Mančester Siti počeo operaciju od 225.000.000 evra!

Prva runda. . . ! I krade dve želje Junajteda. . .  Gvardiolini direktori se bacili na dovođenje tri velika pojačanja!

Fudbal 03.05.2019 | 23:08
Mančester Siti počeo operaciju od 225.000.000 evra!
Mančester Siti ima još tri utakmice do kraja sezone za potvrdu triple krune na Ostrvo, ali ostaje gorak ukus zbog eliminacije u Ligi šampiona. Ni treću sezonu zaredom pod Gvardiolom nisu dogurali do polufinala. A glavni cilj je ipak osvajanje evropske titule...

Šta to fali Mančester Sitiju za proboj u Ligi šampiona? Na prvi pogled je teško odgonetnuti. Imaju sve. 

Za vreme Gvardiolinog mandata, Mančester Siti je potrošio 600.000.000 evra na kupovinu pojačanja. A već je imao dovoljno jak tim sa De Brujneom, Aguerom, Sterlingom, Davidom Silvom, Fernandinjom,Kompanijem koje je Gvardiola zatekao u klubu. Na njih je nadogradio gomilu skupocenih pojačanja. Samo za četvoricu defanzivaca (Stons, Laport, Mendi, Voker) je paltio 230.000.000 evra za obeštećenja. A doveo je i Sanea, Edersona, Žezusa, Gundogana, Bernarda Silvu, Mareza... I opet nije bilo dovoljno makar za polufinale.

Rešenje je u daljim kupovinama. Iako je Mančester Siti tim sa 20 i kusur vrhunskih igrača i skoro na svakoj poziciji ima po dvojicu sjajnih fudbalera, Gvardiola ima još želja za letnji prelazni rok kojima bi sklopio Drim tim.

Aposlutni prioritet je dovođenje centralnog veznog igrača. Fernandinjo je jedini klasični zadnji vezni u ekipi i Gvardiola traga za njegovim naslednikom s obzirom da je Brazilac pri kraju karijere (33 godine) i da ulazi u poslednju godinu ugovora. Dodatni problem predstavlja oklevanje Ilkaja Gundogana da potpiše novi ugovor jer i njemu ostaje još samo jedna sezona ugovora. Nemac je jedina moguća zamena u ekipi za Fernandinja, ali se nećka oko novog ugovora zbog interesovanja nekih drugih klubova. Ako odluči da ode, onda će Gvardiola morati da dovede dvojicu igrača u vezni red.

Pepova velika želja je Atletikov metronom Rodri, s obzirom da je prošlog leta izvisio za Žoržinja koji je otišao u Čelsi. Rodri se prošlog leta vratio u Atletiko u kojem je ponikao i potpisao dugoročni ugovor, ali sa otkupnom klauzulom od 70.000.000 evra. Iako su Madriđani planirali budućnost oko njega, Rodri ne može da odoli pozivu Gvardiole da bude član tima kao što je Mančester Siti. A na Etihadu ga čeka i jači ugovor od onog koji ima u Madridu. Atletiko ne želi da ga proda, ali se neće ništa pitati ako Siti aktivira klauzulu od 70.000.000 evra što je vrlo verovatno. Potreban je samo pristanak igrača za šta su trenutno veće šanse nego da će izabrati ostanak. Španac bi u prvoj sezoni delio minutažu sa Fernandinjom, postepeno ga menjao i na kraju sezone potpuno zamenio kada Brazilcu istekne govor.

Međutim, Rodri nije dovoljan. Gvardiola hoće još. Pogotovo ako Gundogan ode. Zato su u tajnosti početi pregovori oko transfera Bruna Fernandeša koji je ove sezone eksplodirao u Sportingu iz Lisabona. Nekadašnji vezista Udinezea i Sampdorije ima nestvarnu sezonu u Sportingu i zabeležio je 28 golova i 16 asistencija na 49 mečeva u svim takmičenjima. Tehnički i taktički je na jako vsiokom nivou što jeGvardioli ključno. Tip je igrača koji bi se lako uklopio u Sitijev stil igre. Univerzalan je, može da igra na pozicijama „šest“, „osam“ i „deset“ što ga čini idelanim za Mančester Siti.

Portugalski mediji danas otkrivaju da je prva runda pregovra obavljena. Sva tri sportska dnevnika donose detalje pregovora. O Žogo tvrdi da je Fernandeš na korak od Sitija posle pregovora koje su obavili Sportingov direktor Ugo Vijana i direktor Mančester Sitija Ćiki Begiristajn. Sastanku je prisustvovao i moćni portugalski agent Žorž Mendeš koji nije Fernandešov menadžer, ali očigledno da bez njega ne može da se završi nijedan veliki transfer u portugalskom fudbalu.

