Sutra o zakonu o javnom redu

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač najavio je ranije da će, najvjerovatnije, biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Republika Srpska 22.04.2019 | 10:30
Sutra o zakonu o javnom redu
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) sutra će u nastavku 4.sjednice razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.
 
Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač najavio je ranije da će, najvjerovatnije, biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Za medije, nevladine organizacije i opoziciju bio je sporan član tog zakona, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti".

Iz Delegacija Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini takođe su izrazili zabrinutost da bi nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Lukač je dodao da namjera MUP-a RS nije bila da bilo koga spriječi, a posebno ne novinare, da rade svoj posao, a sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini došli su, kaže, do zaključka da spomenuta norma nije neophodna u zakonu.

U nastavku sjednice razmatraće se, između ostalog, i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Biće riječi o izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju; socijalnoj zaštiti; razvoju malih i srednjih preduzeća i zaštiti od nasilja u porodici.

Tokom prvog dijela ove sjednice usvojeno je više zakona, među kojima i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se predviđa rezervni sastav policije i priširenje nadležnosti direktora polciije kada su u pitanju posebne istražne radnje.

(Fena)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

@Роки

22.04.2019 09:20

Народе не брините , вас неће тући нека белосветска милиција , вас ће тући ваша милиција то вам гарантујем ја Милорад са свим својим надгузним мувама почевши од Стевандић па до Обрена ...цјели Рој је на свом омиљеном мјесту ,баш ми се чеше по шупку. хи хи хи .

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

22.04.2019 09:53

Jes imas smisla za humor

Name

LIPSO NAROD

22.04.2019 10:20

NAROD JE LIPSO, PA RED I NIJE POTREBNO UVODITI. NAROD DAKLE LIPSO KO KONJ ZELENKO, A OMLADINA EDUKOVANA RIJALITI MAJMUNIMA I DROGIRANA. NE TREBA TU UOPŠTE ZAKON.

Name

Re

22.04.2019 21:29

Cekaj zar Stevandic netreba da odgovara za zlodjela u Kotor varosu za ubistvo inspektora Susnjice za crveni kombi u Banja luci alo tuzilastvo sta se ceka on jos i zakone donosi ma dajte sve vas treba u Focu

Name

SALE SLOVENAC

22.04.2019 09:43

OD SINA TAXISTE NEMERE SE NISTA PAMETNO OCEKIVATI, TAKO MI REKOSE U KRNJEUSI.

ODGOVORITE
Name

Reci Sale

22.04.2019 11:03

A ko je tebe napravio, tako pametnog?

Name

Re

22.04.2019 13:32

NEMERE, NEMERE!

Name

re

22.04.2019 10:56

Ovaj parlament treba zatvoriti jer u njemu se stalno samo donose protiv naroda zakoni i odluke u režmu RS.

ODGOVORITE