u izveštaju. - Razlog, kako se podvlači, može da bude i u neurednom vođenju raportnih knjiga i nepridržavanju propisanih procedura, što je, tokom izrade izveštaja, više puta uočeno.

Takođe, kao razlozi za nestanak velike količine zlata navodi se da je moguće i da je "bilo i nepravilnog uzorkovanja, koje je posledica ljudskog faktora, čime se, takođe, narušavala zakonska procedura".

- Uz sve to, i masa zlata u ispirnim vodama bila je veća od početne, što nije moguće prema Zakonu o održanju mase - piše u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid. - Na sve to, ne postoje sistemski podaci u Knjizi poluproizvoda i Raportnoj knjizi o čišćenju plan-filtera, na kom se, takođe, sakupi određena količina zlata.

Kako je podvučeno, ovi podaci se pojavljuju - sporadično! Ističe se da tačna količina tog plemenitog metala ovde nije nigde uzeta u obzir, jer nedostaju podaci, a ne postoje ni hemijske analize na osnovu kojih bi se računao bilans.

Dalje, navodi se u izveštaju, deo dostupne dokumentacije u knjigama poluproizvoda i raportnoj svesci pisan je - rukom! Ističe se da je na pojedinim mestima rukopis nečitak, kao i da postoje prazna mesta. Uz sve to, dodaje se, ovi podaci nisu vođeni hronološki, što ukazuje na mogućnost za naknadne korekcije rezultata!

- Tokom procesa afinaže nije poštovana procedura koja je propisana za odgovorne zaposlene - stoji u izveštaju u posedu "Novosti". - Uvidom u sveske poluproizvoda, težina neafinisanog zlata je uglavnom upisivana. Međutim, uočeno je da parametri rada (vreme rada, količina kiseline, koja je afinaža po redu, količina vode i temperatura) - nisu zabeleženi. To bi omogućilo proveru materijalnog bilansa, na osnovu zapremine utrošenih reagenasa.

Istražni organi su, inače, do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kada se svode bilansi stanja, nisu primetili da im fali zlato, svi su listom odgovorili da - ne znaju! Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih za ovu malverzaciju proširen je na još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za "pljačku veka" biti mnogo duža.

LISICE ZA RADNIKE

ZBOG sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa, 10. maja 2018. uhapšena su četiri radnika RTB - I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, priveden je i S. S. (42), bivši radnik "Zlatare", kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća "Zaštita", koje je ranije obezbeđivalo RTB.

NEKRETNINE, NAKIT, NOVAC

Od prvobitno sedmorice osumnjičenih oduzeto je 48 nekretnina, koje su bile u njihovom ili vlasništvu njihovih rođaka. Reč je o stanovima, lokalima i vikendicama. U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilogram zlatnog nakita.

(Novosti)

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Milorad

08.05.2019 12:11

Dodik skuplja zlato,da nije on,ima ga iz raznih predijela Rusije i Litvanije,skupio skoro 3 tone,nema gdje drugo biti...Voki zlato pa to ti je

2 be or not 2 be

08.05.2019 12:33

Mogu li dva puta pogadjat gdje je zavrsilo zlato?

Nemoj pogodices pa ce nas iznenaditi ko je pokrao

Dzoo

08.05.2019 13:23

Ma

08.05.2019 13:28

nije moguce, nije to prasina, vec zlato!

Drr mrr

08.05.2019 14:11

Sigurno je Djilas kriv.pfff

Direkt

08.05.2019 15:11

Zlato ne moze da nestane, moze biti samo ukradeno. S obzirom na to koliko je zlata ukradeno, ovo nije mogao izvesti jedan covjek.

Rade

08.05.2019 15:21

Dok narod nema sta da jede oni ukradu 900 kila zlata i kao ne zna se ko je!! Kad cemo jednom imati prave ljude na vlasti? Mozda kadi mi budemo posteno i kad nas krađa nilo koga bide iznenadila, u današnje vrijeme nista nine vijest , zato sto smo navikli ne sve i svasta i to prihvaćamo normalno. Ne logično je da jednu staricu koja pridaje mladi luk ili jabuke da inspekcija kazni ( sram da bude svih nas) a da skoro tona zlata nestane i da za time odgovaraju oni koji su to zlato pokrali i oni koji su to omogućili da bude ukradeno. Dokle vise, dokle?

Ma zna se ko je...uvijek se zna...samo se istrazni organi prave budale...valjda im zlatna prasina pala u oci...

Re

08.05.2019 16:24

Goci

09.05.2019 09:39

Slična situacija i mojoj javnoj firmi gde radim, kad pitamo gde su nam zarade (plate) nadležni odgovaraju sa "Ne znam". "Vidim da fali a gde su, neznam"..

sreda

10.05.2019 11:12

Uvek sam se pitao kako da rudnik zlata pravi manjkove? Pa zar kod nas ne postoji drzavna komisija koja svakih pola godine kontrolise knjigovodstvo? Naravno sve koji su bili zaduzeni i imali bilo kakav pristup u knjige kao i cijelo nekadasnje vodje pozatvarati i sve im oduzeti.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.