Ovo učiniti ako hakuju vaš profil

Svakome se može dogoditi da mu hakiraju korisnički profil na Instagramu. Evo nekoliko korisnih savjeta ukoliko do toga dođe.

Informacione tehnologije 05.05.2019 | 08:25
Ovo učiniti ako hakuju vaš profil
Pokuša li netko promijeniti e-mail adresu i lozinku vezanu uz vaš korisnički račun Instagram će vas o tome obavijestiti. Ali, što ako je netko uspio upasti u vašu e-poštu i koristi ju bez vašeg znanja?

U tom slučaju provjerite prethodne aktivnosti vezane uz vaš korisnički račun. Pogledajte Stories, objave, komentare i poruke. Nađete li bilo što sumnjivo ili što ne prepoznajete, vjerovatno imate sigurnosni problem, prenosi tportal.

Možete takođe upotrijebiti i kategoriju Account Data, u kojoj ćete naći podatke o tome kad ste se logovali, kad ste nešto promijenili u ličnim podacima i tome slično. Opet, nađete li nešto što nije vaše, imate posla s uljezom.

Ako se još uvijek možete ulogovati u vaš Instagram, otvorite ga u web pregledniku, otvorite svoj profil pa kliknite na Settings i zatim Privacy and Security. Odaberite View Account Data.

Prvi korak: Promijenite lozinku na Instagramu

Ukoliko je samo vaša lozinka bila promijenjena, povratićete kontrolu nad korisničkim računom ako ponovo postavite lozinku. Na pametnom telefonu s operativnim sustavom Android ili iPhone otvorite mjesto za logovanje i kucnite na Forgot Password? Pratite upute i unesite svoju e-mail adresu.

Primićete e-poštu s upustvima za ponovno postavljanje lozinke. Kliknite na poveznicu i unesite novu lozinku. Neka bude jedinstvena i teška za pogoditi.

Drugi korak: Onemogućite pristup sumnjivim aplikacijama 

Ponekad zlonamjerne aplikacije mogu dovesti do problema s logovanjem. Nakon što se na webu ulogujete u svoj korisnički račun otvorite Profile, kliknite sličicu zupčanika i odaberite Authorized Apps. Pojaviće se popis aplikacija koje imaju pristup vašem Instagramu. Uklonite one koje ne koristite ili koje niste vi ručno dodali.

Treći korak: Vratite kontrolu nad hakovanim korisničkim računom

Ako je haker uspio promijeniti adresu e-pošte, broj telefona i druge elemente po kojima vas je moguće prepoznati kao vlasnika povrat kontrole će biti puno teži i tražiće puno strpljenja.

Postupak bi mogao potrajati sedmicama

Trebaćete djelovati brzo čim ste primili obavijest od Instagrama kako su vaši pristupni podaci promijenjeni, a vi to niste učinili. U toj ćete poruci dobiti i opciju Revert this change (or reset your password), za slučaj da je promjena doista bila obavljena mimo vašeg znanja i odobrenja.

Kliknite na tu poveznicu kako biste poslali svoj zahtjev. U Instagramu će ga zaprimiti, pogledati o čemu se radi i javiti vam se koristeći automatizovati postupak provjere identiteta, piše tportal.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar