''Спасити 10.000 радних мјеста''

У рјешавање проблема отежаног пословања АрцеллорМиттал-а Зеница, највећег произвођача челика у Босни и Херцеговини, морају да се укључе сви нивои власти, а посебне ентитети јер је у опасности 10. 000 радних мјеста у жељезари али и у рудницима у оба ентитета, закључено је на данашњег састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровић са генералним директором АрцелорМиттал-а Бију Наир-ом.

Босна и Херцеговина 22.04.2019 | 21:06
''Спасити 10.000 радних мјеста''
Састанак је инициран због све тежег пословања АрцеллорМиттал-а, до кога је дошло након увођења заштитних мјера на увоз челика од стране САД-а, Европске уније, али и царина уведеним од стране Косова.

Министар Шаровић је истакао да је Министраство у оквиру својих надлежности већ предузело и предузима низ активности у циљу ублажавања посљедица имплементације Проведбене уредбе Европске комисије о увођењу коначних заштитних мјера на увоз челика те да је ЕУ увела специфичну квоту само за Босну и Херцеговину. То се међутим односи само на тзв.производну категорију 13, а у међувремену су заштитне мјере увела и друга потенцијална тржишта: Турска, Алжир, Мароко, Египат...

Према информација АрцеллорМиттал-а, опстанак њихове компаније је доведен у питање, обзиром да са горе наведеним ограничењима извоза њихових производа, морају редуковати инвестиције и пројекти а неки нови започети пројекти су већ “стављени на чекање”.

Подршка других надлежних институција је неопходна, закључено је на састанку, а посебно подршка надлежних ентитетских институција и привредних комора. Министарство спољне трговине и економских односа БиХ ће и даље у контакту са надлежним европским институцијама радити на изналажењу повољнијих рјешења за осигурање боље позиције извоза челика, прије свега у циљу очувања радних мјеста запослених у овој индустрији.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Не

22.04.2019 21:21

Ниста помагати!!! Нека прелију средства из својих других фирми које раде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

23.04.2019 05:04

и Харис помогне...

Name

Кики

23.04.2019 05:24

Сви радници требају дат отказ ...па кад пропадну онда то купит све од њих за ситнис...тако су и они купили.

Name

Аустрија

23.04.2019 18:02

Васе спасилацке екипе смо видјели садсу вас добро разумили психицки болесни људи глуви цули а слијепи видјели

ОДГОВОРИТЕ