Predsjedništvo putuje u Tursku

Tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj u četvrtak, 2. maja, biće potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i očekuje se da bude potpisan protokol o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.  "Na tome intenzivno radimo i u Predsjedništvu i sa turskom stranom", rekao je Džaferović danas novinarima u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 30.04.2019 | 15:20
Predsjedništvo putuje u Tursku
Predsjedništvo BiH ranije ovog mjeseca prihvatilo je poziv predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana za zvaničnu posjetu predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Turskoj 2. maja.

Džaferović je rekao da će u Tursku umjesto Komšića, koji ne može da putuje iz opravdanih razloga, putovati predstavnik njegovog kabineta.

On je ocijenio da je dobro što je došlo do samita zapadnobalkanske šestorke u Berlinu.

"To je važan sastanak koji, prije svega, kada je riječ o BiH ima za cilj da dodatno podstakne naš ubrzan evropski put. To je sastanak koji treba da podstakne dijalog Beograda i Prištine u pogledu normalizacije njihovih odnosa", istakao je Džaferović.

On smatra da taj sastanak može proizvesti pozitivne posljedice kada je riječ o BiH i nijednu negativnu.

Na pitanje kako komentariše prisustvo predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića na tom skupu, Džaferović je rekao da je on predsjedavajući i ima pravo da na poziv organizatora ode na sastanak i predstavlja BiH.

"BiH se može predstavljati u skladu sa Ustavom i zakonom i Zvizdić nije uradio ništa izvan toga", dodao je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Džaferović je rekao da ne zna kada će biti formiran Savjet ministara zato što postoji pitanje jako bitno u ovom momentu, a tiče se vladavine prava koje je još neriješeno, odnosno aktiviranja MAP-a i predaje prvog godišnjeg nacionalnog plana.

"Ustavno-pravni sistem se mora poštovati u cijelosti, a ne birati po sistemu jelovnika i šta vam odgovara", rekao je Džaferović.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Rujo nas posmatra!

30.04.2019 13:28

Pristup NATO-u ne treba da se ceka jer ravnoteza moze postojati samo kroz vojnu neutralnost. Ocekivati da RS prihvati NATO ne pije vode!

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2019 13:47

Vojna neutralnost postoji samo ako imas cim da je branis,konkretno ako imas bombu od bar 100tinjak kilotona.E ako nemas il si u savezu il protiv. Mi i da hocemo nemamo izbora,RS jedino sto treba da trazi je ustavna pozicija entiteta u BiH ako BiH udje u NATO,tako da bi NATO bio garant ovdje. Sve drugo je utopija koja ne pije vode i vodi u nove sukobe

Name

Ludost

30.04.2019 15:27

Sta vi to intenzivno radite u vezi sa sporazumima i koga stalno lazete.Sporazume pisu eksperti a vi ih samo potpisete, a da in niste ni procitali. Vi veze o tome nemate, dakle ne da ne radite nista , nego intenzivno ne radite bas nista.

Name

Bora

30.04.2019 13:30

Citam sta prica ovaj Zvizdic. Bolje bi bilo njega da pozivaju, a ova tri klovna nek ganjaju zastave. Covjek je kompetentan, bez kleptomanskih izjava.

ODGOVORITE
Name

re

30.04.2019 13:45

Zvizdić je deplomata evropskog kalibra.

Name

Dzoo

30.04.2019 13:35

Nemoze Dodo sam inace nema nista od posete jedina mogucnost je da idu skupa.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2019 13:58

Kako je mogao bez ove dvojice u Vatikan?

Name

ROMANIJA

30.04.2019 14:00

100% si upravu “DZOO”, Džaferivić ga vodi ko zapisničara, da zna jezike reko bi da ga vodi ko prevodioca ali pošto nezna ni jedan jezik onda je pristo da ide kao zapisničar...

Name

Re Romanija

30.04.2019 14:33

Moze Burle da pjeva Erdoganu kao i ona bruka Ivica Dacic Koju li ce pjesmu odabrati Ne moze nam niko nista!?!

Name

Consigliere

01.05.2019 18:12

Odavno Dodik ništa ne piše niti zapisuje, izgubio tu rutinu, tako da za zapisničara baš i nije. Olovku uzima u ruku jedino kad mu šta poture u precedništvu da potpiše i naravno u bankama kad poslove svoje ureduje. Inače odavno ništa i ne čita. Već sve onako iz glave pa kako ispane. Za svoje dupe dobro zna, time se i refleksno rukovodi.

Name

Vasko

30.04.2019 13:50

Sve dokazuje Zvizdićeva izjava od jučer, nema Bih budućnosti slagali se ili ne s Dodikom budućnost Republike srpske da izađe iz BIH veštačke tvorevine.Živimo u miru kao komšije svako u svojoj kući da mi ne namećemo i podmećemo Vama a Vi nama.

ODGOVORITE
Name

@Vasko

30.04.2019 16:25

Hajde ti polako naberi,ispratit ćemo te do granice i uručiti prigodne poklone za sretan put.