Čehinje uspješno evakuisane

Dvije Čehinje koje su zalutale na planini Prenj pronađene su i u toku je njihov transport helikopterom Oružanih snaga BiH prema bazi u Sarajevu, izjavio je Srni predsjednik Saveza gorskih službi spasavanja u BiH Zdenko Marić.

Bosna i Hercegovina 02.05.2019 | 14:24
Čehinje uspješno evakuisane
Marić je rekao da su državljanke Češke sinoć uputile apel za pomoć jer su zalutale u opasnom stjenovitom području vrha Veliki Osobac, na visini od oko 1.800 metara, izgubivši pravac zbog novog snijega koji je napadao 30 centimetara.

"Mi smo pozvali kolege iz Konjica koji su odmah krenule u akciju spasavanja, a budući da do jutros nisu stigli na odredište, zbog razvoja oblačnosti na Prenju, pozvali smo helikopter Oružanih snaga BiH koji je doletio iz Rajlovca", rekao je Marić.

Češke planinarke su, kaže, u dobrom stanju jer su imale adekvatnu planinarsku opremu, a čak su napravile krug i obilježile mjesto za slijetanje helikoptera.

Marić je dodao da je Gorska služba dobila poziv iz Ambasade Češke u BiH, kojoj su češke državljanke uputile apel za pomoć.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Od srca

02.05.2019 13:29

Da su ranije javili, zvao bih druga iz srednje skole da ih idemo traziti. On se nekada po Makarskoj rivijeri samo time i bavio. Zbog Cehinja je znao izgubiti i po 10kg za ljetovanje.

ODGOVORITE
Name

Hm

02.05.2019 17:19

I ja bi vam se pridružio,makar zaluto

Name

Od srca

03.05.2019 00:37

Moze, naravno. Nasli bi ih, pa makar ih na ledjima nosili.