Čelsijevi kupci dolaze iz SAD i Azije!

Čelsi je do sada ušao u pregovore sa tri potencijalna kupca akcija kluba, prenose ostrvski mediji.  Čelsi na tromeđi - Ameri, Azijati ili najbogatiji Britanac? Cena 3. 000. 000. 000 evra! Roman Abramovič bira najboljeg kupca.

Fudbal 18.04.2019 | 20:00
Čelsijevi kupci dolaze iz SAD i Azije!
Veruje se da su za klub koji se procenjuje na 2,5 milijardi funti pored najbogatijeg Britanca Džima retklifa zainteresovane i jedna grupacija iz SAD kao i jedna iz Azije.

Bez obzira što je direktor "plavaca" Brus Bek nedavno poručio da je vlasnik Roman Abramovič i dalje odan klubu iako se ne pojavljuje na utakmicama, veruje se da su određeni pregovori obavljeni.

Ruski milijarder nije bio na utakmici Čelsija još od maja prošle godine, kada mu nije odobrena nova viza. Tada je zatražio državljanstvo Izraela i preselio se u Tel Aviv.

Do sada je od 2011. potrošio između jednog i tri miliona funti na zakup loža na Stamford bridžu i ovo je oprva godina kakio to nije uradio na startu sezone.

Mediji u Britaniji prenose i da kompanija "Oukvel Kapital", koja posreduje pri kuipovini klubova, tvrdi da je povećano interesovanje potencijalnih investitora za engleske klubove, posebno u SAD i Aziji, odakle ima i onih koji žele akcije Čelsija.

"Postoji jako intersovanje za klubove Premijer lige iz Azije i SAD. Ugovori o TV pravima su astronomski, očekuje se da će biti sve unosniji narednih godine, a prihodi klubova su u porastu", izjavio je direktor "Oukvel Kapitala", Dag Harmer.

Za sada , zna se da je Džim Ratklif poslao ponudu, ali ona je daleko ispod 2.5 milijardi funti koliko želi Abramovič. Veruje se da je Britanac posle toga usmerio pažnje i na Nicu u Francuskoj, koja je trenutno sedmoplasirana u prvenstvu Francuske.

Mesecima unazad Roman Abramovič ima problema sa britanskim vlastima zbog političkih sukoba sa Rusijom, zbog čega se o njegovom odlasku sa Stamford Bridža sve više spekuliše. Vrlo je verovatno da će ova sezona biti poslednja za ruskog oligarha u ulozi Čelsijevog vlasnika, pošto je sa Ostrva stigla vest da je već obavio preliminarne razgovore s tri zainteresovana kupca.

Abramovič je pregovore otvorio s jednim američkim investicionim fondom, grupom kineskih biznismena i najbogatijim Britancem Džimom Retklifom, o čemu se šuška već neko vreme.

Imena pomenutih finansijskih grupacija s američkog i azijskog kontinenta i dalje se čuvaju u strogoj tajnosti, pošto su razgovori i dalje u početnoj fazi, ali su isti održani u poslednjih nekoliko sedmica. Jedino što su britanski novinari uspeli da izvuku jeste da se radi o „dve izuzetno bogate i poštovane finansijske grupacije“.

Džim Retklif je odavno poznato ime u fudbalskim krugovima. Radi se o petrohejmijskom milijarderu čije se bogatstvo procenjuje na oko dvadeset i pet milijardi evra! Rođen je u Mančesteru, s rezidencijom u Čelsiju, bogataškom delu Zapadnog Londona. Nikada nije krio da je veliki navijač Plavaca, čak je i dolazio na utakmice.

I dalje je neizvesno da li će baš Retklif biti novi vlasnik Čelsija. Naime, on smatra da je Čelsijeva vrednost znatno manja od Romanovih 3.000.000.000 evra, zbog čega je počelo da se šuška da želi da uloži svoj kapital u Nicu. I dalje je sve otvoreno, s tim što bi ubrzo mogao da ispadne iz trke, ako se Abramovičevi uslovi ne promene.

Prema određenim podacima Roman Abramovič nije uživo odgledao nijednu Čelsijevu utakmicu još od maja prošle godine. Ruski milijarder je u međuvremenu dobio izraelsko državljanstvo, zbog čega se preselio u Tel Avivi.

Uprkos tome što ga nema na Stamford Bridžu, nastavio je da ulaže novac u klub, ali se dug prema njemu povećao za gotovo 85.000.000 evra samo u prošloj godini. Abramovič za sve ove godine potražuje ukupno ogromnih 1.300.000.000 evra, što bi želeo da povrati stavljanjem Čelsija u izlog.

Američki i azijski milijarderi obnovili su interesovanje za ulaganja u premijerligaške klubove posle dobrih rezultata koje su ostvarili Liverpul, Totenhem i Barnli, koji su prijavili rekordne profite za prošlu godinu. Abramovič to želi da iskoristi i završi veliku eru u kojoj je Čelsiju pružio sve.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar