До 15. маја нови колективни уговор

На дан борбе за радничка права, представници Синдиката су расправљали о Општем колективном уговору.

Република Српска 01.05.2019 | 12:04
До 15. маја нови колективни уговор
Савез синдиката Републике Српске до 15. маја саопштиће став о тексту општег колективног уговора, изјавила је предсједник Савеза Ранка Мишић.

Мишићева је, након посебне сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске у Градишци, рекла новинарима да ће се предсједници гранских синдиката данас упознати о свим детаљима тока преговора и дијела текста општег колективног уговора који је до сада усаглашен како би могли на својим органима о томе заузети коначан став.

Она је истакла да, након потписивања и ступања на снагу општег колективног уговора, предстоји "велика офанзива" Савеза синдиката да се дође до гранских колективних уговора у Републици Српској који треба да донесу повећање плата.

Према њеним ријечима, непостојање општег колективног уговора су неки злоупотребљавали, па нису ушли у процес преговарања за закључивање гранских колективних уговора у реалном сектору.

Изразивши очекивање да ће до краја јуна или почетком јула доћи до повећања најниже плате у Републици Српској јер се она односи на 17.000 запослених који раде најједноставније послове, Мишићева је додала да тај износ не смије бити злоупотријебљен од послодаваца.

- Нама је циљ да што прије дођемо до обећаног износа просјечне плате у Републици Српској од 1.000 КМ - рекла је Мишићева.

Она је подсјетила да је закључак са посљедњег састанка социјалних партнера у Бањалуци био да се сваки од њих самостално, уз додатна појашњења ако је потребно из Владе Републике Српске, одреди према тексту општег колективног уговора.

Мишићева је рекла да се Влада Републике Српске укључила у преговоре као активан социјални партнер изразивши спремности да направи корак ка растерећењу регреса у висини најниже плате од плаћања пореза и доприноса.

- То значи да нека предузећа која су појединачним колективним уговором успјела да утврде висину регреса сада могу да га повећају за износ који је ишао држави по основу пореза и доприноса, уколико се измјене два закона и потпише општи колективни уговор - истакла је Мишићева.

Мишићева је изнијела податак да су послодавци у Републици Српској у прошлој години остварили чисту добит од 1,65 милијарди КМ.

- Ми то подржавамо и то је добро, али треба знати да се скоро половина тог износа налази у сивој зони, и то је директна пољачка радника и државе - каже Мишићева.

Ресорни министар Душко Милуновић каже да су сада најближи договору од када се воде преговори и да је то резултат компромиса све три стране. Он је додао да ће јавност бити упозната о коначним рјешењима општег колективног уговора након што социјални партнери заузму став о усаглашаваном тексту.

- На посљедњем састанку договорили смо да до 20. маја органи наших социјалних партнера заузму став о тексту, а након тога ћемо информисати јавност о садржају и значају општег колективног уговора - рекао је Милуновић новинарима у Градишци након сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске.

Он је истакао да су у протеклом периоду вођени интензивни разговори са социјалним партнерима и у кратком периоду одржана четири састанка у вези са потписивањем општег колективног уговора.

Милуновић каже да су ставови у највећој мјери приближени о најважнијим питањима у општем колективном уговору.

Он је свим радницима честитао 1. мај, а синдикатима 29 година постојања.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да су Влада и њени социјални партнери - Савез синдиката и Унија послодаваца начинили важне кораке да се добије општи колективни уговор, који афирмише социјални дијалог и Српску као демократку заједницу.

- Тиме Република Српска показује велики ниво одговорности и партнерство у општој активности која се данас спроводи, посебно у европским државама. То је једна од важних тековина овог нашег заједничког рада - нагласио је Ђокић и додао да захваљује свима који су у овом процесу учествовали.

Он је новинарима у Градишци након сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, којој је присуствовао, рекао да сада очекује да социјални партнери дају сагласност.

- Очекујем да ће органи социјалних партнера позитивно реаговати и дати сагласност. Влада Српске већ је учинила важан, одлучујући корак тиме што је прихватила да дио овог преговарачког процеса преузме на себе иницијативом за растерећење у погледу мањих финансијских обавеза, конкретно на регрес радника - изјавио је Ђокић.

Он је рекао да је Влада Српске проводећи политику подршке захтјевима својих социјалних партнера, у овом случају штитећи раднике, дала допринос да се дође до општег колективног уговора.

Ђокић је напоменуо да је Влада истовремено још једном показала разумијевање и према послодавцима, да извршавајући одребе будућег општег колективног уговора не буду додатно финансијски оптерећни неком обавезом, осим регреса.

- Влада је и у овом мандату, на челу са Радованом Вишковићем, водила политику растерећења у мјери колико је више било могуће, а да наравно да све иде и у корист рада и радника - каже Ђокић.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ааах

01.05.2019 10:10

Само ви лапрдајте... Ни то вам више не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2019 10:44

Иронија. То су наши "синдикати" и ови други што зараде цца 15-ак радничких плата онако безвезе

Name

Ре

01.05.2019 10:55

На папиру мртво слово. У провинцијама гдје обично бјеже ,,послодавци“, зуцнути нешто о некоректности и кршењу права је равно самоубиству. Синдикат је режимски синдикат и то су добро угњеждени љенгузани. Људи, није овдје Турко случајно петсто година остао.

Name

РАСПУЦХИН

01.05.2019 11:00

А шта очекивати када поред Ранке сједи министар Ђокица? Тај синдикат је већ одавно циркус и спрдња и коме то није јасно тај има велики проблем у животу.

Name

прежвакано 34x

01.05.2019 11:40

по обичају, млаћење празне сламе

Name

МЕСА

01.05.2019 10:10

ПОСАЉИТЕ ПОЗИВ И ЊЕМАЦКОМ СИНДИКАТУ ДА ПРЕПИСЕ ОД ВАСЕГ СИНДИКАТА ДА ИМ РАДНИЦИ ВИСЕ НЕДОЛАЗЕ У Р,С, НАПРИВРЕМЕНИ РАД,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опааа

01.05.2019 11:14

Долази њемацки синдикат и политицари да препису од вас !!!како партијски синдикат зиви као паразит на дрзавном будзету као и политицари!!!!БиХа хахаха !да примијене васе знање и умијеце код њемацких радника !!! Багра балканска па коме они висе ста могу реци ????? Својим робовима неписменим !!и ником висе !!!!!

Name

гетлин

01.05.2019 10:32

Подвала власти је да људи одлазе због малих плата. 25 година после рата све је горе и горе у свим сферама зивота. Ста це мени добра плата ако немам доброг педијатра у мом граду да ми лијеци дијете, ако су образовање и сколски објекти лоси, ако ја немам садрзаја да квалитетно проведем викенд у свом граду итд. Лаз је да иду само због плата него зато сто су одговорни према себи и породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

01.05.2019 16:32

Радницка плата нека буде 500км и сви доприноси нека се уплате а политицари сколовани нека имају 1500км осим они са купљеним дипломама а не радник 500км политицар 5000 или 8000 тоје ван сваке памети

Name

Саки

04.05.2019 21:50

Да ли це просвјете и Ати регрес

Name

Сс

01.05.2019 11:29

У РС је све лосе, тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

01.05.2019 14:27

Ово је дно Колективни уговор којим се дефинису коефициенти платних разреда а те исте нико у фирмама не постује Какав је то синдикат који усваја повецање пкате 3о км на 350 а потросацка корпа 2200 км Те људе треба протерати из дрзаве То су смрадови од продатих дуса ,улизице од Месе Селимовица Време је да се све нације уједине у опсту револуцију против профитера пљацкаса радника у: МУП , судовима.тузиластвима и инспекцијама пореској ел дистрибуцији Те смрадове истерати на бирое Они својим нецињењем тј прикривањем кривицних дела убијају људску врсту То нису ни родјаци нити комсије Они су директне убице људскости владавине права итд Смрад полицајац зауставља и немилице казњава а његова установа не истразује криминал Сврха је казнама од градјана пунити дзепове профитера Сви путеви су пуни рупа ,надјите само једну кривицну против слузбе за одрзавање Све улице су сирине за некадасњег фицу данас морас нисанити да се мимоидјес Нигде паркинга а кад надјес или је препуннили прескупи много предуслова тј обавеза да би тразио права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мисо

02.05.2019 02:22

Опет полицајац за све крив. Да имаш појма неби спомињао кривичну пријаву против предузећа за постојање рупа на путу. То је прекршај. Чл. 4 ЗООБС-а на путевима у БИХ. ЈА ПОДНОСИО И ПРОТИВ ГРАДА ЗА УЛИЦУ И ПРОТИВ ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗА МАГИСТРАЛНИ ПУТ.Тужбе нису моје приватне већ су испред установе у којој радим, а то је МУП. Неке су пријаве прошле, а неке нису, али ради неко и то, за разлику од тебе који једино у полицији видиш проблем и у казнама које полиција пише свагдје. Сједи, један.

Name

Хахаха

01.05.2019 15:24

Мисицка офанзива је теби у глави. Ви да имате образа не би потписали предходни колективни. Ја радим у здравству,здр.радник и мајстир код нас имамо исту плату.па то је голема срамота.ваљда би се у зд.устави треба знати ко су носиоци посла а ко су споредни радници који се ките насим перјем.фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Двосмислено

01.05.2019 16:34

Досли сте ви до тога просјека, цак и висег, али тако сто ухљебима повецавате а не реалном сектору.

ОДГОВОРИТЕ