Udaljeni stavovi Beograda i Prištine

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da su ključne poruke sastanka u Berlinu bile usmjerene ka pokušaju deblokiranja zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ali da su stavovi dvije strane prilično udaljeni.  

Region 30.04.2019 | 10:51
Udaljeni stavovi Beograda i Prištine
– Bilo je nekoliko ideja, međutim nisu približeni stavovi o ukidanja kosovskih taksa, niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju – naveo je Plenković.

On je naglasio da su ključne poruke sastanka opredjeljenje ka evropskoj perspektivi i pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima između Beograda i Prištine, prenosi Hina.

– U svakom slučaju, taj napor Njemačke, Francuske, a i šire evropske diplomatije vjerovatno će zahtijevati još razgovora – rekao je Plenković, koji je učestvovao u radu samita o zapadnom Balkanu, koji su organizovali njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zahvalio je Merkelovoj i Makronu što su prepoznali napredak koji je ostvaren na planu balkanske i evropske stabilnosti.

Zaev je na Fejsbuku naglasio da odgovornost i posvećenost tu ne prestaju, budući da evropska ideja o savezništvu podrazumijeva brigu za sebe i drugog, prenosi MIA.

Samit u Berlinu okončan je sinoć bez konkretnog dogovora Beograda i Prištine o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da dijalog o tome bude nastavljen.

(Srna)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ujo

30.04.2019 10:10

Nek su vama pomogli a nas ostavite na miru.

ODGOVORITE
Name

Neđo.30.4.2019

30.04.2019 10:31

g Plenković S Makodonija će uskoro biti,S Albanija.Kosovo kao državu Srbija neće nikada priznati,i nikad Kosovo neće biti država.Vi volite viditi tuđu propast nego vašu sreću.Kome vi šijete kapu taj ide gologlav.Vididim koliko volite Srbe,sve govori Jasenovac,o otalom da negovorim.

ODGOVORITE
Name

zdravko

09.05.2019 12:49

Nedjo koje počeo drugi svjetski rat?sto to nekazete svadbama .ko je izmislio konc logore.Takva su bila vremena ,moro si se nekoj sili pripojiti kao i danas.