Izbori djelimično neregulrani

Nedovršen pravni okvir, neimplementacija obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, transparentno korišenje Izbornog zakona BiH, rekordan broj zabilježenih izbornih nepravilnosti, politički uticaj na izbornu administraciju, te izostanak sankcija doprinijeli su tome da je Koalicija ”Pod lupom” Opše izbore 2018. ocjenila kao djelimično neregularne.

Republika Srpska 25.04.2019 | 11:46
Izbori djelimično neregulrani
Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” juče je održala Centralnu konferenciju na temu ”Budućnost izbora u BiH: Kako dostići međunarodne standarde i spriječiti izborne prevare?”, na kojoj je predstavljen Finalni izvještaj o građanskom, nestranačkom posmatranju Opših izbora 2018. 

Nedovršen pravni okvir, neimplementacija obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, transparentno korišenje Izbornog zakona BiH, rekordan broj zabilježenih izbornih nepravilnosti, politički uticaj na izbornu administraciju, te izostanak sankcija doprinijeli su tome da je Koalicija ”Pod lupom” Opše izbore 2018. ocjenila kao djelimično neregularne.

Ovo je prvi put od kada Koalicija ”Pod lupom” posmatra izbore da je iste ocijenila kao neregularne u pojedinim dijelovima izbornog procesa.

Uvodnim riječima konferenciju su otvorili: gospodin Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH; ambasador Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH, te uvažena gospođa Elisabet Tomasinec, šefica Političkog odjela Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.Na pomenutoj konferenciji održane su dvije panel diskusije na temu gorućih pitanja: ”Kako do slobodnih i poštenih izbora u BiH: Nemoguća misija ili prijeka potreba” i ”Prioriteti u unapređenjima izbornog zakonodavstva BiH: Odakle početi i gdje se zaustaviti?”.

Na konferenciji su donešeni sljedeći zaključci koji bi trebali da posluže zakonodavcima prilikom unapređenja izbornog zakonodavstva u BiH:

Zaključci

– Izborne prevare i nepravilnosti moraju biti spriječene, a prekršioci sankcionisani kako izborna volja građana ne bi nikada više bila dovedena u pitanje,

– Nove vlasti u BiH moraju obezbijediti neophodne izmjene izbornog zakonodavstva u cilju provođenja slobodnih i poštenih izbora u bliskoj budućnosti, 

– Izborne nepravilnosti i prevare moraju biti sankcionisane od strane nadležnih institucija i izborne administracije, sankcije veće, a rad istražnih organa i pravosudnih institucija ažurniji,

– Uvođenje novih tehnologija u izborni proces je neminovan korak s ciljem vraćanja povjerenja građana BiH u izbore, a isto predstavlja i suštinski korak koji treba biit implementiran u neizbornoj godini,

– Najveća odgovornost za sprovođenje izbora u BiH je na izbornoj administraciji, a posebno na Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja mora biti nezavisna i nepristrasna u svom radu u budućnosti,

– Presude Evropskog suda za ljudska prava moraju biti prioritet u implementaciji obavezujućih sudskih presuda u izborno zakonodavstvo, zajedno sa presudama Ustavnog suda BiH

– Vlast na državnom nivou treba pokrenuti proceduru za donošenje Zakona o političkim organizacijama koji će u većoj mjeri regulisati rad političkih stranaka u BiH

Bez CIK-a

Konferencija je okupila preko stotinu predstavnika zakonodavnih institucija vlasti na svim nivoima u BiH, lokalne izborne administracije, međunarodnih institucija, akademske zajednice te medija i civilnog društva.

Na poziv za konferenciju se nisu odazvali članovi Centralne izborne komisije BiH iako su bili pozvani.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Fluka

25.04.2019 11:58

Izbori su pokradeni, prijetnje, cijeli svijet je mogao vidjeti,javno,Dodik prijeti,i fizički i gubitak posla,ko ne glasa za njega,u Knezevu,Trebinju, bluci,itd, fizički napao Stanivukovica,i takav covjek, ustvari necovjek,da vodi omladinu,on je siledzija i Kriminalac,ne zna ni pricati,kulturno, mjesto mu je na robiji,

ODGOVORITE
Name

синип

25.04.2019 12:41

Ко губи има право и да се љути. Нарочито након 12 година губљења.

Name

CIK sauceanik hobotnice

25.04.2019 13:52

Narodi , omalovazeni gradjani imaju pravo da se postuje njihova volja, da traze promjenu izbornog zakona i odgovornoat kreatora protiv vladabine prava, posle 12 godina bdutalne kradje, od koje pocinju i sveopste.

Name

Dule

25.04.2019 12:54

SAD STE SE SJETILI MAMU VAM J....M . KAD JE MAFIJA KRIMINALNA PONOVO NA VLASTI

ODGOVORITE
Name

@Роки

25.04.2019 13:06

Па довољно су нерегуларним да побједи губитник. Под хитно поставити камере,скенирани листићи и спреј по прсту па ванредни избори крајем лета . За 4 год . само ћемо још коју милијарду више бит дужни и народа у РС ће бити око 500 хиљада .

ODGOVORITE
Name

Luka

25.04.2019 15:02

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja na svjetu i nema joj lijeka,jer se korupcija uvukla u sve pore njenih institucija,tako da će dosta decenija proći da bi se to iskorjenilo i da bi se živjelo nekim normalnim životom. Za sve su krivi političari kojima ovakvo stanje odgovara.

ODGOVORITE
Name

Naravno

25.04.2019 15:18

Socijalisticki poslanici sve direktori sa aferama ,sume, elektroprivreda....i i

ODGOVORITE
Name

Empirija

25.04.2019 17:32

Dovoljno govori činjenica da se upravo tri stranke na vlasti, Dodikova, Bakirova, Čovićeva, grčevito bore protiv tehničko-informatičkog osavremenjavanja izbornih procesa, procedura, kontrole, eliminisanja prevara i zloupotreba. To je van pameti.

ODGOVORITE
Name

Dare

26.04.2019 08:42

Naravno,to je i receno na ovom skupu da oni koji kradu na izborima su protiv da se uvedu savremena sredstva jer oni su svjesni da nikad ne bih pobjedili pa znaju oni da nisu pobjedili.Dokaz je Teslic,na ovom skupu je bio i gradonacelnik Teslica koji je samo kratko napomenuo sta su sve pokusali da urade kako bih pokrali narodnu volju,napomenuo je da je MUP ucestvovao u tome. Ako se ne promjeni izborna pravila ne uvedu skeneri ne treba ici na izbore jer nema smisla,nek Dodik ,Bakir i Covic budu dok mogu a posle cemo vidjeti.

Name

Mir

25.04.2019 18:46

Imal iko normalan da ponisti izbore???

ODGOVORITE