''Spasiti 10.000 radnih mjesta''

U rješavanje problema otežanog poslovanja ArcellorMittal-a Zenica, najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini, moraju da se uključe svi nivoi vlasti, a posebne entiteti jer je u opasnosti 10. 000 radnih mjesta u željezari ali i u rudnicima u oba entiteta, zaključeno je na današnjeg sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarović sa generalnim direktorom ArcelorMittal-a Biju Nair-om.

Bosna i Hercegovina 22.04.2019 | 21:06
''Spasiti 10.000 radnih mjesta''
Sastanak je iniciran zbog sve težeg poslovanja ArcellorMittal-a, do koga je došlo nakon uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane SAD-a, Evropske unije, ali i carina uvedenim od strane Kosova.

Ministar Šarović je istakao da je Ministrastvo u okviru svojih nadležnosti već preduzelo i preduzima niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za Bosnu i Hercegovinu. To se međutim odnosi samo na tzv.proizvodnu kategoriju 13, a u međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta: Turska, Alžir, Maroko, Egipat...

Prema informacija ArcellorMittal-a, opstanak njihove kompanije je doveden u pitanje, obzirom da sa gore navedenim ograničenjima izvoza njihovih proizvoda, moraju redukovati investicije i projekti a neki novi započeti projekti su već “stavljeni na čekanje”.

Podrška drugih nadležnih institucija je neophodna, zaključeno je na sastanku, a posebno podrška nadležnih entitetskih institucija i privrednih komora. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će i dalje u kontaktu sa nadležnim evropskim institucijama raditi na iznalaženju povoljnijih rješenja za osiguranje bolje pozicije izvoza čelika, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta zaposlenih u ovoj industriji.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ne

22.04.2019 23:21

Nista pomagati!!! Neka preliju sredstva iz svojih drugih firmi koje rade bolje.

ODGOVORITE
Name

Neka

23.04.2019 07:04

i Haris pomogne...

Name

Kiki

23.04.2019 07:24

Svi radnici trebaju dat otkaz ...pa kad propadnu onda to kupit sve od njih za sitnis...tako su i oni kupili.

Name

Austrija

23.04.2019 20:02

Vase spasilacke ekipe smo vidjeli sadsu vas dobro razumili psihicki bolesni ljudi gluvi culi a slijepi vidjeli

ODGOVORITE