Inckov izvještaj: Loše stanje u BiH

SDA, SNSD i HDZ BiH osvojile su najveći broj glasova na prošlim Opštim izborima, ali državna vlast nije formirana zbog neslaganja oko aktiviranja MAP-a. S druge strane, federalna vlast nije formirana zbog insistiranja HDZ-a na usvajanju izmjena Izbornog zakona s ciljem osiguravanja "legitimnog predstavljanja".

Bosna i Hercegovina 06.05.2019 | 14:04
Inckov izvještaj: Loše stanje u BiH
Napomenuo je ovo visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u 55. izvještaju generalnom sekretaru UN-a o stanju primjene mira u Bosni i Hercegovini, a koji će predstaviti u srijedu pred Savjetom bezbjednosti UN-a. Izvještaj se odnosi na period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019. godine.

Visoki predstavnik u BiH u pomenutom izvještaju, između ostalog, označava Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, kao osobu koja najčešće dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Incko takođe podsjeća da je u martu održan kongres udruženja nazvanog "Hrvatska zajednice Herceg-Bosna", na kojem je pohvaljena ratna uloga paradržave Herceg-Bosne.

Privrženost EU, NATO prepreka za formiranje vlasti



Incko u izvještaju ističe da je posljednjih šest mjeseci uglavnom proteklo u pregovorima o formiranju vlasti, ali da vlast na nivou države, Federacije BiH te četiri od deset kantona još nije formirana. Novi saziv Savjeta ministara i Vlada FBiH, dodaje Inzko, nisu formirani zbog neslaganja vodećih stranaka oko reformi izbornog zakonodavstva i puta BiH ka članstvu u NATO-u.

- S pozitivne strane, konkretni razgovori među strankama o formiranju državne vlasti su napredovali i međunarodna zajednica očekuje da se novi saziv Savjeta ministara što prije formira – navodi se u Inckovom izvještaju.

Visoki predstavnik naglašava da politički lideri ostaju privrženi aspiracijama ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) te u tom kontekstu podsjeća da je Savjet ministara BiH u februaru finalizirao odgovore na 655 dodatnih pitanja Evropske komisije, koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u martu odnio u Brisel.

- Izbor Željka Komšića, lidera građanske neetničke stranke Demokratske fronte, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH potaknula je reakciju glavne hrvatske političke stranke, HDZ-a BiH, čiji zvaničnici uporno nazivaju Komšića "nelegitimnim" predstavnikom hrvatskog naroda – piše u izvještaju.

Među događajima koji su obilježili posljednjih šest mjeseci u BiH, Inzko izdvaja i presudu Radovanu Karadžiću, kojeg je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u martu ove godine osudio na doživotnu zatvorsku kaznu.

- Žalosno je da mnogi u BiH nastavljaju promovirati revizionističke narative o sukobu i poricati genocid u Srebrenici, kojeg su potvrdila dva međunarodna tribunala. U tom kontekstu, RS je formirala komisije za ponovno tumačenje događaja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995. godine. Ove komisije će donijeti vrlo malo istorijske vrijednosti ili pridonijeti pravdi i pomirenju, budući da su događaji u BiH tačno dokumentovani, i kao dio pravnih postupaka protiv počinitelja ratnih zločina od strane domaćih i međunarodnih sudova – navodi se u izvještaju.

Entiteti nemaju pravo otcjepljenja



Inzko u izvještaju dodaje da je u januaru SDA najavila mogućnost upućivanja apelacije Ustavnom sudu BiH o nazivu entiteta RS. Pojasnio je da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović tu mogućnost obrazložio diskriminirajućim položajem Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS te napadima SNSD-a na teritorijalni integritet BiH i blokiranjem njenog evroatlantskog puta.

- Iako SDA nije realizovala najavljenu inicijativu, ipak naglašavam da Ustav BiH priznaje da se BiH sastoji od dva entiteta, FBiH i RS. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je u više navrata izrazio svoju predanost osnovnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od ova dva entiteta – napisao je Incko.

Očekivano, dodaje Incko, najavljena inicijativa je usporila političke pregovore te je podstakla SNSD i ostale srpske političke stranke da zaprijete secesijom.

- Nevezano za te događaje, određeni zvaničnici iz RS nastavili su često davati izjave kojima negiraju državnost BiH, dok su se zalagali za otcjepljenje RS i ujedinjenje sa Srbijom, govoreći, na primjer, da je RS "već odvojena". U tom kontekstu, pod ovlastima koje su mi dodijeljene u skladu s Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma, ponavljam da entiteti nemaju pravo otcijepiti se od BiH i da Sporazum garantuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i unutrašnji ustavni položaj entiteta, RS i FBiH – navodi se u izvještaju.

Opisujući političko okruženje u BiH, Incko podsjeća da su SDA, SNSD i HDZ stranke koje su osvojile najveći broj glasova na prošlim Opštim izborima te da državna vlast nije formirana zbog neslaganja oko aktiviranja MAP-a. S druge strane, federalna vlast nije formirana zbog insistiranja HDZ-a na usvajanju izmjena Izbornog zakona s ciljem osiguravanja "legitimnog predstavljanja". Incko takođe podsjeća da su u FBiH formirane dvije kantonalne vlade bez SDA, u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu, a da se Savez za pobjedu u entitetu RS raspao nakon Opštih izbora.



Inzko takođe podsjeća i na proteste u Banjoj Luci zbog smrti Davida Dragičevića te optužbe vlasti na račun demonstranata, koje su nazivali "teroristima".

- U vrijeme pisanja ovog izvještaja, međunarodna zajednica takođe prati najavljene izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS kojima se, između ostalog, stvaraju rezervne policijske snage RS. Potezi vlasti RS prema uspostavi rezervne policije potaknuli su snažne reakcije brojnih stranaka sa sjedištem u FBiH do toga da će FBiH razmotriti suprotstavljanje sličnom inicijativom. Uz najavu da će RS kriminalizovati nepoštivanje odluka političkih vlasti RS i ponovno oživiti klevetu, čini se da su ti napori usmjereni ka kontrolisanju aktivnosti građana, ponekad na štetu njihovih demokratskih prava i temeljnih sloboda – napisao je Incko u izvještaju.

Nepoštivanje vladavine prava ozbiljan problem



Visoki predstavnik naglašava da nepoštivanje vladavine prava širom države ostaje ozbiljan problem te da vlasti na svim nivoima nastavljaju sa nepoštivanjem ili odbijanjem presuda.

- U periodu kojeg pokriva izvještaj, stranke iz FBiH nisu uložile nikakav napor da riješe pitanje primjene odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" ili raniju odluku o izbornom sistemu u Mostaru, zbog koje lokalni izbori u tom gradu nisu održani od 2008. godine. RS nastavlja odbijati pridržavati se presuda Ustavnog suda i Suda BiH u vezi s upisom vojne imovine i odluka Ustavnog suda u vezi s 9. januarom kao "danom RS". Iako niko ne osporava "dan RS", on mora biti organiziran u skladu s pravnim okvirom i poštivanjem vladavine prava. Na martovskoj sjednici Narodne skupštine RS, ministar pravde je najavio razgovore u Vladi RS o uspostavljanju visokog sudskog i tužilačkog vijeća na entitetskom nivou, što bi predstavljalo ozbiljan nazadak u pravosudnim reformama – navodi se u izvještaju.

Incko izdvaja i problem odbijanja nekoliko kantona u FBiH da prilagode svoje ustave Ustavu FBiH na način da osiguraju punu jednakopravnost Srba kao konstitutivnog naroda. Međutim, u svom izvještaju Incko ne precizira koje političke strukture opstruišu primjenu te obaveze, odnosno ne izdvaja HDZBiH kao prepreku.

Pored pitanja neprovedenih sudskih odluka, BiH se, dodaje Inzko, takođe suočava s problemom duboko ukorijenjenog razočarenja javnosti u pravosudni sistem.



- To se ogledalo u dva slučaja, jedan u Banjoj Luci i drugi u Sarajevu, o mladićima ubijenim pod sumnjivim okolnostima, u kojima aktivisti optužuju vlast za zataškivanje. Tokom posjete BiH u martu, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn sastao se s roditeljima dvaju mladića, Davida Dragičevića i Dženana Memića – podsjeća Incko.

Inzko konstatuje da, uprkos čestim kršenjem vladavine prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, tokom izvještajnog perioda nije koristio svoje ovlaštenja, a u skladu sa politikom Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira koje prednost daje donošenju odluka lokalnih vlasti u odnosu na međunarodnu zajednicu kao donosioca odluka. Kada je u pitanju ispunjavanje obaveza iz Programa 5+2, koje su neophodne za gašenje OHR-a, Incko tvrdi da je u tom segmentu ostvaren ograničen napredak.

Pitanje knjiženja vojne imovine na državu BiH, iako je vezano za NATO put BiH, je prije svega, smatra visoki predstavnik, pitanje poštivanja vladavine prava.

- Stalno odbijanje nadležnih vlasti RS i visokih zvaničnika RS da provedu te pravno obavezujuće odluke predstavlja ozbiljan izazov vladavini prava. Primjera radi, gotovo tri godine Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS nije provela pravosnažnu presudu Suda BiH u slučaju perspektivne vojne imovine u Han Pijesku i registrirovala tu imovinu kao vlasništvo države BiH – napisao je Incko u izvještaju.

Negiranje genocida

Govoreći o fiskalnoj održivosti, Incko ističe da je državni budžet "zamrznut" na istom nivou od 2012. godine.

- Iako je to do sada omogućavalo osnovno funkcionisanje državnih institucija, zabrinut sam zbog sposobnosti državnih institucija da se suoče s izazovima zemlje, uključujući reagovanje na vanredne situacije, ispunjavanje međunarodnih obveza i ispunjavanje zahtjeva u okviru evropskih integracija, bez mogućnosti finansiranja svojih potreba – upozorava Incko.

Kada su prijetnje Okvirnom mirovnom sporazumu u pitanju, Incko izdvaja Milorada Dodika kao osobu koja najčešće dovodi u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. U istom kontekstu Incko podsjeća da je u martu održan kongres udruženja nazvanog "Hrvatska zajednice Herceg-Bosna", na kojem je pohvaljena ratna uloga paradržave Herceg-Bosne.

Incko podsjeća da je Narodna skupština RS u oktobru 2017. godine usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, kojom je taj bh. entitet proglasio vojnu neutralnost, iako isključivu nadležnost za vođenje spoljne politike ima država BiH te iako su već ranije donesene odluke koje se odnose na to pitanje.

- Budući da su spoljna politika i odbrana nadležnosti države, Rezolucija nije imala nikakav pravni učinak. Međutim, Rezolucija se sada ističe kao razlog da RS odbije knjiženje vojne imovine u RS-u na državu BiH i podnošenje godišnjeg nacionalnog programa BiH NATO-u. U praksi se Rezolucija sada koristi za blokiranje ključnih procesa, što predstavlja direktno kršenje nekoliko temeljnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući ustavni poredak BiH i njen suverenitet – napisao je Inzko u izvještaju.

U izvještaju se također navodi da visoki zvaničnici entiteta RS nastavljaju negirati i omalovažavati genocid počinjen u Srebrenici te nastavljaju negirati presude međunarodnih sudova za ratne zločine. Također se ističe da je HNS u januaru usvojio deklaraciju kojom se odbacuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaciju.

- Zabrinjavajuće je da se nakon više od dvije decenije od završetka rata u BiH visoki politički zvaničnici i pojedini segmenti društva nisu uspjeli uhvatiti ukoštac s prošlošću i nastavljaju negirati presude Međunarodnog suda i Mehanizma. Takvi stavovi uveliko ometaju izglede za trajno pomirenje u zemlji – zaključuje Incko.

(Vijesti.ba)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Inzko

06.05.2019 12:11

Slovenček opeta serucka na stari način. Ništa novo. Važno je da svaki mjesec kasira 30.000 EUR.

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

06.05.2019 13:27

BIH je nakaradna vjestacka protivpravna NATO drzava koja i opstaje silom jer Zapadu to odgovara.

Name

Ovaj Incko,

06.05.2019 14:03

nikako da svati, kada su deca punoljetna"da mogu idlucivsti o svojih sudbini, a on se uhvatio bosansca,,! strah me je, da im ne produzi punoletnost " u 50 oj godini života, kaka vas da taliban za popizdi.

Name

Sića

06.05.2019 14:03

Njegova plata nije ni za pod zub našim vrlim vođama koji vrte desetine miliona preko članova porodice, kumova i partijskih poslušnika.

Name

To

06.05.2019 14:37

Sve je tačno u izveštaju ,jedino je mogao više o kriminalu pisati.Bravo Incko !

Name

Kakav Absurd!

06.05.2019 15:31

SFRJ prvo razvaljena, a onda sklepana SFRJ u malom: BiH!

Name

Slavuj s Pala

06.05.2019 15:56

Zato je dobro Incku kad uzme pare lopatom svakog mjeseca od nas budala za svoj nerad, u svom Becu ne bi imao ni 10-ti dio ove plate koju ima. Uz to je vrhunski poznavalac svih sarajevski elitni restorana gdje dobro i jede i pije a cije boce vina kostaju i po par hiljada evra koje on naravno ne placa. Ne predstavlja on nikog u BiH niti radi svoj posao kako treba.

Name

Ma sta kaze

06.05.2019 15:58

Kako taj stari laze.Sta kaze Zelhljko Komhshic lider gradjanske neetnicke opcije.Pa sto ne kaze lider koji je izabran od strane Bosnjaka kao kukavicije jaje Hrvatima.Pa dosta je sarajevekih ogavnih lazi po tom Savjetu bezbjednosti.Uzas.

Name

Pendula

06.05.2019 17:00

Mozete mahati usima ,a pogotovo oni koji su glasali za Dodika i Pejinu unuku .

Name

Zlaja

06.05.2019 12:18

Ovaj parazit nigde lakše pare nebi zaradio nego što ih ovde zarađuje. Po nekad izadje u javnost ko miš ispod žita,kaže nešto pa se vrati u toplu jazbinu.

ODGOVORITE
Name

Zoki

06.05.2019 12:19

POSMJENJUJ TE BUDALETINE I LOPURDE SVE TRI STRANKE SA POLITIČKE SCENE I NEK NA VLAST DODJU MLADI LJUDI DA PRAVE SEBI I OSTATKU NARODA BOLJU BUDUCNOST.DOK JE BAKIRA,COVICA I DODIKA OVDJE SRECE I BUDUCNOSTI NEMA,TJERAJ TO SA VLASTI I ZABRANI DA SE BAVE POLITIKOM LUDJACI.

ODGOVORITE
Name

RR

06.05.2019 15:11

O KRIMINALU VLADARA I NJIHOVI LJUBIMACA SVE UREDU. MASOVNO NAPUŠTANJE I PUSTOŠ SVE UREDU. SVE ODLAZI ZBOG OVE TROICE. SRAMOTNO.

Name

zana

06.05.2019 20:27

Ovdje nije riječ, koliko zsrađuje, nego koliku istinu govori., a jest istinu govori, poveliku!!

Name

Banja luka

06.05.2019 12:23

Pohapsiti bagru lopova dezertera prevaranata koji su unistili sve sto se moglo unistiti i pokrasti oduzeti im sve do petog koljena jednostavno zakon o porijeklu imovine i svima isto da se provjeri zarada mjesecna puta toliko godina rashodi toliko ostalo oduzeti i pustiti ovaj narod napaceni da zivi a ne cuj Slobodan Stankovic kupio Igoru Dodiku alternativnu televiziju za rodjendan ma zamisli cijim parama bagro

ODGOVORITE
Name

re

06.05.2019 12:26

Ti si glavno zlo ispred EU i Dejtona u državi BiH kod tajkunski novostvoreni kriminalaca, što konačno nešto ne učinite za loš životni standard građana i bježanje naroda iz BiH kod najgori kriminalaca na svijetu danas koji su godinama u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2019 13:01

Covjek nista nije slagao, u cemu je problem

Name

Gangago

06.05.2019 12:27

Kada se sve skupa sumira provejava iz izvjestaja katastrofalno stanje u BiH, sto nije daleko od realnog stanja. Na zalost!

ODGOVORITE
Name

007

06.05.2019 12:28

Znači.opet Srbi krivi za sve.Incko.promeni ploću makar za jotu,dosadio si i SB UN.

ODGOVORITE
Name

pcelica

06.05.2019 13:01

i sta je tu sad izmisljeno? ja kako vidim sve je sroceno kako treba.

Name

Re

06.05.2019 13:01

Nisu srbi vec vlast.

Name

Re 007

06.05.2019 14:15

Pa mogao je fino reci.Ponovo je stvorena Auwtrougarska.Sto je i bio posao Alojzija Moka,Petricha i moj.Tu su nase banke koje su prije rata bile supe po Koruskoj.I svima smo dali po tri kredita.Bijeda je to.Pa nek stenje jos sto godina.Dodik nam je pomogao najvise svojim stalnim napadima.Zemlja stenje u korupciji i drogi.Omladina sva ode iz nase kreacije.To je gosn Inzko istina stannas stalno farbate.

Name

Poznavalac prilika

06.05.2019 12:45

Najbitnije je da svježa radna snaga dolazi kod vas.

ODGOVORITE
Name

Sale

06.05.2019 12:56

U mesto da ih smeni i po zakonu donese ono sto treba on kao Papagaj.

ODGOVORITE
Name

re

06.05.2019 13:00

On nema moći da smeni ni kuhara,koji mu pravi čaj za smirenje.

Name

izraelac

06.05.2019 13:10

on opisuje situaciju od ove godine kao da je otkrio toplu vodu... a tako nam je 20 godina i on ništa ne radi po tom pitanju nego daje šansu da političari u ime naroda prave grdne greške... i sad kao pravi se fin opet priča o Srebrenici svake godine kao da je svake godine rat... tačno se vidi šupljina Visokog predstavnika njegovog postojanja... lupeta gluposti koje svi znaju makar iz novina a korupcija i kriminal glavna tema.. on priča o polotici ko da se neko u Bih bavi politikom... Incko je ptomašaj i on to zna... bošnjaci negiraju grnocid u Jasenocvu od drugog svijetskog, odrastap sam sa njima sjećam se da su se sprdali sa jasenovcom još u titino doba pa je jugoslavija funkcionisala.. a danas slave blajburg... incko idi kući

ODGOVORITE
Name

Milan

06.05.2019 13:26

Nije dobro kada neko iz Republike Srpske govori kako Inckov izvjestaj odrazava stanje u Bosni i Hercegovini. Ako to mi prihvatamo onda nama ne treba osporavanje iz medjunarodne zajednice i iz Federacije BiH jer ga ocito imamo dovoljno iznutra. Valjda ce to pojedini srbi nekada shvatiti.

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2019 13:41

Kako se ne umoris vise,ziv bio?

Name

Www

06.05.2019 13:54

Pa incko davno si trebao otpuyovati ne pripadas Tim prostorima trebao si nauciti istinitu istoriju Ali nisi ti pametan

Name

Jantar

06.05.2019 14:03

Iako ga ne volim jer ne radi ništa, a uzima pare, ipak nije ništa promašio u ovom izvještaju. E, sad ako nam stvarno treba ovakva slika o nama samima u očima Evrope.

ODGOVORITE
Name

Hahhajjjaa

06.05.2019 14:24

Javna je tajna da Inzka placa Dodik dodatno sto je onda super plata jel , a Wigemarka dofinancira Covic uznik nam znan ihahhhhhh ,ja lijepa zivota za necinjenje dobijas toliki novac i odes kuci na kraju ko bogat covjek......

ODGOVORITE
Name

DDE

06.05.2019 15:25

A koji ćeš ti k.... u BiH kad je stanje takvo???primaš platu sve vidiš i sve znaš dosta je građanima bajki drugar ti si saučesnik ovakvog stanja u BiH...

ODGOVORITE
Name

Zasto

06.05.2019 16:47

Zasto bi neko drugi brinuo o nasim guzicama dok mi spavamo ko međedi!?

ODGOVORITE
Name

Zasto

06.05.2019 16:47

Zasto bi neko drugi brinuo o nasim guzicama dok mi spavamo ko međedi!?

ODGOVORITE
Name

B.J.S

06.05.2019 18:09

Bakir,dodik,covic i inzko sve je to jedna ekipa svi veseli jedino inzko zabrinut.

ODGOVORITE
Name

DOBROVOLJAC

06.05.2019 18:29

Davore idemo do kraja Davidova smrt nece biti zaboravljena,niti ce davidove ubice proci nekaznjeni!!!!!!!!!! Idemo do kraja Davore PRAVDA ZA SVU POBIJENU DJECU!!!!!

ODGOVORITE
Name

Eh

07.05.2019 00:48

JESU OVE STRANKE OSVOJILE NAJVISE GLASOVA KRADJOM PRIJETNJOM I PREVAROM

ODGOVORITE