Dokaz da nemaju nimalo morala

- Ovo još jedan pokazatelj da predstavnici vlasti nemaju nimalo morala ni svjesti o životu građana koje predstavljaju i zahvaljujući kojima rade i primaju ogromne plate i druge naknade, kaže Pavlović.

Bosna i Hercegovina 16.04.2019 | 20:32
Dokaz da nemaju nimalo morala
Savjet ministara je odlučio da dodatno gurne prst u oko običnim građanima odlukom da se zaposlenima u javnim institucijama poveća novčana naknada na ime ishrane. 

Prema odluci Savjeta ministara BiH, zaposleni u zajedničkim institucijama od sada će za topli obrok, umjesto šest maraka, dobijati osam KM za svaki dan proveden na poslu.

Ova odluka je razbjesnila zaposlene koji rade u proizvodnji i koji su plaćeni dva, tri, pa čak i četiri puta manje u odnosu na zaposlene u javnom sektoru, a topli obrok, regres i druge privilegije, odavno su im misaona imenica.

Negoduju i predstavnici nevladinih organizacija i sindikata, koji kažu da je riječ o još jednoj bahatosti javnih institucija.

Podsjećaju da se političari i zaposleni na nivou BiH, osim što imaju najveća primanja u državi, goste u najjeftinijem restoranima u državi.

Tako se u restoranima u javnim institucijama BiH supa može poručiti za samo jednu marku, uštipci sa kajmakom za tri KM, hercegovački japrak za 3,5 KM, a juneći odrezak za četiri KM.

Ovo su samo neke od cijena iz restorana državnih institucija po čemu se može vidjeti da zaposleni mogu da jedu po jako niskim cijenama, te da nije bilo potrebe za dodatnim povećanjem iznosa za topli obrok.

I tu nije kraj njihovim privilegijma, ako se uzme u obzir da službenici u državnim institucijama imaju slobodne vikende, te pravo na regres za godišnji odmor u visini od 300 KM.

Za razliku od javnih institucija, topli obroci i regresi se u realnom sektoru isplaćuju vrlo rijetko, a neka ranija istraživanja su pokazala da više od 100.000 radnika, koji primaju najniže plate, nikako nije ni imalo topli obrok.

Osim toga, radnici u realnom sektoru često ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu  zaštitu, dok godišnji odmor imaju, ali ne i broj dana propisan zakonom, a naknade uz platu su im samo pusti san. Upravo ovi podaci najbolji su pokazatelj ekonomskog jaza između zaposlenih u javnim i privatnim institucijama.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu Tane Peulić ističe da najnovija odluka Savjeta ministara djeluje negativno na zaposlene u realnom sektoru, koji su ionako diskriminisani u odnosu na javni sektor. On ističe da u pojedinim preduzećima u realnom sektoru, ukoliko se i sprema topli obrok, on ne prelazi 1,50 KM po osobi.

– To dovoljno govori kako se štedi na taj dio. S druge strane, u onim preduzećima koja isplaćuju topli obrok, taj iznos ne prelazi 130 KM. Govorimo o radnicima čije su plate dva, tri ili pak četiri puta manje od onih kojima je prije par dana topli obrok dignut sa šest na osam maraka – ističe Peulić. 

On dodaje da je neophodno da se zaposlenima u privatnom sektoru povećaju plate i ostale naknade, jer će u protivnom odliv radne snage iz BiH biti još veći.

Slično mišljenje dijeli i ekonomski analitičar Zoran Pavlović, koji kaže da je ovo još jedan pokazatelj da predstavnici vlasti nemaju nimalo morala ni svjesti o životu građana koje predstavljaju i zahvaljujući kojima rade i primaju ogromne plate i druge naknade.

(Srpskainfo)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Janko

16.04.2019 18:39

Nece dugo ovaj cirkus u Rs trajati,nestace im para i ljudi.

ODGOVORITE
Name

Ćevapčići

16.04.2019 19:50

Pa 8 KM taman koliko košta porcija ćevapa na čsršiji. Nije to puno ljudi uopšte nego je problem što nam je pola zemlje nezaposleno ili radi za minimalac pa nam je i 8KM za ćevape dnevno puno i gledamo na to kao na bogzna kakav luksuz. A za stanje u zemlji smo mi krivi sve dok glasamo za Milorada zato što je dobro j...o mater turcima ili za Bakira što je j...o mater ćetnicima. Kad nam je to najbitnije pri glasanju onda smo zaslužili da nam 8KM za ćevape bude luksuz i rasipanje.

Name

Re Janko

16.04.2019 19:55

ima se jos svasta prodati. A i krediti su pri ruci. Narod izgleda tako voli. Svaka porodica se zaduzuje po 8 KM dnevno da bi politicari mogli uzivati.

Name

Samo budala

16.04.2019 19:58

Samo budale mogu spojiti moral i vlast.

Name

sobic

16.04.2019 18:46

Sta nam rade ovi sa kupljenim diplomama i skolama,to istorija ce tek da zapise.

ODGOVORITE
Name

Re

17.04.2019 04:52

Koga još briga za nas? Možemo samo sami sebi pisati...

Name

profesor

16.04.2019 18:46

A prosvjeti su ukinuli topli obrok,regres ,smanjili minuli rad i prevoz i onda kolika je plata prosvjetnog radnika

ODGOVORITE
Name

samo

16.04.2019 19:14

samo tako ,samo tako to srce zeli ,kako ih nauciste tako i rade , koliko platise diplomu tolko mogu i pojesti , profesore kako ide ona stara ,kako ih naucio takoces i dobiti.

Name

hm

16.04.2019 19:03

Sta se sada bunite? Pa vi ste im dali glasove, da ovako "rade za vas", zar ne?

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2019 19:14

Sve go glupan do glupana

Name

RE

16.04.2019 19:37

GLADNE OČI, GLADNA DUŠA, PAPCI PAPCIMA OSTAVLJAJU PAPKE. LOPOVI

Name

Dijaspora

16.04.2019 19:14

Neka, neka narode, samo vi glasajte za njih! Vi ste za njih stoka pa neka vas tako i tretiraju kad cutite..I vi ste krivi što vam djeca odlaze, u ime nacionalizma postali ste podanici sekte.

ODGOVORITE
Name

BL

16.04.2019 19:20

Zdravstveni radnici nisu dobili povisicu vec 11 godina, i Bogovi su objavili da opet nema nista. Ne uplacuje im se radni staz, a o toplom obroku samo mogu sanjati. Bagro jajarska, sram te bilo. Sindikatu sram te bilo, takodje, stitis bagru, a ne radnike!

ODGOVORITE
Name

Mrki

16.04.2019 19:31

SAMOOOOO GAZIIIII SIROTINJU tupavu!!! Kad je narod tupava ovca i treba da ih se gazi... ZA ove stvari se IZLAZI NA PROTESTE svi ko jedan, a ne ko pizzde najvece!! Ja bi topli obrok digao na 50 KM dnevno i opet se niko ne bi bunio

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

16.04.2019 19:36

U maju kad bi bili izbori...opet bi sve isto bilo...narod bi se prodao...nedaj bože da nas napadnu ovi Dodikovi hababi,Bake i Dragan..ali sreća neće imati potrebe,...vodi računa Baja o svojoj otadžbini...kako se borio za nju, tako će je i predati..odnosno prodati...I danas tek trideset boraca nezadovoljno...haha...sutra kad bi se zapucalo...prvi bih ja otišao u ljiljane..dosta mi je srpskih križeva..

ODGOVORITE
Name

Poznati pevač

16.04.2019 19:37

Dabogda im u grlu zapalo.

ODGOVORITE
Name

zoran

16.04.2019 19:48

Birali ste, cemu se bunite

ODGOVORITE
Name

Budimo Realni

16.04.2019 20:06

Sta se to moze pojesti za osam maraka. Oni su gladni i sa osam, osamsto, osam miliona..... , nema tu pomoci.

ODGOVORITE
Name

Osvjesti se

16.04.2019 20:07

Najveci problem Republike Srpske su pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu stetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskoristavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko ce ako necemo mi ? Kada ako ne sada ? Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Istinita informacija

16.04.2019 20:13

Za sve one koji lazno informisu gradjane jedna cinjenica: Plate u zajednickim drzavnim institucijama su znatno manje od drzavnih institucija na nivou RS, FBIH i Brcko Distrikta. Samo da znate! Ta razlika je okvirno za 400 maraka vise u korist pomenutih entiteta i Distrikta. I nemojte vise da lazete. I jos jedna stvar, gospodo, htjeli ste privatizaciju, htjeli ste rat, eto vam sad! Prijatno! I dovidjenja!

ODGOVORITE
Name

Rajko P

16.04.2019 20:33

Ko je ovo objavio trebao se prvo raspitati o restoranu i hrani u Savjetu ministara tj.zajednickih institucija.U pomenutom restoranu da bi pojeo"solidan"obrok treba izmedju 7 i 8 maraka,male su porcije,kradu kuvari,konobari,na kraju dobijes manje od 100 gr mesa.Prvo provjeriti sve pa pisati.

ODGOVORITE
Name

Rajko P

16.04.2019 20:33

Ko je ovo objavio trebao se prvo raspitati o restoranu i hrani u Savjetu ministara tj.zajednickih institucija.U pomenutom restoranu da bi pojeo"solidan"obrok treba izmedju 7 i 8 maraka,male su porcije,kradu kuvari,konobari,na kraju dobijes manje od 100 gr mesa.Prvo provjeriti sve pa pisati.

ODGOVORITE
Name

Samir

17.04.2019 00:06

Jel doslo vrijeme za civilni bunt?Revolucija?Bolje grob nego ...rob?

ODGOVORITE
Name

@Роки

17.04.2019 04:20

Пензије повећају за 2% а себи са 6 на 8 КМ је 33 % повећање али то им је народ дао на изборима и неписмена опозиција која је дозволила да их покраду.

ODGOVORITE