Analiza: Ko će iskočiti večeras?

A ko će biti ispod traženog proseka. . . ?

Košarka 19.04.2019 | 17:30
Analiza: Ko će iskočiti večeras?
Još malo nas deli od početka četvrte utakmice finala Jadranske lige, gde ćemo dobiti odgovor na pitanje - Crvena zvezda ili Budućnost?

Serija koja je u mnogima razotkrila ceo spektar negativnih emocija dolazi do vrhunca i večerašnji okršaj u Morači (TV Arena Sport, 19.00) mogao bi da bude i poslednji za ovu sezonu regionalnog takmičenja. Videli smo Zvezdinu dominaciju u uvodne dve utakmice i odgovor Budućnosti u poslednji čas, a u danu novog sudara dva velikana ostaje da vidimo ko će iskočiti, a ko će biti ispod traženog proseka?

Kakav god dan da ima, Noris Kol će uzeti svojih deset do petnaest šuteva i ispuniće kvotu. U ovoj finalnoj seriji jedino je omanuo u prvom susretu, ali je u naredna dva meča podigao lestvicu i raspalio još jače, bez previše obaziranja na saigrače i navijače. Čak i u Podgorici dobio kritike što ne deli više loptu saigračima, ali takav je to mentalitet - programiran da ispuni lični cilj. Nošen publikom sa tribina gotovo je izvesno da će preći zacrtanu granicu. 

Francuz je možda bio jedan od najkonstantnijih igrača u polufinalnoj seriji, ali je protiv Crvene zvezde ušao u debeli minus. Njegova statistika govori dovoljno za sebe - u Beogradu nije pogodio nijednu trojku, u Podgorici je ubacio dve, ali je opet na silu izvukao 10 poena, jer je imao 1/8 za dva. Nešto se saDžeksonom desilo i jednostavno nije to igrač koji je svojevremeno proglašen za najboljeg strelca ACB lige. Verovatno je pritisak važnosti utakmica odradio svoje, ali večeras jednostavno mora da popravi utisak, bar da završi meč s dvocifrenim brojem poena, što je obaveza za tako iskusnog igrača. . 

Gordića su „progutali“ saigrači poput Kola i Džeksona, koji uzimaju najveću porciju šuteva. Čovek koji je prošle sezone doneo titulu Budućnosti sada ne liči ni na bledu senku tog igrača, a i Crvena zvezda ga je dobrom odbranom iz pika onemogućila da dolazi do lakih poena. Zbog činjenice da je potpuno u senci stranaca, verovatno će i večeras imati ograničen broj šuteva, što neće biti dovoljno da se pređe granica.

Svojevremeno najbolji igrač Bešiktaša na parketu izgleda potpuno indisponirano, a pojedini tvrde čak i potpuno neizainteresovano za ovo finale. Da li je u pitanju nezadovoljstvo zbog činjenice da ostali igrači u timu uzimaju više šuteva, ili je isključivo do dobre odbrane Mohameda Fajea, ali Klark je za tri dosadašnje utakmice ubacio samo 18 poena, sa tendencijom pada kako je vreme prolazilo. Šuška se i da ga je umor zbog svih obaveza dosta poremetio i ne verujemo da je u mogućnosti da pređe 10 poena. 

Rivers je prosto eksplodirao u prvom poluvremenu susreta u Podgorici i napravio dar-mar s 19 poena i šutem bez greške. U drugom poluvremenu je nestao, ali je ispunio traženu kvotu. Sada Rivers mora tih 19 (ili više) poena da rasporedi na svih 40 minuta, jer samo tako zaista može da bude od važnosti Crvenoj zvezdi. Svestan je toga i on, zato je doveden, da napravi prevagu u najvažnijim utakmicama. Ovo bi mogla da bude prilika za njega, a svakako deluje da će otići u plus, jer je podigao formu poslednjih dana. 

Jedini razlog zašto smo se opredelili za minus je pitanje njegove spremnosti za ovu utakmicu. Zbog nezgodnog pada na leđa u sredu odigrao je tek pet minuta u drugom poluvremenu, iako je odigrao sasvim solidno u prvom delu susreta. Ako bude u mogućnosti da igra, ispravljamo prognozu i šaljemo ga u plus. U suprotnom, minus ne gine. 

Odbrana Budućnosti je u sredu napravila mnogo toga dobrog zatvaranjem reketa i stalnim udvajanjem na Odžu, što je Milana Tomića nateralo da sve karte baci na "small-ball" postavku s četiri spoljna iMohamedom Fajeom kao jedinim visokim igračem. Odžo je bio indisponiran u trećoj utakmici, ali ćeTomić i njegovi saradnici verovatno naći način da snažnog Nigerijca vrate u reket, gde je surovo dominirao u prva dva susreta. Ako se to desi - plus ne gine. 

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press, Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar