Novi razgovori u julu u Parizu

- Zaključak je da nastavljamo razgovore u užem formatu uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, kaže Aleksandar Vučić.

Srbija 29.04.2019 | 23:43
Novi razgovori u julu u Parizu
Predsednik je po završetku samitra u Berlinu rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

"Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao", rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva losa tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS - i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom - te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

"Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne milsim da smopred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način", ocenio je on.

"Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu", rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

"Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu", rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

"Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo", rekao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

borac

30.04.2019 04:17

Balkanci da se dogovore??Nikad nije bilo be posredstva treceg .

ODGOVORITE
Name

Milan

30.04.2019 04:39

Valjda ce biti pravedniji u julu prema srbima. Do tada trebamo biti jedinstveni na svakom mjestu gdje se bude govorilo o Srbiji i Republici Srpskoj i dati punu podrsku i Dodiku i Vucicu u ovim pregovorima. Ako nemamo saveznike onda bar da mi budemo jedinstveni i u ovim komentarima, jer sve stranci prate i ove komentare i drustvene mreze i mjere nas puls, i naravno da ce nas oni jos vise ucjenjivati kada vide da se mi medjusobno svadjamo racunajuci na to da ce narod stati uz one koji su koperativniji. Najbolji primjer za to je rusenje Milosevica i dovodjenje Djindjica na vlast u Srbiji koga su oni ubili na kraju jer nije vise igrao kako oni sviraju. Nista bolje ne zavrse njihovi miljenici od njihovih protivnika. Zato im u inat treba pokazati da podrzavamo iz petnih zila svoje vodje neka crknu od bijesa. Zato samo jedinstveno a kada dodju izbori onda ko god pobijedi opet ga u ovakvim trenucima treba podrzavati, jer ako nemamo atomsku bombicu da im time priprijetimo onda bar da im prkosimo svojom slogom jer i turska okupacija je trajala 500 godina a ova okupacija ce proci mnogo brze. Ovih stvari treba da budu svjesni i hrvati i bosnjaci jer ce ih Amerika, Englezi i NATO podrzavati samo onoliko koliko njima bude trebalo. Oni su nas i uvukli u krvavi gradjanski rat a onda kad im se to vise nije gledalo zaustavili su rat potezom jedne ruke u Dejtonu. Zato ne treba pustiti da gaze male narode. Sve je jasno kao dan.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

30.04.2019 05:58

Druze mlatis glogovo granje. Mi placamo Milosevicevu igru sa razvijenim svetom. Zaboravio si balvan revolucije itd.

Name

Jojs

30.04.2019 04:51

samo ujedinjenje

ODGOVORITE
Name

U vezi taksi..

30.04.2019 05:09

treba uzvratiti ekonomskim konztamjerama!

ODGOVORITE
Name

Djuka

30.04.2019 05:14

Rekoh ja, cemi zurba? Demokratija nije zec da pobjegne. Samo lagano, razvoj ce da ucini ostalo.

ODGOVORITE
Name

Рашо

30.04.2019 09:57

Само га таксе муче,других проблема нема.ДНО-ДНО и ништа друго.

ODGOVORITE