Putin i Erdogan amortizuju Dodika

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Turske potpisaće danas Ugovor o slobodnoj trgovini i Protokol o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd. Analitičari kažu da treba razvijati dobre odnose sa svima, izvještava Dojče vele.

Bosna i Hercegovina 02.05.2019 | 17:02
Putin i Erdogan amortizuju Dodika
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović na poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdogana borave u zvaničnoj posjeti Turskoj. U Ankaru je pozvan i član Predsjedništva Željko Komšić koji iz opravdanih razloga ne može putovati. Najavljeno je potpisivanje novog Ugovora o slobodnoj trgovini koji omogućava BiH slobodan pristup tržištu Turske, kao i Turskoj u BiH kada su u pitanju usluge i javne nabavke.

 „BiH je, pored Singapura, jedina zemlja kojoj je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini", kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, objašnjavajući da bi BiH sada u Tursku na godišnjoj osnovi trebala izvoziti blizu 15 hiljada tona mesa.

Milorad Dodik je uoči posjete izjavio da je poboljšanje ekonomskih odnosa glavni motiv posjete Ankari, gdje će se članovi Predsjedništva BiH sresti sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Dodao je da će nastojati „otkočiti" razgovore o najavljenoj turskoj podršci izgradnji autoputa koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo, ali i da će se razgovarati i o „brojnim političkim pitanjima".

Dodik se nada da će turski zvaničnici sugerisati da se u BiH prvo formira vlast, a tek onda razgovara o Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP). 

„Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti",rekao je Dodik. Bošnjački političari, međutim, podsjećaju da se BiH već opredijelila za MAP i priključenje NATO-u, što je regulirano i Zakonom o odbrani.

Politički analitičar iz Sarajeva Dževad Kučukalić kaže da su odnosi BiH i Turske „tradicionalno dobri" te da se i od ove posjete mogu očekivati dodatni impulsi međusobnoj saradnji, razumijevanju i konkretnim projektima. 

„Istina, vladajuća partija turskog predsjednika je imala neuspjeh na posljednjim lokalnim izborima, posebno u Ankari i Istanbulu, ali to najvjerovatnije neće uticati na najavljene projekte, među kojima su i zajedničke investicije i izvođenje radova na spajanju Sarajeva, Beograda i Istanbula. Turska ima problema i sa američkim restrikcijama zbog suvišnog približavanja i saradnje Ankare sa Putinom i Moskvom i kupovine iranske nafte, ali će ostati kod zacrtanog plana dogovorene saradnje kada je BiH u pitanju", smatra Kučukalić.

Sagovornik DW-a vjeruje da „dobri" odnosi Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina mogu „amortizirati" pritiske i prijetnje Milorada Dodika secesijom Republike Srpske.

„Zanimljivo je da se u svega nekoliko dana u Berlinu i Turskoj razgovara i o BiH i regionu. Ako ne bude isključivosti i insistiranja na maksimalističkim zahtjevima, moglo bi to rezultirati smirivanju tenzija, boljoj saradnji i bržem priključenju država regije Evropskoj uniji. Međutim, u situaciji kada je put BiH ka EU još neizvjestan i dalek, nije loše imati dobre odnose i sa takvim silama kakve su Turska, Rusija ili Kina, kako zbog investicija, turizma i izvoza, tako i globalne politike i ekonomije", ističe Dževad Kučukalić. 

BiH ima problem sa definisanjem strategije svoje spoljnepolitike, pa se to reflektuje i na politike u bilateralnim odnosima, kaže novinar BHRT-a Benjamin Butković. 

„Zbog 'istorijskog duga' prema Sjedinjenim Američkim Državama u zaustavljanju rata, BiH je već decenijama nekritički okrenuta prema Zapadu, a zbog geopolitičke pozicije prema EU. To je BiH dovelo u trajnu poziciju zavisnika i poslušnika koji pri tome ima problem da shvati da ni sa SAD ni sa EU nije u ravnopravnom partnerstvu. Zato se u nekim krugovima postavlja pitanje treba li u odnosima s Ruskom Federacijom i Turskom, pa i Kinom zauzeti oprezniji stav, da ne bi naljutila svoje političke tutore", kaže Butković za Dojče vele. 

On naglašava da BiH u konkretnom odnosu s Turskom treba da vodi računa o svojim interesima, prije svih ekonomskim, kulturnim, ali i istorijskim. 

„Politički interesi svakako nisu jedinstveni u BiH, pa ih je zbog toga u klasičnom nacionalnom smislu nemoguće definirati. Sporni način vladavine turskog predsjednika treba ostaviti da riješi turski narod, (ne)poštivanje ljudskih prava Turci moraju rješavati zajedno s međunarodnim organizacijama koje se tim pitanjem bave, odnos prema genocidu nad Jermenima neka riješe međunarodni sudovi i velike sile, BiH se tu svakako neće ništa bitno pitati",kaže Benjamin Butković.

On zaključuje da „mala zemlja" na razmeđu civilizacija mora voditi pragmatičnu politiku, ostaviti se priče o prijateljskim zemljama, jer svijet funkcioniše na bazi interesa, pa treba uzeti najviše što može i od Zapada i od Istoka, a velike utakmice pratiti sa tribina „jer im nije dorasla".

(Dojče vele)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

007 Бонд

02.05.2019 17:45

Тешко да ће Путин Додика да аморизује. Јер једина земља у овом делу Европе с којом Русија има добре односе је Србија. И буде ли Рус нешто закомпликовао- може Србин да се мане савезништва с Русом, а то Американац једва чека (Американац сили Србе да пређу на његову страну, и то још од 90-тих). П.С.Српска дипломатија није толико јадна као што то Немац мисли. Иза Додика стоје много јачи него што је он.

ODGOVORITE
Name

CIA snajka

02.05.2019 20:54

Dok Vi Srbi hranite njegov ego, on Vas odvede žedne preko vode.

Name

@202

03.05.2019 03:45

Rusija ima bolje odnose sa Slovenijom nego sa Srbijom.

Name

Pravna drzava

03.05.2019 08:04

Prije svwga, vladavina prava, stop kriminalu i korupciji. Zatim sa svima, svi na sve strane, graditi odnose od kojih ce narodi koji ovdje zive imati koristi, a ne prodavanje magle decenijama.Kako smo pouceni od toga se ne zivi, nego smo najjasnija zemlja postali.

ODGOVORITE