"Čoukeri" iz Barselone: "Prvo Roma, sad Liverpul..."

"To je što je", rekao je Ernesto Valverde posle utakmice u kojoj je "ispustio" prednost od tri gola, a mnogi misle da je već bivši trener Barselone. Da li je kukavička igra koštala Katalonce finala Lige šampiona?

Fudbal 08.05.2019 | 16:45
"Čoukeri" iz Barselone: "Prvo Roma, sad Liverpul..."
Termin "čoukovanje" (eng: choke) vrlo često koriste ljubitelji NBA lige i označava ekipu ili pojedince koji u ključnim momentima pucaju pod pritiskom i ne uspevaju da pruže visok nivo igre onda kada je to najvažnije, kada se utakmica lomi...

Tako nešto desilo se ove večeri Barseloni na "Enfildu" kada je Liverpul priredio senzacionalan preokret i prošao u finale Lige šampiona (4:0), ali da je samo to...

Barselona već nekoliko godina unazad, naročito od dolaska Ernestea Valverdea, deluje uplašeno kada se "ubaci u mašinu" i suoči sa problemima, pa ni ovoga puta nije delovalo, ni na 2:0, 3:0, kamoli na 4:0, da je moguće da se vrate u utakmicu i smire situaciju na terenu koja nikako nije bila pod njihovom kontrolom.

Možda tome doprinosi odsustvo glasnijeg lidera, možda to nije stvar u kojoj je Mesi najbolji na svetu, možda je i do trenera koji deluje uplašenije od svih...

Nervozno vrtenje glavom, bledo lice i manjak iskustva u vođenju velikih klubova obili su se o glavu Ernesteu Valverdeu koji će, uprkos osvajanju dve titule u Primeri, verovatno do kraja ove nedelje biti već bivši trener Barselone.

Uspeo je da promeni stil, nauči Barselonu da u određenom trenutku igra "na rezultat", ali baš kada je to bilo najvažnije da pokažu, oni su "čoukovali" što bi rekli NBA navijači.

Tako je bilo prošle godine u četvrtfinalu protiv Rome, kada su odigrali jednu od najgorih utakmica u 21. veku, dok ništa bolje nije bilo ni na revanšu protiv Liverpula, gde je jedina olakšavajuća okolnost da je to Liverpul.

"Ušli su u ovu utakmicu jako od starta, teško smo se nosili sa njihovim neverovatnim presingom. Imali smo šanse da postignemo gol koji nam je bio potreban za prolaz... Posle Rome, sada se ovo dogodilo. Ne znam šta bih više rekao", jedva je izustio jedan od lidera ekipe Serhio Buskets za špansku televizju po kraju utakmice.

Velika je odluka na predsedniku Barselone u narednim danima. Smeniti trenera posle loše utakmice ili se nadati da će sve ispraviti u narednoj godini... 

"Još jednom smo uprskali. Isto je bilo prošle godine protiv Rome, teško je objasniti. BIće vremena da razmislimo, drugu godinu zaredom užasno veče", rekao je Bertomeu koji bi mogao da angažuje Ćavija koji je odlučio da mu ova sezona bude poslednja u karijeri.

Ima daleko manje iskustva od Valverdea, ali za razliku od njega - zna šta je Barsa.

"To je što je. Kad izgubite 4:0, nema izgovora. Bili su bolji i to moramo da prihvatimo. Izvinjavamo se navijačima... ", nevoljko je govorio Valverde posle meča.

Ostajete u klubu?

"Ne znam šta će biti sa mnom", odgovorio je Španac.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar