Ugovor na snazi iako para nema

– Ugovor sa „Batagonom“ o prodaji 43 miliona potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju još uvijek je na snazi, iako je švajcarska kompanija obustavila uplatu tog novca.

Republika Srpska 07.05.2019 | 11:10
Ugovor na snazi iako para nema
Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su 22. marta sa „Batagonom“ ugovore o prodaji potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarskoj kompaniji dat je rok od mjesec dana da uplati taj iznos.

„Ugovor je i dalje na snazi, a uplata se očekuje. Prodavac po ugovoru ima pravo da po isteku 30 dana od potpisivanja raskine ugovor, ali mi to pravo još nismo iskoristili“, rekao je naš izvor i dodao da će se vjerovatno još neko vrijeme čekati stav Vlade i donijeti konačna odluka.

Premijer RS Radovan Višković nedavno je rekao da je Vlada RS dobila izvode iz švajcarskih banaka da je Batagon“ uplatio 43 miliona KM za potraživanja u Fabrici glinice „Birač“, ali da novac još nije legao na račun.

Međutim, mediji su zatim objavili saopštenje „Batagona“ u kojem je ta kompanija navela da je 19. aprila uplatila 43 miliona KM za potraživanja RS u Fabrici glinice „Birač” u stečaju, ali i da je tu uplatu obustavila.

„Novac je na računu Vlade RS trebalo da bude 24. aprila. O tome je banka i obavijestila Vladu RS. Kako je 19. aprila doneseno rješenje Osnovnog suda u Zvorniku, kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, narušena su prava „Batagona“ koja proističu iz memoranduma sa Vladom RS. Samo zbog te sudske presude bili smo prinuđeni da privremeno blokiramo uplatu, dok ne sagledamo pravne posljedice takve sudske odluke“, navedeno je u saopštenju.

Sud u Zvorniku je 19. aprila donio rješenje kojim se Fabrika glinice “Birač” obavezuje da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem privrednog društva “Alumina”, o čemu smo ranije pisali.

Batagon” je po nominalnoj cijeni kupio sva potraživanja koja u FG „Birač“ imaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljina”, a koja ukupno iznose 43 miliona KM.

Ukoliko dođe do realizacije ugovora, ova firma će preuzeti mjesto Republike Srpske u Skupštini i Odboru povjerilaca FG „Birač“ i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik.

„Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, a pored toga krajem februara ove godine je postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

kušić

07.05.2019 09:14

Čekaj da se precizira koliko kome novca.

ODGOVORITE
Name

Merhaba Batagon

07.05.2019 11:19

Merhaba Mile Merhaba Batagon.U nas je sad Merhaba Republika Srpska.

Name

Da

07.05.2019 09:26

Rijesi ce to Dodik u svoju korist,bez para jer pare batagona su njegove,a cilj ove zavrzlame je zamesti trag parama!

ODGOVORITE
Name

Ре

07.05.2019 10:23

Чим се он не оглашава , још није вријеме, чекамо његово аминовање, јадни смо ми Срби, само молим свевишњег да рата небуде.

Name

Sverc narodnim dobrom

07.05.2019 10:36

Ma kakve pare, ulaganje, investicije, sve ce to prisvojiti tek tako sto im se moze u razvaljenom sistemu. To ce funkcionisati dok ima koristi i moze, aposle opet prodati RS.

Name

pljačka stoljeća

07.05.2019 09:27

ovdje se radi o pljački stoljeća, jer su Batagonci sa režimom htjeli izvesti kriminal. tj neplaćanja, pa ih omela ova presuda.

ODGOVORITE
Name

Milan

07.05.2019 10:02

Obicna je laz da ce Batagon u fabrici glinice Birac imati najvise glasova u pogledu upravljanja firmom, kada po zakonu o stecaju sva upravljacka prava u firmama pod stecajem vrsi stecajni upravnik. Ko ne vjeruje neka procita zakon i vidjece da je tako. Ocito ovdje se sada zeli napraviti prica kako ce Batagon ostvariti sva prava u firmi za koju nije uplatio novac. To nema veze sa zivotom vec sa cistom propagandom.

ODGOVORITE
Name

Re

07.05.2019 11:35

Hahahaha E moj Milane.... Blago tebi