Fernandeš trenutno ima fiksnu otkupnu klauzulu u vrednosti od 35.000.000 evra. Sa opcijom da Sporting isplati Fernandešu i njegovom agentu bonus od 5.000.000 evra i tako podigne klauzulu na 100.000.000 evra. Ako igrač pristane na to. A vrlo verovatno da neće jer bi mu to zakočilo transfer u Siti. Ovako, za Siti će biti sića da plati 35.000.000 i dovede Portugalca kojeg je žarko želeo gradski rival Junajted kao rešenje problema u nesrećnom veznom redu i zamenu za Pogbu. Fernandeša su želeli i Ateltiko, Milan, Totenhem, ali oni tek nemaju šanse kada je Siti ušao u priču.

Postoji tanka nada da Fernandeš pristane na Sportingovih 5.000.000 i povećanje klauzule, ali samo uz čvrsto obećanje kluba da neće zacepiti neku razumnu cenu. U tom slučaju bi igrač izašao u susret klubu čiji je kapiten da zaradi koji milion više. Sitiju se to ne bi dopalo, ali verovatno bi pristao.



Fernandeš nije jedino pojačanje koje Gvardiola i Siti ciljaju iz Portugalije. Kruna prelaznog roka bi trebalo da bude trenutno najtraženiji mladi igrač Evrope – Žoao Feliks. I on je velika želja Mančester Junajteda, ali Siti je i tu u prednosti.

Feliksova otkupna klauzula u Benfiki je ogromnih 120.000.000 evra, ali s obzirom na histeriju koja vlada za njim, neće biti čudo ako neko zaista plati pomenutu sumu. A Siti je neko ko može to da uradi. Lisabonski klub je još u januaru odbio 65.000.000 evra od Liverpula za Feliksa, a nedugo potom je Benfikina perla zaludela Evropu, pa sada ta odbijena ponuda Liverpula deluje kao mudar potez. Mančester Junajted i Juventus su se do sada pominjali kao ozbiljni kupci, šuškalo se i o Realu, ali Siti je prve korake već napravio.

Portugalski Rekord danas ekskluzivno otkriva da se Ćiki Begiristajn sastao u Lisabonu sa Feliksovimroditeljima Karlosom Sekuierom i Karlom Feliks. Bilo je to na utakmici Benfike i Ajntrahta kada je došao da gleda Luku Jovića, ali je zapravo iskoristio priliku da baci mamac Feliksovim roditeljima i da počne priču. Begiristajn prvo želi da dobije pristanak igrača, pa da onda pređe na pregovore sa klubom i pokuša da snizi cenu ispod otkupne klauzule. Ipak, Benfika je poznata kao tvrd pregovarač, predsednikVijiera voli da „dere“ bogate klubove, ne gori mu pod nogama za novac, a svestan je kakvu zlatnu koku ima u rukama. Nije isključeno da će Siti i ovde morati da plati klauzulu kao za Rodrija i Fernandeša.



Gde će Gvardiola sa Feliksom kada mu Sane i Marez sede na klupi?

Pre svega želi da ga preotme od konkurencije i dodatno podmladi ekipu koja je projektovana da dugo godina igra zajedno. Prostor za Feliksa bi mogao da otvori David Silva. Španski veteran ulazi u poslednju godinu ugovora, ima 33 godine i prema poslednjim informacijama, ušao je u pregovore sa japanskim Visel Kobeom. Japanci žele da dovedu španskog asa i daju mu istu platu koju ima u Mančester Sitiju. S tim što bi mu oni ponudili duži ugovor. Anders Inijesta, David Vilja i Lukas Podolski su trenutno članovi Kobea, a zemljaci i nekadašnji saigrači iz reprezentacije mame Silvu da im se pridruži na Dalekom istoku.

Sa dolacima Rodrija, Fernandeša i Feliksa, Gvardiola bi dodatno podmladio i savršeno pojačao tim amortizujući pripremljene odlaske Fernandinja, Gundogana i Davida Silve.

Za to će mu biti potrebno preko 200.000.000 evra, ali za Siti to nije problem. Moguće je da Gvardiola krene i u kupovinu nekog štopera za rotaciju s obzirom da kapitenu Kompaniju ističe ugovor na kraju sezone i najverovatnije mu neće biti ponuđen novi.

Sa ovakvim pojačanjima, Mančester Siti bi dodatno uttvrdio nadmoć na Ostrvu i približio se najvećem cilju – osvajanju Lige šampiona.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar