Loša politika i komšijske svađe

Zbog političkih sukoba i sve lošijih odnosa sa Srbijom i Hrvatskom, najviše trpe građani Bosne i Hercegovina, jer je ekonomska saradnja usporena, a sve više problema ima u komunikaciji i trgovini.  

Bosna i Hercegovina 01.05.2019 | 08:49
Loša politika i komšijske svađe
Hrvatska ne podržava hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bošnjački predstavnici žele da dižu ogradu na granici sa Srbijom, Srbija traži 40 kilometara kvadratnih od BiH, a na sve to, Pelješki most podigao je tenzije između BiH i Hrvatske.

Ovo su samo neki od aktuelnih problema koje imaju države, koje su nekad bile jedna.

Slušajući političare možemo zaključiti da je BiH u sve gorim odnosima sa svojim prvim komšijama, a stručnjaci smatraju da sve to zavisi od unutrašnjih aktera koji diktiraju te odnose.

Saglasan sa tim je i profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

On smatra da je očigledno da BiH ima unutrašnju pukotinu kada je u pitanju saradnja sa drugima, a to se ne odnosi samo na region nego i na ostale globalne aktere kao što su SAD, Rusija, Kina…

– Postoje različite politike koje se vode u pojednima zajednicama u BiH, što nikako nije obećavajuće za BiH. Posljedice toga se već osjete, a to je upravo spora ekonomska saradnja. Ljudi indirektno pate, teže se komunicira, trguje i razmenjuje roba – objašnjava Šolaja.

Dodaje da su se svi indeksi kojima se mjeri stanje u BiH unazad nekoliko godina pogoršava.

– Tako da te države koliko god imaju neke interese nastoje da se BiH sve manje nameće kao teret, a to znači da je ona sve manje prisutna u njihovim unutrašnjim politikama – rekao je on.

Istoričar i diplomata, Slobodan Šoja, tvrdi da među zemljama nikada nema problema, već da je problem među ljudima.

– Tako je uvijek bilo, pogotovo kada je u pitanju Balkan. Od toga ko su lideri zemalja na Balkanu, zavisi kakvi su međuljudski odnosi. Puno bi bolje bilo ukoliko bi sve zemlje imale bolju ekonomsku i kulturolosku situaciju da bi mogli malo da se približe Evropi. Problemi koji postoje sa dvije glavne susjedne zemlje, a to je pitanje je najčešće pitanje granica – objašnjava Šoja. 

On dodaje da ne treba nikakav poseban angažman političara da se ova situacija popravi.

– Pomirenje nije nikakav posao lidera političkih stranaka, za to je potrebno samo da se ponašamo normalnao. Mene ne treba niko miriti, jer nisam ni posvađan ni sa kim – rekao je Šoja, te dodao da BiH treba dirigente koji znaju note, jer ovi samo mlataraju.

Politički analitičar Vehid Šehić smatra da loši odnosi sa prvim komšijama pokazuju nezrelost domaćih političara.

– Sa onima sa kojima trebamo imati nabolje odnose mi imamo loše, a to pokazuje nezrelost, ne samo nas nego i naših suseda, jer regionalnu stabilnost određuju vlasti u ovim državama. Izgleda da postoji stepen nepovjerenja, nerazumijevanja što otežava naše odnose i otežava autorite ove vlasti – smatra Šehić.

On naglašava da države koje nisu spremne da sa prvim komšijama imaju dobre odnose, teško mogu da ih ostvare sa bilo kime.

– To je generelano problem u BiH, jer idemo iz krize u krizu, a sve se, što je posebno opasno, prenosi na neke etničke smjernice, što je aposlutno neprihvatljivo – rekao je on.

Šoja: Od Vardara do Triglava nema državnika

Šoja objašnjava da problema ima onoliko koliko se o njima priča, te da  mudro državno rukovodstvo široj javnosti ne priča o svim problemima i ne širi tenzije da komšijama.

– Ima puno stvari koji su kod nas negativne, a pokušavaju se riješiti uz prisustvo medija. Osnova balkanske politike je da svađa mora biti javna, a ne privatna, a privatno su uglavnom svi koji se javno svađaju u dobrom odnosima. Tako da smo svi mi žrtve jednog fenomena u kome je priča o sukobljavanju postala i potreba da se dižu tenzije kako bi se homogenizirala masa. Imamo taj dodatni problem nismo te sreće da imamo vrhunske državnike. Siguran sam da od Vardara do triglavna nema državnika, nema osobe koja može da ponese tu titulu – zaključio je Šoja.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

OBELIKS

01.05.2019 07:51

NASE KOMSIJE NISU NIKAKVI GARANTI OPSTANKA BIH PA TO ZNACI DA GLAVNI POLITICARI NE TRBAJU TRCATI U KOMSILUK PO SAVJET NEGO U SARAJEVO TAMO SE SVE RIJESAVA SAROVIC JEDNOM RECE SVE JE OK AL JA ZARADZUJE I ZIVIM BIH.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

01.05.2019 07:57

Istocne komsije i zapadni susedi najvece zlo koje se rodilo za BiH. Huskaju takozvane vodje Pravoslavnog i Katolicanskog pucanstva nisu ni svesni da njima najvise cine zlo.Vece sile su udarale i pokusale cepati BiH ali nemoze. Zapamti te Pravoslavci i Katolici vi ste u Beogradu i Zagrebu isto sto ste u Sloveniji ili bilo gde Bosandjerosi.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

01.05.2019 10:29

Ne interesuje me dal ce se drzava zvati Jugoslavija BiH ili bilo koje drugo ime.Hocu da zivim u miru i da imam osnovna ljudska prava.To nisam imao ni u bivsoj ni sadasnjoj drzavi zato me ne interesuju te kvazi drzave gdje su vladali komunisti koji su preko noci promijenili boju a cud im je isti.Kriminal i vladavina neprava nije moja drzava.Volite vi i uzivajte u blatu ja necu pozdrav iz Austrije.

Name

BiH

01.05.2019 10:57

Hrvatska policija pravi probleme i BiH ,i njenim građanima ,namjerno stvarajući gužve ali to uspješno pegla Zoran Galić jel neće na svoje ,jel to mjesto je hrvatsko nažalost ne rotira se što je tragedija BiH.

ODGOVORITE
Name

Rh

01.05.2019 15:52

HRVACKA I SRBIJA NE TREBAJU MIJESAT PRSTE U BH DOSTA SU NAM ZLA DONIJELI UVUKLI SU BH U RAT A ONI VELIKU KORIST IMALI A NAROD OD POSLEDICA RATA JOS UVJEK PATI KAD ODEMO U SVIJET ONDA VIDIMO KOLIKO SMO PREVARENI I KOSU TI STOSU NAM RAT STVORILI NA NASIM PROSTORIMA CISTI ISPRED SVOG DVORISTA

ODGOVORITE
Name

decko

01.05.2019 17:39

Ceka se rasplet situacije u novom ratu!

ODGOVORITE