Tramp oborio cijenu nafte

OPEK neka poveća proizvodnju, glasila je "meko upakovana naredba" predsjednika SAD Donalda Trampa upućena svjetskim proizvođačima nafte.

Svijet 29.04.2019 | 15:57
Tramp oborio cijenu nafte
Prethodnih nedjelja, cijena "crnog zlata" vrtoglavo je skakala, a na rast je uticala i naftna kriza oko izvoza iz Irana.

Kako navodi "Reuters", cijena nafte pala je danas. Ovo je drugi pad od petka, kada je Tramp glasno zatražio povećanje proizvodnje.

Brent sirove nafte je 71,59 dolara po barelu, što je za 56 centi, ili 0,78 odsto manje.

"Reuters" navodi da je cijena sirove nafte u SAD, na Zapadnom Teksasu iznosi 62,93 dolara za barel.

Očekuje se da bi Saudijska Arabija mogla da poveća proizvodnju za 500 miliona barela dnevno.

Rusija je saopštila da će biti u stanju da zadovolji potrebe Kine u pogledu potražnje za naftom. Peking pokušava da pronađe alternativu, jer je do sada uvozio naftu iz Irana.

(Sputnjik) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kum

29.04.2019 15:41

Za ovu nasu RS moze da padne cijena nafte i za 50% ovdje ce ostati cijena ili ce da poskupi.

ODGOVORITE
Name

eeeee kume kume

29.04.2019 16:12

Isto je i u Federaciji... Povecaju odma cim malo barel skoci al da smanje kad opadne cijena po barelu nesto se ne trzaju.

Name

Re

29.04.2019 22:26

Hoće li biti vraćene cijene u RS? Dok mi rasprvljamo u crnoj hro.ici sve poskupljuje. Cijena hljeba je skočila za 20 pfeni.ga ili 20%.. Dokle , dokle vampiri će te sisati krv iz naroda?

Name

Jare

29.04.2019 17:37

Definitivno ,Tramp moze da napravi tkz. verbalnu intervenciju na berzi.Kada je tek sjeo u fotelju u Bijeloj kuci dao je nekoliko puta izjave da je dolar prejak.I svaki puta je dolar pao jer su oni koji su imali dolare na berzi nahrlili da ih prodaju u strahu da ce se Tramp posvetiti da oslabi dolar i da ce tako pasti cijena dolara koji oni drze i da ce otici u gubitak.Ovu verbalnu intervenciju mogu da izvrse i Guverner americke CB,poznatija pod imenom The FED kao i guverner evropske CB Mario Draghi sa svojim izjavama.Guverneri drugih CB manje.Neki kod nas tvrde da su Rusi usli u rat u Siriji kada je nafta pala ispod 50 USD za barel.Da bi intervencija stvorila neizvjesnost,te se tako digla cijena nafte.Ali Ameri nikada ne bi dozvolili Rusima da izvedu intervenciju na berzi.U ovome slucaju cijena nafte nije otisla gore,a i da jeste,Ameri bi to brzo amortizovali i stabilizovali.I Soros ima moc da svojim izjavama pokrene berzu,jer je tamo vrhunski autoritet.Na pocetku ove krize iz 2008 god,kada je i engl. funta pala,Soros izjavi vise nisam kratak na funti.I sljedecih dana imali smo tkz. reli ili rast funte.Ponavljam, Ameri s obzirom koliko im smetaju Rusi nikada ne bi dozvolili Rusima da naprave intervenciju na berzi oko valuta,nafte ili bilo cega drugog.

ODGOVORITE