FRA - finale Kupa: Ren gubio sa 2:0, pa okrenuo PSŽ!

Sezona za zaborav PSŽ – Ren preko penala do Kupa! Fudbaleri Pari Sen Žermena poraženi su posle penala (2:2) od Rena, u finalu Kupa Francuske.  Kuku, Enkunku! Tomas Tuhel i promašena sezona Pari Sen Žermena, Renu trofej posle 48 godina! Iznenađenje u finalu Kupa posle šest serija penala!

Fudbal 28.04.2019 | 10:15
FRA - finale Kupa: Ren gubio sa 2:0, pa okrenuo PSŽ!
Posle samo dvadeset minuta igre na semaforu je bilo 2:0 za Parižane i sve je mirisalo na trofej za bogati klub.

Međutim, Kimpembe je autogolom u 40. minutu vratio Ren u igru, dok je Mekser u 66. izjednačio na 2:2.

Do isteka devedesetog minuta mreže su mirovale i ušlo se u produžetak. PSŽ je bio bolji rival, stvara je više šansi, ali nisu uspeli da pronađu put ka mreži Koubeka.

U 118. minutu direktan crveni karton dobio je Kilijam Mbape i to je bila samo najava neuspeha. Šutirali su se jedaneasterci, gde je Nkunku u šestoj seriji promašio penal i time doneo trofej Renu.

Nkunku je inače ušao u igru u 121. minutu i neće po dobrom pamtiti ovo finale. Sezona za zaborav nastavljena je za PSŽ, koji je posle rane eliminacije u Ligi šampiona, doživeo i ovde neočekivani poraz.

Kakav užas od sezone, kakav krah projekta zvanog „Tomas Tuhel na klupi Pari Sen Žermena“. Jer, da se ne lažemo, verovatno bi sa ovako skupocenim timom i nedoraslom konkurencijom bilo koji trener odbranio titulu, ali kad je potrebno potvrđivati se iz dana u danu, osvajati pehare u nizu, e tu Nemac udara glavom u zid. Ostao je i bez Kupa Francuske, pošto stadion „Sen Deni“ napušta kao gubitnik posle sudara sa Renom.

Sveci su ostali bez pehara posle penala, u kome ih je koštao promašaj Hristofera Enkunkua u šestoj seriji penala. Posle 2:2 za 90 minuta, po jednog zicera u produžecima, crvenog kartona Kilijana Mbapea u završnici dodatnog vremena, Tuhel je uveo u igru nezagrejanog Enkukua, a ovaj mu se „odužio“ tako što je prebacio čitav gol, prosuo sav trud saigrača i uručio Renu prvi trofej posle 1971. godine (6:5 penalima).

Strelci za pobednika iz penala bili su Nijang, Ben Arfa, Grenije, Siliki, Bensebaini i Sar, dok su za sastav sa Parka prinčeva pogađali Kavani, Dani Alves, Paredes, Bernat, Nejmar. Enkunku je promašio i tako se završila tročasovna drama. Iako na nju ništa nije ukazivalo, jer su mnogi smatrali da će ovo biti šetnja za PSŽ. Posebno posle lako stečene ubedljive prednosti u prvoj polovini prvog poluvremena. Tek u prvom meču u kome je bio starter još od januarske povrede Nejmar je pokazao koliko je inspirisan i koliko želi još jedan trofej na teritoriji Francuske, makar bio manje važan od titule. Razleteo se Brazilac terenom, prepoznatljivim ritmom mučio odbranu rivala, već posle 13 minuta demonstrirao genijalnost tako što je iz kornera nabacio loptu pred kazneni prostor, tamo je pokopio njegov zemljak Dani Alves i pravim projektilom pogodio za inicijano vođstvo.

U 21. miinutu još jedna akcija za fudbalske sladokusce. Opet u latinoameričkom stilu, s tim da je sad Anhel di Marija – koji igra sjajno celu sezonu – pasom pocepao odbranu tima iz Bretanje, lansirao Nejmara, a ovaj prebacio Kubeka i delovalo je da je to to. Da ekipa Tomasa Tuhela grabi ka peharu i da je jedina dilema s koliko razlike će se završiti finale.

Samo, Ren je ove sezone mnogima bio ljut. Kako u Ligi 1, tako i u Ligi Evrope, a podatak da je u Kupu Francuske eliminisao sjajni Lil i napadački potentan Lion ilustruje koliko je opasan. Kad se tome doda nepredvidivi um Hatema Ben Arfe i njegova želja da se osveti Pari Sen Žermenu jasno je zbog čega je tim Žulijana Stefana odbio da se preda.

U tome mu je obilato pomogao Presnel Kimpembe autogolom pred kraj prvog dela (40. minut), međutim, i posle toga Ren je igrao napadački, odvažno i to mu se isplatilo. Prvo je Mbaje Nijangpogodio stativu, a onda je u 66. minutu, sa istog mesta gde i Nejmar u prvom delu, korner izveo Klement Grenije, na petercu kroz vazduh poleteo Mekser i savladao Alfonsa Areolu za 2:2.

Ušlo se u produžetke u kojima je Ren preko Ben Arfe imao šansu za totalni preokret, mogao je prethodno Kilijan Mbape da omogući slavlje Parižanima, ali je pogodio stativu, da bi pred kraj dodatnog perioda čak zaradio direktan crveni karton zbog krvničkog starta nad Damijenom de Silvom, kao uvod u noć strave i užasa sa PSŽ, koja će se ukazati nešto kasnije.

Pari Sen Žermen tako od moguća četiri trofeja sezonu završava samo sa jednim. Titulom. Iz Lige šampiona eliminacija već u osmini finala, u Liga kupu u četvrtfinalu od Gengana, u Kupu od Rena. Skromno za tim u koji su spucane stotine miliona evra.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar