Zašto je Jović tako dobar? Nijemci objašnjavaju...

Malo statistike. . .

Fudbal 04.05.2019 | 18:00
Zašto je Jović tako dobar? Nijemci objašnjavaju...
Luka Jović daje golove, to je suština igre zvane "fudbal" i zato će otići u Real Madrid. Danas je na zvaničnom sajtu Bundeslige izašla analiza njegove igre izražena u brojkama i statistici pod nazivom "Zašto je Luka Jović tako dobar". Naravno, ne slučajno.

I glavni utisak je da daje golove i sa leve i sa desne strane i sa sredine. Levom, desnom nogom, glavom. Doslovce. U 29 utakmica Bundeslige ove sezone, dao je 17 golova i šest puta je bio asistent. Kada se na to doda 13 utakmica u Ligi Evrope i devet golova koje je tamo postigao... Kakogod, ova gruba statistika ne priča celu priču oko toga koliko je 21-godišnji srpski fudbaler dobar.

Za razliku od mnogih napadača koji igraju na snagu, Jović je svestran napadač, prava noćna mora za defanzivce. Što bi rekao Filip Kostić - neverovatan je.

Kada se zaroni u statistiku dodatno - od 17 golova u Bundesligi, osam je dao levom nogom, šest desnom i tri puta je zatresao glavom.

Jović postiže gol na svaka 4,4 šuta, a koristi skoro tri četvrtine velikih šansi. Ne čudi što je pet golova u Bundesligi dao posle kontranapada, nečega što on jako voli. Najveća brzina mu je bila 33,7 kilometra na čas čime se izjednačio sa Kristijanom Ronaldom.

U toku utakmice, Jović u proseku pretrči nešto malo manje od 10 kilometara, uključujući tu 21 sprint. U probijanju odbrana mu pomažu i Sebastijan Ale i Ante Rebić koji imaju sličnu statistiku kada je trčanje u pitanju.

I onda defanzivcima često preostane samo da naprave faul. Zapravo, od 56 pokušanih driblinga, Jović prođe 25 puta, a bude fauliran je 29 puta. Prosečno na utakmici ima 38,6 dodira sa loptom.

"Oduševljeni smo s Lukinim razvojem ovde. Nije bilo uopšte sumnje da ćemo ga potpisati. On je izvanredan igrač", rekao je Fredi Bobić kada je Luka stavio paraf do 2023. godine 17. aprila.

Neće slučajno Luka u Real.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar