Meč za koji se živi!

Sada, verovatno i više nego ikada pre, svi u Crvenoj zvezdi žele da se dogodi Kalemegdan u aprilu. Tribine će biti nakrcane do poslednjeg sedišta, ispred dvorane će se takođe čuti huk podrške. Ovo je meč za koji se živi. Jer takva utakmica rađa heroje. . .

Košarka 22.04.2019 | 13:45
Meč za koji se živi!
Takva utakmica rađa heroje. To nije samo bitka za Evroligu, niti rat za titulu, to je nešto mnogo više. Meč za koji se živ, dvoboj kakav sanjaju generacije. Malo ko se nađe u tom vrtlogu emocija, adrenalina, energije, u toj situaciji da ti cela sezona, sve za šta si se žestoko borio i krvavo radio osam meseci. Još je manje onih koji prežive takav momenat čistog ludila. Tako nastaju pravi šampioni! Ovo je utakmica koja rađa heroje, a košarkaši Crvene zvezde ispunili su sve uslove da to večeras i postanu (TV Arena Sport, 19.00)! 

Sada je potrebno da naprave samo još taj jedan, poslednji korak i pokažu svima da nisu uzalud gazili sve redom, imali gotovo besprekorak skor i ovo finale započeli s dve surove pobede i „+57“. Malo ko je posle tako ubedljivog otvaranja ove serije verovao da će do ovoga doći, ali možda je tako i najpravednije. Da se u 40 minuta atomske košarke zaista vidi ko je najbolji u regionu i ko zaista vredi, kome je namenjeno da u narednih godinu dana nosi krunu vladara košarkaškog regiona.

Sada je važno biti najbolji, sada je momenat kada se izlazi iz okvira i postaje sinonim jedne sezone, pobede, titule. Crvena zvezda ovakav meč nije odigrala punih deset godina, još od onog finala Superlige i trijumfa Partizana sa 3:2 u finalu koje se dugo prepričavalo. Nije tada Svetislav Pešić uspeo da u heroje preobrazi Marka Marinovića, Tadiju Dragićevića, Stivena Markovića i ostale, a punu deceniju kasnije Milan Tomić ima šansu da napravi ono što se na Malom Kalemegdanu s tolikim nestrpljenjem čeka već godinu dana. Da u svojim igračima probudi taj šampionski DNK i vrati Crvenoj zvezdi ono što je nesrećno izgubila u Podgorici. 

"Očekuje nas finalna utakmica, imali smo mogućnost da pobedimo u Podgorici... Ali smo već u potpunosti okrenuti ovome što sledi. Znamo da ćemo imati ogromnu podršku sa tribina i hvala navijačima što su prepoznali trenutak, da nam je potrebna podrška da dođemo do cilja. Moramo da odigramo borbeno, pametno, da imamo vrhunsku koncentraciju 40 minuta, da budemo hladne glave i koristimo ogromnu energiju koju ćemo dobijati sa tribina. Uz pomoć navijača svi čvrsto verujemo da možemo do cilja koji je zacrtan i za koji smo se borili od prvog dana i prvog kola ABA lige", najavljuje Milan Tomić.

Istorija se piše u dvorani Aleksandar Nikolić. Bilo je velikih iznenađenja, poput Zadrove pobede nad Makabijem 2003. godine, bilo je i luđih trijumfa, kao što je onaj u Zagrebu 2010, gde je u šest desetinki stao hitac Dušana Kecmana celog terena za titulu Partizana, ali u košarkaškim almanasima zauvek će ostati upisano da će osvajač prstena u sezoni 2018/2019 to učiniti prvi put kao pobednik majstorice! Imaju košarkaši Budućnosti legitimno pravo sada da se nadaju, to im omogućava i mesto na tronu na kojem još sede, ali sa samo jednom velikom pobedom na gostovanjima protiv najvećih takmaca - skor 1:21 protiv rivala iz plej-ofa ABA lige i Evrolige - i u nakrcanom beogradskom buretu baruta teško da imaju šta da traže. Ali Jasmin Repeša ne namerava da sa sobom na teren ponese i belu zastavicu. 

"Nemam mnogo toga da dodam. Došli smo u Beograd da se borimo za titulu. Očekuje nas velika utakmica, a velike utakmice stvaraju velike igrače. Kada se borite za titulu, a odlučuje jedna utakmica, pritisak je uvek prisutan. Verujem da ćemo uspeti da se izborimo sa njim i da ćemo održati nivo koncentracije na željenom nivou od prvog do poslednjeg minuta", poručio je Repeša.

Svi u crveno-belom žele taj pehar. Generacije vođene Dejanom Radonjićem bile su suviše dominantne da bi bile u ovakvoj situaciji. Ekipa predvođena Dušanom Alimpijevićem jednostavno nije imala šampionski karakter. Ali baš ono što je prošlogodišnjem timu nedostajalo, to Crvena zvezda sada ima! Igrače koji dišu jedni za druge, timski duh, neviđenu motivaciju da pehar vrate u svoje vitrine. 

"Pred ovakve mečeve nema umora, nema priče o povredama, ovakve utakmice te definišu i za ovakve mečeve treniraš i radiš svakodnevno. Znamo da ćemo imati podršku, vidim da je interesovanje ogromno, i taj vetar u leđa, taj huk sa tribina koji prave naši navijači i koji je jedinstven, će nam svakako mnogo značiti. Moramo da budemo opet mirni, hladne glave i da sprovedemo sve što je potrebno i što je dogovoreno u svlačionici. Pripremamo se i bićemo spremni za ovaj izazov", kaže Dejan Davidovac.

Postoji u navijačkim krugovima ona, vrlo popularna izreka: "Biće opet Kalemegdan u junu".

Sada, verovatno i više nego ikada pre, svi u Crvenoj zvezdi žele da se dogodi Kalemegdan u aprilu. Tribine će biti nakrcane do poslednjeg sedišta, ispred dvorane će se takođe čuti huk podrške. Ovo je meč za koji se živi. Jer, takva utakmica rađa heroje...

FINALE ABA LIGE - MAJSTORICA

19.00: CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar