Ruski ministar o problemu Kosova

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je da se problem Kosova, umjesto postavljanjem ultimatuma, može riješiti iskljucivo približavanjem pozicija dvije strane i konsenzusom i upozorio da će se pritisci SAD na Beograd da prizna Kosovo nastaviti.  

Svijet 17.04.2019 | 14:10
Ruski ministar o problemu Kosova
Na pitanje o ideji dvostrukog suvereniteta na Kosovu, o čemu pišu neki prištinski mediji, Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

– Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahtjeva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Prije svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitickih uspjeha za kratko vrijeme prije sljedećih izbora – istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik. 

– To zahtjeva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smjesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rješenju problema. Nažalost, naše zapadne kolege u principu smatraju da odlučuju o sudbini sveta i kolonijalni aspekti u mentalitetu su počeli da se ispoljavaju – konstatuje Lavrov.

Kako dodaje, oni govore o izuzetnosti i o tome da upravo zapadna grupa zemalja ima prava da određuje ko je u pravu, a ko je kriv.

– Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN – upozorio je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare sa srpskim ministrom Ivicom Dačićem.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sale

17.04.2019 12:23

Lavrov dosta je i vaseg petljanja po Balkanu. Vi radite samo za vase dobro a ne i za druge.

ODGOVORITE
Name

Re Sale

17.04.2019 16:13

E moj Sakibe , pises glzposti

Name

izraelac

17.04.2019 12:24

pa i Milošević sa punom ratnom spremom vojske je morao priznati Dejton... logično... kao što je logično da nam je preko glave ruske špijunaže, možemo mi sa izraelcima i bez ruskih posrednika

ODGOVORITE
Name

Gergely

17.04.2019 12:48

Kakav ultimatum o cemu ti pricas,vidis da ima zakazan termin sa svim politicarima Zapadnog Balkana.

ODGOVORITE
Name

Govori istinu

17.04.2019 14:16

A cemu su onda sluzile UN i cemu uopste sluze?

ODGOVORITE
Name

Germany

17.04.2019 17:54

Ne pricaj gluposti,svakog kriminalca vi u Rusiji podrzavate,dosta je vase ruske price,mi nestajemo,a vi pricate,podrzavate Izdajnika DODIka,zato sto vam placa,gde je god Vasa firma dosla, ostavila je pustos, rafinerije brod,