Kakva crna izdaja Liverpula?!

Sterling nije u Sitiju zbog novca, nego zbog pobeda! Krilni napadač za četiri sezone na Etihadu osvojio tri pehara i dao 43 gola više nego na Enfildu.

Fudbal 04.05.2019 | 14:30
Kakva crna izdaja Liverpula?!
Kad je leta 2015. prešao u Mančester Siti mnogi su govorili da je pratio put novca. Sam Rahim Sterling je kazivao da ga je na Etihad dovela želja da osvaja trofeje, šansa kakvu nije imao u Liverpulu. I evo ga, četiri godine kasnije uzeo je jednu Premijer ligu – na dobrom je putu i drugu – ima i dva Liga kupa, pored njegovog imena stoji epitet „najbolji fudbaler engleskog prvenstva u izboru novinara za sezonu 2018/19, te i pomalo nelogično „najbolji mladi fudbaler“, iako je u decembru proslavio 24. rođendan.

U međuvremenu se vraćao na Enfild samo u plavom dresu Mančestera, suočavao sa zvižducima Skauzera zbog „izdaje“, ali čovek koji ga je trenirao u osetljivom životom i fudbalskom dobu, Brendan Rodžers, uverava da su motivi transfera koji je uzdrmao ostrvsku javnost pre četiri leta čisto sportski.

„Što se Rahima tiče, nikad motiv nije bio novac. Da jeste, ostao bi u Liverpulu. Ne! Želeo je da postane što bolji igrač. U tom trenutku, ukazala mu se šansa da pređe u Mančester Siti, da zaigra sa vrhunskim fudbalerima, što je i uradio, razvio se i postao pobednik, a to je jasno vidiljivo u njegovoj igri“, uverava Rodžers.

Sterling ove sezone blista u svim takmčenjima, o čemu svedoči podatak da je na 48 utakmica zaslužan za 40 golova Građana: 23 ih je dao, još 17 namestio.

„Kad gledam tim Pepa Gvardiole, nije isto kad Sterling igra i kad izostaje. Kakav pečat mladog engleskog fudbalera“, uzbudžen je Irac, koji bi, možda, mogao da reši pitanje pobednika Premijer lige, pod uslovom da u ponedeljak sa Lesterom ukoči lidera, a da prethodno Crveni u subotu veče slave na gostovanju Njukaslu.

Koliko god se u Liverpulu ljutili, Sterlingovi brojevi na drugoj adresi govore sami za sebe. Za četiri sezone na Etihadu dao je 67 golova na 87 mečeva, dok je nastupajući za Crvene bio precizan 23 puta na 129 mečeva, a pritom nije osvojio nijedan jedini pehar za četiri sezone. Ruku na srce, bio je dete.

„Kod Rahima mi se još u to vreme sviđalo što je, bez obzira što je bio mlad, tačno znao šta želi da postane, gde da bude. Kad sam pitao mlade igrače kakav uspeh žele da postignu, Rahim se izdvajao po tome što je bio jasan u poruci da želi da postane jedan od najboljih fudbalera planete, a imao je samo 17 godina. To je jedinstven stav, jer neki Britanci i nemaju baš takve ambicije kakve je ispoljio Sterling. Samo ga je to zanimalo. U međuvremenu je unapredio svoju igru i zaista postao jedan od najboljih na svetu“.

U međuvremenu je iskorenio čak i sebičnost, kakvom se odlikovao s početka karijere, ali je istovremeno poboljšao i ostale aspekte, nevezane direktno za teren.

„Radio je na sebi. Nije očekivao da se stvari same od sebe dese zato što je talentovan. Još u tom periodu, dok je bio tinejdžer, vodio je računa o svemu, o načinu ishrane, života, kako bi povećao šanse da uspe. Ne možete tako konstantno i kvalitetno igrati kao što to Rahim čini a da niste fokusirani na posao, u ovom slučaju fudbal“, dodao je Brendan Rodžers.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar