Svaki Prvi maj je i tužan dan...

Senin život ugašen je u 34. godini na pisti "Enco i Dino Ferari" u San Marinu.  Dan kada je ceo svet plakao za Senom. . .  Na današnji dana navršava se 25 godina od tragedije na stazi Imola u kojoj je poginuo jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena, Ajrton Sena.

  • Sport
  • Ostali sportovi


Svaki Prvi maj je, nažaost, i dan kada je svet auto trka izgubio najtalentovanijeg vozača svih vremena.

Danas je 25 godina od one trke u Imoli i onog izletanja u sedmom krugu u Tamburelu, pri brzini od 307 kilometara nas čas, nakon čega je telo Brazilca ostalo nepomično u olupini koja je nasata od bolida Vilijamsa usled udarca u betonski zid.

Senin život ugašen je u 34. godini na pisti "Enco i Dino Ferari" u San Marinu.

"Biće ovo godina sa mnogo nesreća, rizikovaću da kažem da ćemo imati sreće ako se nešto veoma ozbiljno ne dogodi", rekao je Sena u martu 1994, posle prelaska iz jednog u drugi slavni britanski tim za platu od 20 miliona funti što ga je, u tom trenutku, činilo bolje plaćenim sportistom od Majkla Džordana.

Sena je znao zbog čegaj je zabrinut.

FIA je te zime drastično izmenila pravila i ukinula elektronsku kontrolu proklizavanja, uz još neka od tehničkih dostignuća tog vremena osmišljenih kako bi vozačima bilo olakšano upravljanje bolidima.

Crni dan u Imoli najavio je Senin zemljak, Rubens Barikelo, koji je na treningu doživeo ozbiljno izletanje. Samo dan kasnije, u kvalifikacijama na kojima je Sena osvojio pol-poziciju, mladi austrijski takmičar Roland Racenberger tragično je izgubio život kada je takođe pri velikoj brzini udario u betonski zid kraj piste.

Uprkos svemu, doneta je odluka da trka u nedelju startuje, sedam krugova kasnije...

"Kišni čovek" osvojio je tri titule šampiona u Formuli 1, sve tri kao pilot Meklarena 1988, 1990. i 1991. godine.

Bio je povučen, tih, dugo se koncentrisao prilikom svakog izlaska na pistu, nije voleo pažnju i intervjue, u nekoliko navrata priznao je da se teško nosi sa teretom slave i uspeha, ali i da je nadmetanje na stazi njegov život.

On je rođen 21. marta 1960. godine.

Milioni ljudi i danas žale za prerano izgubljenim životom, ali i slave svog junaka koji se od ostalih velikih vozača iz prošlosti razlikovao po mnogo čemu, a najviše nepokolebljivom takmičarskom duhu zbog kog je Sena često bio i deo žestokih sudara i izletanja.

"Veoma sam privilegovan, uvek sam živeo dobar život. Ali sve što sam postigao sam učinio putem posvećensosti i ogromne želje da ispunim svoje ciljeve, velika želje za pobedom, ne samo u vožnji, već i u životu. Ma ko da si u svom životu, bilo da si na vrhuncu ili na dnu, ako želiš da radiš to što voliš moraš da pokažeš veliku snagu i odlučnost i da radiš sve sa ljubavlju i dubokom verom u Boga. Tako, jednog dana ćeš postići svoje cilje i biti uspešan", govorio je u filmu "Sena" snimljenom četiri godine pred smrt.

Sena je od 162 trke u kojima je učestvovao u Formuli 1 bio na podijumu 80 puta, 41 put je pobedio. Njegov najveći rival bio je francuski velikan, Alan Prost, koji je osvojio četiri titule šampiona sveta. Tri u Meklarenu (1985, 1986, 1989) i jednu u Vilijamsu (1993).

F1 hroničari Seni pripisuju i najbolji krug u istoriji ovog sporta, poznat kao "volta mahika".Brazilac je bio i ostao simbol Formule 1, jedan od onih koji će se pamtiti za sva vremena. Njegov beskompromisni i ludo hrabar stil vožnje je neponovljiv.

Sena je tokom karijere vozio za četiri tima, Tolman, Lotus, Meklaren i Vilijams, imao je 80 podijuma i ukupno 41 pobedu, kao i tri titule svetskog prvaka, 1988, 1990. i 1991. Ko zna koliko bi ih još imao da nije poginuo u 34. godini života.

Te 1994. godine Sena je tek bio prešao u redove Vilijamsa. Prve dve trke u sezoni nije završio i tada je rekao kako za njega sezona kreće od Imole.

Taj vikend na trci za Veliku nagradu San Marina opamtiće se kao jedan od najtragičnijih u istoriji sporta. Mnogo toga je ukazivalo da će se dogoditi tragedija i da su se stvaru u to vreme, prilično otele kontroli kada je reč o bezbednosti samih aktera trke.

Dan pre pogibije Sene, na istoj stazi život je tokom kvalifikacija izgubio Austrijanac Roland Racenberger, kada je pri brzini od 310 kilometara na sat u krivini Vilnev udario u zaštitni zid.

Sena je otišao na mesto tragedije i postoji priča o tome kako mu je tadašnji šef medicinskog centra FIA Sid Votkins sugerisao da napusti trke i ode na pecanje, što je bio njihov zajednički hobi.

"Ja ne mogu da živim bez trkanja", odgovorio mu je tada Sena.

Dan kasnije na trci, u sedmom krugu na zloglasnoj krivini Tamburelo, Sena je pri brzini od 307 kilometara udario u ogradu. Nije mu bilo spasa, iako je prenešen u bolnicu u Bolonji. Svet je ostao bez jednog od najvećih sinova Formule 1.

Svet je tugovao danima i godinama i sada posle 25 godina, članovi porodice Formule 1 odaju mu dužnu počast.

Izvor: mondo.rs/B92

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.