Čempionšip: Lids posustaje, direktna promocija "visi"!

Šefild je na tri kola do kraja sezone prešao na drugu poziciju i ima povoljniji raspored, uz bolju gol-razliku.  Tragedija u Lidsu - ode viza za Premijer ligu s igračem više! Posle Ipsviča i Bolton ispao u treću ligu. . .

Fudbal 19.04.2019 | 19:20
Čempionšip: Lids posustaje, direktna promocija "visi"!
Uspeo je Lids ponovo da zabrlja, onako kako samo on to zna, a kiks protiv Vigana i poraz od 2:1 na Elandu mogao bi skupo da ga košta u pokušaju da se direktno vrati u Premijer ligu posle 15 godina. Jer, izgubili su puleni Marsela Bijelse drugo mesto na tabeli, pretekao ih je Šefild Junajted (isti broj bodova i bolja gol-razlika) koji je u uvodnom meču popodneva lako porazio Notingem Forest sa 2:0.

Što se tiče Lidsa, sve je lepo počelo, već u 14. minutu isključen je štoper gostiju Kipr zbog igranja rukom na gol liniji, a domaćini dobili penal koji je najbolji igrač Pablo Ernandez promašio. Samo minut kasnijePatrik Bamford je u 17. minutu na pas Luka Ejlinga razgalio prepuni Eland i nagovestio novi trijumf.

Međutim, nemoćno su domaćini napadali, a poletna ekipa Vigana i sa desetoricom uspela da iskoristi previše ofanzivni pristup. Preteruje Bijelsa sa tom svojom napadačkom igrom u poslednje vreme i oni teneri koji imaju brze igrače to uspevaju da iskoriste. Tako je posle prve greške odbrane Gevin Mejsiućutkao Jorkšir u 44. minutu, a potpuni šok usledio je u 62. minutu kada je opet Mejsi pored indolentne odbrane i drugi put matirao Kika Kasilju.

Šok od kojeg se Lids nije oporavio. Niti je dominirao u poslednjih pola sata, niti igrao onako kako ume, pa je zasluženo poražen. Vigan je ostvario veliku pobedu, verovatno odlučujuću u borbi za opstanak posebno nakon poraza Roterama od 4:3 u Svonsiju. Pravi mali kladioničarski raj viđen je danas na Libertiju, iz 2-1 i 7+ za miran finiš sezone velških Labudova.

Važnu pobedu ostavarila je danas i Aston Vila (devetu uzastopnu) koja je rutinski golovima Griliša iTemija Abrahama porazila Bolton sa 2:0 i tako ga poslala u Ligu 1. Posle Ipsviča, dakle, imamo još jednog putnika u niži rang, a Roteram je trenutno najbliži tome da im se pridruži od leta, mada ni Milvol, koji je remizirao s Brentfordom u londonskom derbiju, nije siguran stanovnik Čempionšipa sledeće sezone.

Vest Bromvič Albion je nastavio monstruoznu golgetersku seriju, na njegovim mečevima inače pada ubedljivo najviše golova, a pobedom od 3:2 nad Halom deluje da je overio plasman u plej-of. Tamo će verovatno igrati i Midlzbro koji je porazio Stouk sa 1:0 golom Brita Asombalonge u drugom minutu.

S druge strane, u trci za baraž posustaje Derbi Frenka Lamparda koji je kiksirao na gostovanju u Birmingemu u zanimljivom meču (2:2). Pored Ovnova, izglupirao se i Britol Siti, takođe kandidat za baraž, koji je na svom terenu remizirao s Redingom (1:1).

Do kraja regularnog dela Čempionšipa ostala su još tri kola.

U jednom trenutku je delovalo da će se Lids bez većih problema vratiti u Premijer ligu, ali na tri kola do završetka sezone u Čempionšipu - "visi" im direktna promocija.

Porazom od Vigana (1:2), koji se bori za opstanak u drugom rangu takmičenja, Lids je pao na treću poziciju što je iskoristio Šefild junajted slavivši protiv Notingema (2:0), pa tako u finalnu fazu sezone ulaze s boljim šansama od Lidsa, pošto se gleda gol-razlika.

Ona je trenutno na strani Šefilda (+32 u odnosu na +26), a Lids je u evidentnom padu forme pošto je poražen u tri od poslednjih šest mečeva.

Mnogo puta u istoriji Lids je znao da "uguši sam sebe" kao što je bilo ovog popodneva protiv Vigana koji im se suprotstavio sa desetoricom igrača u 80 minuta meča, ali im je nešto više od 20% poseda bilo dovoljno da bi slavili na "Elan roudu".

"Paunovi" doduše imaju i "kraći roster" i možda dugačka sezona uzima maha, a ostaje im nada da će Marselo Bijelsa uspeti da ih izvuče na pravi put u poslednja tri meča sezone.

Slede im gostovanja Brentfordu i Ipsviču, odnosno meč pred domaćom publikom protiv Aston Vile, pa će se nadati da će u istom periodu zabeležiti bolje rezultate od Šefilda, ako je već sada jasno da će Norič kao šampion Čempionšipa dogodine igrati u Premijer ligi.

U suprotnom, sledi im plej-of za timove plasirane od trećeg do šestog mesta na "Vembliju" gde su iznenađenja ipak moguća...

Hoćemo li videti ipak Lids u eliti prvi put od 2004. godine?

TABELA: Norič (-1) 86, Šefild junajted 82, Lids 82, VBA 76, Aston Vila 72, Midlsbro 67, Bristol siti 66, Derbi kaunti 64...

Norič raspored do kraja: Šefild Venzdej (D), Stouk (G), Norič (D) i Aston Vila (G).
Lids raspored do kraja: Brentford (G), Aston Vila (D) i Ipsvič (G).
Šefild junajted raspored do kraja: Hal siti (G), Ipsvič (D), Stouk (G).

ENGLESKA 2 - 43. kolo

Petak

Bristol Siti - Reding 1:1 (0:0)
/Braunhil 72 - Meite 48/

Šefild Junajted - Notingem Forest 2:0 (0:0)
/Dafi 51, Stivens 85/ 

Milvol - Brentford 1:1 (1:1)
/Gregori 15 - Dasilva 20/

Midlzbro - Stouk 1:0 (1:0)
/Asombalonga 2/ 

Bolton - Aston Vila 0:2 (0:0)
/Griliš 47, Abraham 57/ 

VBA  - Hal 3:2 (1:0)
/Gibs 42, Gejl 62, 86 - Kin 48, 59/ 

Preston - Ipsvič 4:0 (2:0)
/Robinson 6, 22, Nmeča 56, 75/ 

Svonsi - Roteram 4:3 (1:2)
/Mekburni 36, 79, Mekej 50, Bajers 69 - Ihiekve 10, Kruks 38, Voks 83/ 

Lids - Vigan 1:2 (1:1)
/Bamford 17 - Mejsi 44, 62/ 

Birmingem - Derbi 2:2 (2:2)
/Jutkijevič 2, Morison 19 - Vaghorn 7, Kio 28/

KPR - Blekburn 1:2 (0:1)
/Smit 90+2 - Grejem 22. penal, Dak 46/

20.45: Norič - Šefild Venzdej

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar