Do 15. maja novi kolektivni ugovor

Na dan borbe za radnička prava, predstavnici Sindikata su raspravljali o Opštem kolektivnom ugovoru.

Republika Srpska 01.05.2019 | 12:04
Do 15. maja novi kolektivni ugovor
Savez sindikata Republike Srpske do 15. maja saopštiće stav o tekstu opšteg kolektivnog ugovora, izjavila je predsjednik Saveza Ranka Mišić.

Mišićeva je, nakon posebne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske u Gradišci, rekla novinarima da će se predsjednici granskih sindikata danas upoznati o svim detaljima toka pregovora i dijela teksta opšteg kolektivnog ugovora koji je do sada usaglašen kako bi mogli na svojim organima o tome zauzeti konačan stav.

Ona je istakla da, nakon potpisivanja i stupanja na snagu opšteg kolektivnog ugovora, predstoji "velika ofanziva" Saveza sindikata da se dođe do granskih kolektivnih ugovora u Republici Srpskoj koji treba da donesu povećanje plata.

Prema njenim riječima, nepostojanje opšteg kolektivnog ugovora su neki zloupotrebljavali, pa nisu ušli u proces pregovaranja za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru.

Izrazivši očekivanje da će do kraja juna ili početkom jula doći do povećanja najniže plate u Republici Srpskoj jer se ona odnosi na 17.000 zaposlenih koji rade najjednostavnije poslove, Mišićeva je dodala da taj iznos ne smije biti zloupotrijebljen od poslodavaca.

- Nama je cilj da što prije dođemo do obećanog iznosa prosječne plate u Republici Srpskoj od 1.000 KM - rekla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je zaključak sa posljednjeg sastanka socijalnih partnera u Banjaluci bio da se svaki od njih samostalno, uz dodatna pojašnjenja ako je potrebno iz Vlade Republike Srpske, odredi prema tekstu opšteg kolektivnog ugovora.

Mišićeva je rekla da se Vlada Republike Srpske uključila u pregovore kao aktivan socijalni partner izrazivši spremnosti da napravi korak ka rasterećenju regresa u visini najniže plate od plaćanja poreza i doprinosa.

- To znači da neka preduzeća koja su pojedinačnim kolektivnim ugovorom uspjela da utvrde visinu regresa sada mogu da ga povećaju za iznos koji je išao državi po osnovu poreza i doprinosa, ukoliko se izmjene dva zakona i potpiše opšti kolektivni ugovor - istakla je Mišićeva.

Mišićeva je iznijela podatak da su poslodavci u Republici Srpskoj u prošloj godini ostvarili čistu dobit od 1,65 milijardi KM.

- Mi to podržavamo i to je dobro, ali treba znati da se skoro polovina tog iznosa nalazi u sivoj zoni, i to je direktna poljačka radnika i države - kaže Mišićeva.

Resorni ministar Duško Milunović kaže da su sada najbliži dogovoru od kada se vode pregovori i da je to rezultat kompromisa sve tri strane. On je dodao da će javnost biti upoznata o konačnim rješenjima opšteg kolektivnog ugovora nakon što socijalni partneri zauzmu stav o usaglašavanom tekstu.

- Na posljednjem sastanku dogovorili smo da do 20. maja organi naših socijalnih partnera zauzmu stav o tekstu, a nakon toga ćemo informisati javnost o sadržaju i značaju opšteg kolektivnog ugovora - rekao je Milunović novinarima u Gradišci nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske.

On je istakao da su u proteklom periodu vođeni intenzivni razgovori sa socijalnim partnerima i u kratkom periodu održana četiri sastanka u vezi sa potpisivanjem opšteg kolektivnog ugovora.

Milunović kaže da su stavovi u najvećoj mjeri približeni o najvažnijim pitanjima u opštem kolektivnom ugovoru.

On je svim radnicima čestitao 1. maj, a sindikatima 29 godina postojanja.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su Vlada i njeni socijalni partneri - Savez sindikata i Unija poslodavaca načinili važne korake da se dobije opšti kolektivni ugovor, koji afirmiše socijalni dijalog i Srpsku kao demokratku zajednicu.

- Time Republika Srpska pokazuje veliki nivo odgovornosti i partnerstvo u opštoj aktivnosti koja se danas sprovodi, posebno u evropskim državama. To je jedna od važnih tekovina ovog našeg zajedničkog rada - naglasio je Đokić i dodao da zahvaljuje svima koji su u ovom procesu učestvovali.

On je novinarima u Gradišci nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, kojoj je prisustvovao, rekao da sada očekuje da socijalni partneri daju saglasnost.

- Očekujem da će organi socijalnih partnera pozitivno reagovati i dati saglasnost. Vlada Srpske već je učinila važan, odlučujući korak time što je prihvatila da dio ovog pregovaračkog procesa preuzme na sebe inicijativom za rasterećenje u pogledu manjih finansijskih obaveza, konkretno na regres radnika - izjavio je Đokić.

On je rekao da je Vlada Srpske provodeći politiku podrške zahtjevima svojih socijalnih partnera, u ovom slučaju štiteći radnike, dala doprinos da se dođe do opšteg kolektivnog ugovora.

Đokić je napomenuo da je Vlada istovremeno još jednom pokazala razumijevanje i prema poslodavcima, da izvršavajući odrebe budućeg opšteg kolektivnog ugovora ne budu dodatno finansijski opterećni nekom obavezom, osim regresa.

- Vlada je i u ovom mandatu, na čelu sa Radovanom Viškovićem, vodila politiku rasterećenja u mjeri koliko je više bilo moguće, a da naravno da sve ide i u korist rada i radnika - kaže Đokić.

(Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Aaah

01.05.2019 12:10

Samo vi laprdajte... Ni to vam više ne ide.

ODGOVORITE
Name

Re

01.05.2019 12:44

Ironija. To su naši "sindikati" i ovi drugi što zarade cca 15-ak radničkih plata onako bezveze

Name

Re

01.05.2019 12:55

Na papiru mrtvo slovo. U provincijama gdje obično bježe ,,poslodavci“, zucnuti nešto o nekorektnosti i kršenju prava je ravno samoubistvu. Sindikat je režimski sindikat i to su dobro ugnježdeni ljenguzani. Ljudi, nije ovdje Turko slučajno petsto godina ostao.

Name

RASPUCHIN

01.05.2019 13:00

А шта очекивати када поред Ранке сједи министар Ђокица? Тај синдикат је већ одавно циркус и спрдња и коме то није јасно тај има велики проблем у животу.

Name

prežvakano 34x

01.05.2019 13:40

po običaju, mlaćenje prazne slame

Name

MESA

01.05.2019 12:10

POSALJITE POZIV I NJEMACKOM SINDIKATU DA PREPISE OD VASEG SINDIKATA DA IM RADNICI VISE NEDOLAZE U R,S, NAPRIVREMENI RAD,

ODGOVORITE
Name

Opaaa

01.05.2019 13:14

Dolazi njemacki sindikat i politicari da prepisu od vas !!!kako partijski sindikat zivi kao parazit na drzavnom budzetu kao i politicari!!!!BiHa hahaha !da primijene vase znanje i umijece kod njemackih radnika !!! Bagra balkanska pa kome oni vise sta mogu reci ????? Svojim robovima nepismenim !!i nikom vise !!!!!

Name

getlin

01.05.2019 12:32

Podvala vlasti je da ljudi odlaze zbog malih plata. 25 godina posle rata sve je gore i gore u svim sferama zivota. Sta ce meni dobra plata ako nemam dobrog pedijatra u mom gradu da mi lijeci dijete, ako su obrazovanje i skolski objekti losi, ako ja nemam sadrzaja da kvalitetno provedem vikend u svom gradu itd. Laz je da idu samo zbog plata nego zato sto su odgovorni prema sebi i porodici.

ODGOVORITE
Name

Zile

01.05.2019 18:32

Radnicka plata neka bude 500km i svi doprinosi neka se uplate a politicari skolovani neka imaju 1500km osim oni sa kupljenim diplomama a ne radnik 500km politicar 5000 ili 8000 toje van svake pameti

Name

Saki

04.05.2019 23:50

Da li ce prosvjete i Ati regres

Name

Ss

01.05.2019 13:29

U RS je sve lose, tacka.

ODGOVORITE
Name

miso

01.05.2019 16:27

Ovo je dno Kolektivni ugovor kojim se definisu koeficienti platnih razreda a te iste niko u firmama ne postuje Kakav je to sindikat koji usvaja povecanje pkate 3o km na 350 a potrosacka korpa 2200 km Te ljude treba proterati iz drzave To su smradovi od prodatih dusa ,ulizice od Mese Selimovica Vreme je da se sve nacije ujedine u opstu revoluciju protiv profitera pljackasa radnika u: MUP , sudovima.tuzilastvima i inspekcijama poreskoj el distribuciji Te smradove isterati na biroe Oni svojim necinjenjem tj prikrivanjem krivicnih dela ubijaju ljudsku vrstu To nisu ni rodjaci niti komsije Oni su direktne ubice ljudskosti vladavine prava itd Smrad policajac zaustavlja i nemilice kaznjava a njegova ustanova ne istrazuje kriminal Svrha je kaznama od gradjana puniti dzepove profitera Svi putevi su puni rupa ,nadjite samo jednu krivicnu protiv sluzbe za odrzavanje Sve ulice su sirine za nekadasnjeg ficu danas moras nisaniti da se mimoidjes Nigde parkinga a kad nadjes ili je prepunnili preskupi mnogo preduslova tj obaveza da bi trazio prava

ODGOVORITE
Name

Re Miso

02.05.2019 04:22

Opet policajac za sve kriv. Da imaš pojma nebi spominjao krivičnu prijavu protiv preduzeća za postojanje rupa na putu. To je prekršaj. Čl. 4 ZOOBS-a na putevima u BIH. JA PODNOSIO I PROTIV GRADA ZA ULICU I PROTIV JAVNOG PREDUZEĆA ZA MAGISTRALNI PUT.Tužbe nisu moje privatne već su ispred ustanove u kojoj radim, a to je MUP. Neke su prijave prošle, a neke nisu, ali radi neko i to, za razliku od tebe koji jedino u policiji vidiš problem i u kaznama koje policija piše svagdje. Sjedi, jedan.

Name

Hahaha

01.05.2019 17:24

Misicka ofanziva je tebi u glavi. Vi da imate obraza ne bi potpisali predhodni kolektivni. Ja radim u zdravstvu,zdr.radnik i majstir kod nas imamo istu platu.pa to je golema sramota.valjda bi se u zd.ustavi treba znati ko su nosioci posla a ko su sporedni radnici koji se kite nasim perjem.fuj

ODGOVORITE
Name

Dvosmisleno

01.05.2019 18:34

Dosli ste vi do toga prosjeka, cak i viseg, ali tako sto uhljebima povecavate a ne realnom sektoru.

ODGOVORITE