Tužan dan za engleski fudbal...

Nots Kaunti ispao u petu ligu! Najstariji profesionalni klub na svetu otišao u poluamaterski rang! Najstariji klub na svijetu dotakao dno! Nots Kaunti prvi put u 157 godina postojanja ispao u englesku "Konferenciju“ u kojoj igraju poluprofesionalni i amaterski timovi.

Fudbal 05.05.2019 | 08:45
Tužan dan za engleski fudbal...
Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Dok se engleska fudbalska javnost klanja Solu Kembelu, koji je napravio čudo i spasao Maklsfild ispadanja iz Lige 2, ujedno svi tuguju zbog Nots Kauntija, koji je odleteo u petu ligu. A, jedan od ta dva kluba je morao u niži rang.

Sol Kembel je u novembru preuzeo Maklsfild, koji je bio poslednji na tabeli sa sedam bodova manje od bezbedne zone. I uspeo je nekadašnji engleski reprezentativac da probudi ekipu i naoštri je da igra fudbal dovoljno kvalitetan da se spase ispadanja.

U poslednjem, 46. kolu, Maklsfild je kod kuće remizirao sa Kembridžom (1:1) i to mu je bio dovoljno da ostane iznad crte.

A, ispod je ostao Nots Kaunti. Najstariji profesionalni klub na svetu, klub koji je jedan od osnivača fudbalske lige u Engleskoj, dodirnuo je dno.

Crno-beli iz Notingema su izgubili od Svindona u gostima (3:1) i to je značilo da se sele u Nacionalnu ligu, peti rang takmičenja, u kojoj klubovi imaju poluprofesionalni status.



Najstariji profesionalni klub na svijetu, Nots Kaunti, osnovan daleke 1862. godine i jedan od 12 osnivača „Fudbalske lige“, preteče današnje Premijer lige proživljava najteže trenutke u svojoj istoriji.

Ekipa Nots Kauntija u subotu je upisala poraz od Svindona 3:1 u posljednjem kolu engleske Druge lige i tako ispala u niži rang – "Konferenciju", koja od 2015/16 godine nosi ime „National League".

Klub iz Notingema tako će se poslije 157 godina naći među amaterima, odnosno poluprofesionalnim klubovima u petom rangu takmičenja u Engleskoj.

Tamo su stigli poslije razočaravajuće sezone u kojoj su promijenili tri trenera i tokom koje je čak 40 igrača oblačilo dres Nots Kauntija.

Vlasnik kluba Alan Hardi u saopštenju koje je objavio preuzeo je odgovornost za neuspjeh.

"S obzirom da smo imali ambicije za direktnu promociju u viši rang, ovo je potpuno zaročaravajuće za sve u klubu. Mnogo sam investirao u igrački kadar, dao sam podršku trenerima i njihovim pojačanjima, sve najbolje sam želio klubu otkako sam prije dvije i po godine došao i danas sam razočaran kao i drugi. Kao vlasnik preuzimam potpunu odgovornost i želim da se izvinim navijačima koji su nam pružali podršku uprkos svim problemima. Imali smo najveću posjetu u ligi i podršku u gostima, naši navijači ne zaslužuju i njihove frustracije su razumljive“, naveo ja Hardi.

On je dodao da su u toku pregovori sa potencijalnim novim vlasnicima.

"Nadam se da će novi vlasnik uspjeti da Nots Kauntiju prvom prilikom vrati status najstarijeg profesionalnog kluba na svijetu“, istakao je Hardi.

S obzirom da se ne takmiči u profesionalnoj ligi Nots Kaunti je titulu najstarijeg profesionalnog kluba na svijetu praktično predao Notingem Forestu, koji je osnovan 1865. godine.

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar