Избори дјелимично нерегулрани

Недовршен правни оквир, неимплементација обавезујућих пресуда домаћих и страних судова, транспарентно коришење Изборног закона БиХ, рекордан број забиљежених изборних неправилности, политички утицај на изборну администрацију, те изостанак санкција допринијели су томе да је Коалиција ”Под лупом” Опше изборе 2018. оцјенила као дјелимично нерегуларне.

Република Српска 25.04.2019 | 11:46
Избори дјелимично нерегулрани
Коалиција за слободне и поштене изборе ”Под лупом” јуче је одржала Централну конференцију на тему ”Будућност избора у БиХ: Како достићи међународне стандарде и спријечити изборне преваре?”, на којој је представљен Финални извјештај о грађанском, нестраначком посматрању Опших избора 2018. 

Недовршен правни оквир, неимплементација обавезујућих пресуда домаћих и страних судова, транспарентно коришење Изборног закона БиХ, рекордан број забиљежених изборних неправилности, политички утицај на изборну администрацију, те изостанак санкција допринијели су томе да је Коалиција ”Под лупом” Опше изборе 2018. оцјенила као дјелимично нерегуларне.

Ово је први пут од када Коалиција ”Под лупом” посматра изборе да је исте оцијенила као нерегуларне у појединим дијеловима изборног процеса.

Уводним ријечима конференцију су отворили: господин Ериц Нелсон, амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ; амбасадор Бруце Бертон, шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, те уважена госпођа Елисабет Томасинец, шефица Политичког одјела Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.



На поменутој конференцији одржане су двије панел дискусије на тему горућих питања: ”Како до слободних и поштених избора у БиХ: Немогућа мисија или пријека потреба” и ”Приоритети у унапређењима изборног законодавства БиХ: Одакле почети и гдје се зауставити?”.

На конференцији су донешени сљедећи закључци који би требали да послуже законодавцима приликом унапређења изборног законодавства у БиХ:

Закључци

– Изборне преваре и неправилности морају бити спријечене, а прекршиоци санкционисани како изборна воља грађана не би никада више била доведена у питање,

– Нове власти у БиХ морају обезбиједити неопходне измјене изборног законодавства у циљу провођења слободних и поштених избора у блиској будућности, 

– Изборне неправилности и преваре морају бити санкционисане од стране надлежних институција и изборне администрације, санкције веће, а рад истражних органа и правосудних институција ажурнији,

– Увођење нових технологија у изборни процес је неминован корак с циљем враћања повјерења грађана БиХ у изборе, а исто представља и суштински корак који треба биит имплементиран у неизборној години,

– Највећа одговорност за спровођење избора у БиХ је на изборној администрацији, а посебно на Централној изборној комисији БиХ која мора бити независна и непристрасна у свом раду у будућности,

– Пресуде Европског суда за људска права морају бити приоритет у имплементацији обавезујућих судских пресуда у изборно законодавство, заједно са пресудама Уставног суда БиХ

– Власт на државном нивоу треба покренути процедуру за доношење Закона о политичким организацијама који ће у већој мјери регулисати рад политичких странака у БиХ

Без ЦИК-а

Конференција је окупила преко стотину представника законодавних институција власти на свим нивоима у БиХ, локалне изборне администрације, међународних институција, академске заједнице те медија и цивилног друштва.

На позив за конференцију се нису одазвали чланови Централне изборне комисије БиХ иако су били позвани.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Флука

25.04.2019 09:58

Избори су покрадени, пријетње, цијели свијет је могао видјети,јавно,Додик пријети,и физички и губитак посла,ко не гласа за њега,у Кнезеву,Требињу, блуци,итд, физички напао Станивуковица,и такав цовјек, уствари нецовјек,да води омладину,он је силедзија и Криминалац,не зна ни прицати,културно, мјесто му је на робији,

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

25.04.2019 10:41

Ко губи има право и да се љути. Нарочито након 12 година губљења.

Name

ЦИК сауцеаник хоботнице

25.04.2019 11:52

Народи , омаловазени градјани имају право да се постује њихова воља, да тразе промјену изборног закона и одговорноат креатора против владабине права, после 12 година бдуталне крадје, од које поцињу и свеопсте.

Name

Дуле

25.04.2019 10:54

САД СТЕ СЕ СЈЕТИЛИ МАМУ ВАМ Ј....М . КАД ЈЕ МАФИЈА КРИМИНАЛНА ПОНОВО НА ВЛАСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

25.04.2019 11:06

Па довољно су нерегуларним да побједи губитник. Под хитно поставити камере,скенирани листићи и спреј по прсту па ванредни избори крајем лета . За 4 год . само ћемо још коју милијарду више бит дужни и народа у РС ће бити око 500 хиљада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

25.04.2019 13:02

Босна и Херцеговина је најкорумпиранија земља на свјету и нема јој лијека,јер се корупција увукла у све поре њених институција,тако да ће доста деценија проћи да би се то искорјенило и да би се живјело неким нормалним животом. За све су криви политичари којима овакво стање одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

25.04.2019 13:18

Социјалистицки посланици све директори са аферама ,суме, електропривреда....и и

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

25.04.2019 15:32

Довољно говори чињеница да се управо три странке на власти, Додикова, Бакирова, Човићева, грчевито боре против техничко-информатичког осавремењавања изборних процеса, процедура, контроле, елиминисања превара и злоупотреба. То је ван памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

26.04.2019 06:42

Наравно,то је и рецено на овом скупу да они који краду на изборима су против да се уведу савремена средства јер они су свјесни да никад не бих побједили па знају они да нису побједили.Доказ је Теслиц,на овом скупу је био и градонацелник Теслица који је само кратко напоменуо ста су све покусали да ураде како бих покрали народну вољу,напоменуо је да је МУП уцествовао у томе. Ако се не промјени изборна правила не уведу скенери не треба ици на изборе јер нема смисла,нек Додик ,Бакир и Цовиц буду док могу а после цемо видјети.

Name

Мир

25.04.2019 16:46

Имал ико нормалан да понисти изборе???

ОДГОВОРИТЕ