Nadal, šta ne valja?

Španac prvi put od 2004. godine maj dočekuje bez ijedne osvojene titule!

Tenis 02.05.2019 | 22:15
Nadal, šta ne valja?
Rafael Nadal čuva drugo mjesto na ATP listi, iza Novaka Đokovića, iako ovo definitivno nije njegova sezona.

Španac je u 2019. godini učestvovao na pet turnira, a samo na Australijan Openu uspio je da se domogne finala. I izgubio ga je od Đokovića.

Statistika kaže da se Nadalu nije dogodilo da ne osvoji trofej u prvih pet mjeseci od 2004. godine!

Odnosno gotovo od početka profesionalne karijere.

On je te 2004. osvojio prvi ATP pehar u karijeri, na turniru u Sopotu u avgustu, a nakon toga redovno je držao teniske lekcije, naročito na turnirima na šljaci.

Od tada je podigao još 79 trofeja, uključujući 17 grend slemova i 33 masters pehara, ali i olimpijska zlata u singlu i dublu.

Najuspješnije godine u Nadalovoj karijeri su 2005, kada je osvojio 11 turnira i 2013. kada je podigao 10 pehara. Najmanje uspjeha, ne računajući 2004, kada je osvojio prvi ATP pehar u karijeri, bila je 2016, kada je slavio samo u Monte Karlu i Barseloni.

"Kralj šljake" svake sezone dominirao je makar početkom drugog kvartala, kada počinje serija turnira na njegovoj omiljenoj podlozi.

Na mastersu u Monte Karlu gotovo da je bio pretplaćen na pehar, budući da ga je podigao čak 11 puta u karijeri, uključujući i osam puta u nizu od 2005. do 2013, kada je njegovu nestvarnu seriju prekinuo Đoković.

Ove godine nije uspio da odbrani pehar. Fabio Fonjini pobijedio ga je u polufinalu, a zatim kasnije osvojio i turnir.

Očekivalo se da će Nadal uspjeti da se iskupi na turniru ATP serije 500 u Barseloni, na kojem je takođe pobjeđivao 11 puta u karijeri i branio trofej, ali ni to mu nije pošlo za rukom.

Opet je zaustavljen u polufinalu, a bolji od njega bio je Dominik Tim.

Prije toga na mastersu u Indijan Velsu u polufinalu je predao meč bez borbe Rodžeru Federeru zbog povrede, a neposredno prije toga u Akapulku ga je eliminisao Nik Kirjos u tri seta, već u drugom kolu.

Nadal se sada priprema za nastup na mastersu u Madridu, na kojem je prvi put trijumfovao 2005. godine i od tada osvojio pet trofeja, od kojih poslednji pre dve sezone, a onda ga čeka najveći izazov - nastup na Rolan Garosu.

Rafa će u Parizu jurišati na 12. pehar. Nikada nikome prije njega nije pošlo za rukom da 11 puta osvoji neki grend slem, a ove sezone pokušaće ljetvicu uspjeha da podigne još više.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar