Mektić: Sramota Gordane Tadić

"Moj apel Tužilaštvu - da nas više ne sramoti. Upetljali su se u nešto o čemu nemaju blage veze i što nije njihov posao. Ja razumijem da ona ima potrebu da zaštiti svoje bliske rođake i familiju, ali ovo je ozbiljna priča i posao. Predsjedništvo, kao ozbiljna institucija je reagovalo kako je reagovalo. A to što su oni pokušali da posuše taj slučaj i predmet, to je njihova sramota. Neka se ušute, ništa ne govore, neka se odmaknu od ovog slučaja nemaju oni veze s tim", zaključio je Mektić.

Republika Srpska 19.04.2019 | 18:32
Mektić: Sramota Gordane Tadić
Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine oštro je reagovao na izjave Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. On je komentarisao savjete novinarima koje je danas uputila na pres- konferenciji, a dao je i svoj sud na njene izjave o aferi vrbovanja.

"Glupost koji niko nije izvalio u posljednjih 50 godina. Pa neće novinar koji radi neku istraživačku priču, dođe do informacije, prvo ići u Tužilaštvo pa onda objavljivati tekst. Pa gdje je ona to vidjela. Pa to nije normalno", kazao je Mektić, pozivajući Tadićevu da prestane, kako je rekao, s brukom i sramotom.

"Ne sramoti samo u Bosni i Hercegovini nego ode sramota izvan Bosne i Hercegovine. Ko obavezuje novinara da prije nego što će objaviti tekst to ispriča Tužilaštvu? Gdje to ima. Zna li ona šta je demokratija, šta su slobodni mediji", kazao je Mektić televiziji N1.

Podsjećamo, Gordana Tadić je kazala danas da novinari trebaju prvo doći u Tužilaštvo ili u neku od policijskih agencija - da se sve informacije provjere. U suprotnom uznemiruju se građani BiH.

"Novinarskim tekstovima se uznemiravaju građani? Pa novinari istražuju i objavljuju istinu. Ona uznemirava time javnost. Ko je uznemiren? Ja eto, ne da tražim, nego molim Tužilaštvo da prestane brukati ovu državu. To je bruka i sramota. Pogotovo što će navodno ići u Sloveniju istraživati nešto i u Hrvatsku. Koja obavještajna služba će im dati podatke? Pa to je međunarodna bruka. Neka se predstanu brukati", kazao je Mektić, dodajući da se dovoljno obrukala u ovom slučaju što su se petljali, a nisu trebali.

"Oni sa ovim slučajem nemaju ništa. Ovo je jedna zakonska aktivnost bila, prije svega Obavještajne agencije. Obavještajna agencija je radila u skaldu sa svim zakonima ove zemlje. To što su se upetljali - to je bio njen lični interes da spašava svoju familiju", rekao je Mektić. 

"Šta će ona u Sloveniji, kome će ona u Sloveniju? Oni su izgubili kompas, oni ne znaju. Ja sam mislio da se bave lopovskim interesima, oni sad i ne znaju. Koja će njima obavještajna služba da da podatke. Nemojte da nas brukaju na međunarodnom planu. Daj da rade ono što im je posao", izjavio je Mektić.

Gordana Tadić je odgovarajući na pitanja reporterke N1 kazala da afera oko vrbovanja nije smjela doći do Tužilaštva BiH i da nije smjela izaći u javnost. Mektić joj je poručio:

"Šta ona zna. Šta se ona petlja u posao obavještajne organizacije. To nije njen posao. Ona o tome ne zna ništa."

Pozdravila je također odluku Predsjedništva BiH, čiji su članovi zadužili Ministarstvo inostranih poslova BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz tu zemlju.

"Pozdravila odluku Predsjedništva - a ona obustavila istragu. Pa glupira se. Ne može gluplje nego što je izašla sad u javnost. Ovo je dno svakog dna. Ovo je pokazalo svu suštinu gluposti kojima se bavi Tužilaštvo. Ona se bavi samo nekim drugim, ko šta može, ko šta ne može. Ne radi samo svoj posao i ono što je njena obaveza. Od nje se očekuje da procesuira slučajeve organizovanog kriminala i korupcije. To neka radi. Ona se petlja u sve osim u ono što treba da radi", kazao je Mektić.

"Moj apel Tužilaštvu - da nas više ne sramoti. Upetljali su se u nešto o čemu nemaju blage veze i što nije njihov posao. Ja razumijem da ona ima potrebu da zaštiti svoje bliske rođake i familiju, ali ovo je ozbiljna priča i posao. Predsjedništvo, kao ozbiljna institucija je reagovalo kako je reagovalo. A to što su oni pokušali da posuše taj slučaj i predmet, to je njihova sramota. Neka se ušute, ništa ne govore, neka se odmaknu od ovog slučaja nemaju oni veze s tim", zaključio je Mektić.

(N1)


 

 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Gospodine

19.04.2019 16:55

Mekticu,samo im recite da nisu sposobni. Neka daju ostavke da mladi rade.

ODGOVORITE
Name

Dado

19.04.2019 19:14

Neka zaposle mlade ljude kao što je Šarović zaposlio svoju adu ženu od šezdeset.godina u centralnu banku.

Name

sreto

19.04.2019 20:27

Mektic da kaze nekom da podnese ostavku, kolilo ima od izbora koje su izgubili, a on još glumi ministra umjesto da podnese ostavku

Name

Sa

19.04.2019 20:46

ostavka se ne daje dok se ne formira vecina i imenuju novi. Ovce nisu za intelektualna tumacenja

Name

Re

19.04.2019 21:01

Mekticu, dobro radite i borite se protiv svih zla. Cestitka za to. Ali da su Vas punim kapacitetom podrzali i Vasi kadrovi, prije svega direktor najjace policijske Agencije u BiH koga ste Vi imenovali najvjerovatnije zato sto Vam je kum, iako je bio trecerangirani na listi, Vasa borba bi dala i odredjene konkretne rezultate. Medjutim, on je u Agenciji, po dubini, nastavio sa losim kadrovskim rjesenjima i to je kljucni problem.

Name

Mali a nije Siniša

20.04.2019 05:08

Sve je to ista bagra koja se dočepala vlasti za ličnu korist. Pa neka se kolju međusobno jer je nama svejedno. Od nas uzimaju, ništa ne daju.

Name

Kiki

19.04.2019 17:10

Nikad nisam ali glasam za tebe prve sljedeće prilike. King!

ODGOVORITE
Name

XXL

20.04.2019 05:34

Nisu oni izgubili izbore vrlo dobro se zna da su izbori pokradeni.

Name

niko nikanovic

19.04.2019 17:21

Prpa za Mektica, u zatvor ces druze. Zasto ti smeta da ce tuziteljica ici u Sloveniju i Hrvatsku, mozda zbog toga da ce otkriti tvoje malverzacije. Kako koja sluzba ce dati informacije, oni koji tebi nikada nece vjerovati, niti srbi, niti hrvati, niti muslimani. Uskoro ces dati ostavku i na sve funkcije i u sds-u jer ce stranka to traziti, tebe se ne moze trpiti. Odlazis prijatelju, u istoriju, ni za sta drugo i nisi.

ODGOVORITE
Name

Re niko

19.04.2019 18:50

Ti ili nerazumes ili to govoris iz mržnje prema Mekticu no nebitno je. A sta je bitno da covek spasava gospodju od diplomatskog blama. Moras razumjeti da obavještajne agencije nedaju izjave tužilaštvima ni svojeim zemljama. Sto ce reci da je tolika glupost ove gospodje da to nema granice da dobije izjave i istražuje u takvim agencijama to je toliko bizarna glupost koja se ravna sa tim da je kcerka rodila sebi mamu. Nadam se da shvatas. I jos nesto ovo o cemo ona zamišlja da uradi se automatski stavlja u vrbovanje tog tužilaštva od strane obavještajnih službi iz Slovenije i Hrvatske. Ako se pitas zasto samo malo razmisli da covjek koji kupuje nikada nezna sta mu se i zasto prodaje. Dakle prodavac uvjek ugradjuje svoju priču. Ako ni ovo ne shvatas zaposli se u tužilaštvo sa ovom gospodjom i neces ni znati sta radis a lopovluk ce da cvate.

Name

Re

19.04.2019 19:09

Dovoljno je bilo poslusati ovu zenu. Ona blage veze nema.

Name

Za Niko

19.04.2019 20:33

Ti si bas niko al si i nista bijedo jedna. Mektic je Junacina.

Name

rotterdam

19.04.2019 17:23

Gospodine Mekticu,cijenim vas kao jednog postenog covjeka koji je pokusao raditi svoj posao ali drugi su vas bojkotovali.Clanovi predsjednistva su lopuze i sve ce uciniti da vas optuze i kazne.Vasa greska jesto niste trazili medjunarodnu pomoc da ove kriminalce strpate u zatvor,a ako vam nisu htjeli pomoci ,trebali ste javno reci ko nece da pomogne.Ovako sada se morate braniti od pola Hrvatske na celu sa Covicem i Dodikom.Zelim vam svu srecu u odbrani

ODGOVORITE
Name

Istragu prosiriti

19.04.2019 17:41

Istragu ocito treba prosiriti i na clanove Predsjednistva.Jer otkud im sad ta nota. Mogu zamisliti izgled Mile kao svjedoka u ovom predmetu. Ja lude drzave.

ODGOVORITE
Name

Gordana Tadic

19.04.2019 17:56

Ko se znoji ispod nosa dok prica o sistemskoj korupciji znaci da je ozbiljno nervozan.

ODGOVORITE
Name

Za Niku Nikanovica

19.04.2019 18:59

Pojma nemas,o zivotu.Samo lupas gluposti.

Name

Bukačević

19.04.2019 19:06

Dragan Mektic je jedan od onih koji su srozali SDS. Sjetite se samo proslih izbora i rezultata, a tome je doprinos dao i ovaj Mektic jer je svako njegovo pojavljivanje u medijma znacilo barem 10 glasova manje za SDS. Nadam se da ce konacno stranku preuzeti ljudi poput Milicevica i Cicka, a da ce razne Govedarice i razni Mektici otici u zaborav. A sad malo da zapjevamo u susret unutarstranackim izborima: Klice vila iz Teslica - Clanstvo hoce Milicevica. A s Romanije soko klice - Zdravo Cicko, potpredsjednice. Rogaticom se pjesma ori - Jer Sarovic Mirko mudro zbori. A veceg SDS-ovca od Mrkalja do Vardista od mene nema!

ODGOVORITE
Name

Robin hud

19.04.2019 20:36

A koji si ti debil...

Name

Re Robin Hud

19.04.2019 21:09

ja bih samo dodao da je ovaj Bukačević velika budala.

Name

Re Bukačević

20.04.2019 04:56

Cicko i Milićević dva različita svijeta. Cicko od sebe ukrade pa pobjegne. Miličević je čovjek za poštovanje.

Name

Niko

19.04.2019 19:59

Mektica za predsjednika BiH....

ODGOVORITE
Name

Jazavac

19.04.2019 21:41

Mektiću ti si legenda, ovu gamad si pobijedio na svim frontovima, još sačekaj da se sami poubijaju zbog droge, para i stanova pa kad izginu ovi vladajući majmuni onda napravi novu vlast bez Bakira, Burle i ostale kriminalne bratije

ODGOVORITE
Name

Prevaranti

20.04.2019 07:59

CIJELA VLAST JE BRUKA i BLAMAZA

ODGOVORITE
Name

Khm

20.04.2019 15:58

To je taj nivo jednog gazda Buzde.

ODGOVORITE