Partizan dobio podršku od Čovića!

Beograd zaslužuje dva predstavnika u Evroligi! O potencijalnoj specijalnoj pozivnici Evrolige govorio i direktor ABA lige Krešimir Novosel.

Košarka 24.04.2019 | 22:50
Partizan dobio podršku od Čovića!
Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović dao je podršku Partizanu u naporima za dobijanje specijalne pozivnice za učešće u Evroligi naredne godine.

Prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana izjavio je za TV Happy da glavni grad naše zemlje zaslužuje dva predstavnika u elitnom takmičenju.

"Crvena zvezda u potpunosti podržava napore Partizana da dobije specijalnu pozivnicu Evrolige. Beograd kao najveći košarkaški centar u regionu zaslužuje da ima dva košarkaška predstavnika u eliti", poručio je Čović.

O toj tematici u razgovoru za Večernje novosti govorio je i direktor ABA lige Krešimir Novosel.

"Razgovarali smo o tome sa Evroligom, postoje šanse da klub iz ABA lige dobije pozivnicu, ali i da ona ode na adresu kluba iz VTB lige ili turske lige. Mislim da su veće šanse da putem pozivnice sledeće sezone imamo dva predstavnika nego da u bližoj budućnosti dobijemo dva stalna mesta. Zaista ne znam kome će Evroliga dodeliti "vajld kard", ali znam da nam ovo što se dešavalo u finalu nikako ne ide u prilog", poručio je Novosel za Novosti.

Postoji mišljenje da bi se rešenje moglo naći u pooštravanju kaznene politike.

"U ovoj sezoni smo naplatili preko 100.000 evra od kazni, ali očigledno je da novac ne predstavlja problem nekim klubovima. U četvrtoj utakmici finala u Podgorici zatvorili smo deo tribina uz teren i uslovi za igru su bili relativno normalni. Pre početka pete utakmice nisu obezbeđeni teren i prostor oko njega, što je veliki propust u organizaciji. Teren je sveti prostor, rezervisan samo za igrače i stručne štabove, ni po koju cenu ne sme da bude povređen. Organizator utakmice načinio je ogroman propust u osiguravanju tog prostora".

Novosel kaže da je konačnu odluku oko odigravanja utakmice doneo glavni sudija, u ovom slučaju to je bio Slovenac Sašo Pukl.

"Videli ste šta se dešavalo, ponovile su se scene iz treće utakmice u Podgorici. Budućnost se povukla sa terena i tražila da se obezbedi dvorana. Osim mene, bili su prisutni i predsednik lige Dodik i sportski direktor Čabarkapa. U dogovoru sa sudijama, odlučeno je da se isprazni deo partera kraj klupe Budućnosti i da se u tom delu postave redari i žandarmerija. Budućnost je zahtevala i neke druge stvari, ali u tim situacijama je sveto pismo ono što odluči glavni sudija utakmice. Dao je gostujućem timu rok od nekoliko minuta da izađe na teren. Da se to nije desilo, zna se kakve bi bile konsekvence po propozicijama ne samo ABA lige već bilo koje druge lige".

Ovakva dešavanja značajno su ugrozila kredibilitet regionalnog takmičenja.

"Uzdrmani su temelji lige, moramo da delujemo da se ne bi događale još gore stvari. Prošle godine je bilo prilično gadno, ove je mnogo gadnije. Međutim, ABA ligu ne čine samo ova dva kluba. Tu su i ostali, takođe i 12 klubova ABA 2 lige. Imaćemo zasedanje skupštine najkasnije do polovine maja, što je prilika da nađemo način da u budućnosti zadržimo dešavanja na utakmicama u granicama sporta. To je u neku ruku i pitanje opstanka ABA lige", dodao je Novosel, uz napomenu da je neophodno vratiti odnose između Crvene zvezde i Budućnosti u normalne tokove, kako bi se u budućnosti izbegla ovakva dešavanja.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar