MUP ne odustaje od izmjene zakona

Najavljene izmjene Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske koje uvode kazne za fotografisanje javnih službenika naišle su na oštre kritike institucija međunarodne zajednice, stručne javnosti i novinarskih udruženja. Međutim i pored upozorenja da izmjene Zakona guše slobode u Republici Sprskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova sporni zakon nije povuklo i on će se naći pred narodnim poslanicima.

Republika Srpska 13.04.2019 | 20:11
MUP ne odustaje od izmjene zakona
Bez obzira na kritike, izmjene Zakona o javnom redu i miru nisu povučene i naći će se pred narodnim poslanicima. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske ostaje pri stavu da zakon nikoga ne ugrožava nego da je njegov cilj veća bezbjednost.

Iz opozicije odgovaraju da odredba da će svako ko neovlašćeno fotografiše ili snima službenike u vršenju svojih dužnosti biti kažnjen novčano sa 500 do hiljadu i po maraka ili kaznom zatvora od 60 dana, jeste neprihvatljiva i neće dobiti njihovu podršku u parlamentu.

Stanivuković kaže da će tražiti da se ovaj zakon skine sa dnevnog reda, a bez obzira na ishod tvrdi da će nastaviti da snima i upozorava sve nezakonite radnje predstavnika javnih institucija.

Novinari su više puta zatražili da se ovaj nacrt zakona povuče jer je stav koji se odnosi na zabranu fotografisanja preširoko i neodređeno definisan i prepušta se ličnoj procjeni pripadnika MUP-a da određuje je li nešto ometanje ili nije. Takođe nigdje se u zakonu ne navodi da su novinari izuzeti od te odredbe.

Na zahtjeve novinara i institucija međunarodne zajednice da se zakon povuče iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pozitivno odgovorili pa će   Izmjene Zakona o javnom redu i miru pred poslanicima će biti 16. aprila, na narednoj sjednici parlamenta Republike Srpske. 



BN TV 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Laza i paralaza

13.04.2019 18:17

Ja koliko lazu u stanju su da opoziciji podmetnu i razlicit tekst zakona od onih koje poslije objave u sluzbenom glasniku. To su kriminalci i prevaranti. Lukac kaze jedno, Viskovic drugo suprotno. Kartaju se sa narodom.

ODGOVORITE
Name

kmkok

13.04.2019 18:35

Snimite policajca na duznosti koji uzima mito i odete vi u zatvor a ne on... to nema nigdje u svijetu...

Name

Pozicijina opozicija

13.04.2019 18:38

Sve mi se cini da opozicija glumi opoziciju sve dok sjedi u skupstinskim klupama sa ovim klimoglavima i rukodizima sto ne smiju misliti svojom glavom i raspravlja o necemu sto je bitno samo za jos vecu represiju i konacno bespovratno ustolicenje zla. Tu skupstinu napustiti do daljnjeg je je protivnarodna.

Name

Mup

13.04.2019 18:49

Nekada je pokojni Minimax imao radio emisiju TUP TUP

Name

Re

13.04.2019 18:17

Zapadna Koreja

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.04.2019 18:52

Sve uz podršku EU diplomata!

Name

Skrba

13.04.2019 19:25

Sve ovo sto nam se desava,oslikava se u liku i djelu jednog covjeka.

Name

Re: Jaffa

13.04.2019 19:43

Tacno. Sve sto su kazali ambasadori EU, smatrajte kao da to niste culi. Price ambasadora EU su jedna prica za narod, a drugo se govori Dodiku. Nebi oni smjeli nista usvojiti da za to nema podrske EU i Zapada.

Name

Hm

13.04.2019 21:06

Gestapo.

Name

VIC

13.04.2019 19:21

Pitali Milconera: koja je razlika izmedju Policajca i Komunalnog Policajca, a on kao iz topa: Policajci nose pendreke a komunalni metle.

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

13.04.2019 19:37

Hiljadu puta vam je bolje da ove dilere i narkomane po Doboju cim prije sredite. Javna tajna je sta se sve nalazi u Doboju, od kvazi politicara ratnih profitera, belih preletacevica i tako dalje, do sanera dilera i ispijenih i ispranih mozgova koje je ova neimastina napravila. Ali je fora u tome sto policija sve zivo prodaje. Svaki gradjanin doboja zna i sta. Malo truda i rijesicete sve,stoko seljacka (cast mladjim policajcima oni su skolovani).

ODGOVORITE
Name

Re Posmstrac

14.04.2019 06:48

Da tebi čiko da bonu! Prvo ovi mladji školovani su pokupovali diplome jer kod ovih starijih se to nije moglo. Toliko o obrazovanijim itd. Drugo sada će vam Obren sve srediti kada preuzme dobojski snsd. I treće, pokušaj da daš doprinos rješavanju na način što ćeš uzeti papir i olovku pa fino kreneš,Marko Marković prodaje drogu, snabdijeva ga Janko u policiji ga pokriva Pero itf. itd. u potpisu Niko. Pošalješ takvu prijavu u tužilaštvo, nekom sudiji kome vjeruješ, MUP-u, načelnik PU, komandir PS, SIPA. I tek onda komentarišeš kako niko neće ništa. Pokušaj.

Name

racic

13.04.2019 19:46

PARANOJA pohlepnih nemoralnih vlastoljubaca je vec vidjena stvar. Primjera pokusaja kontrolisanja misljenja naroda silom u istoriji ima na pretek. Nikada ni jedan takav pokusaj dugorocno nije uspio, samo je zbog toga narod stradao. Najveci problem Republike Srpske su pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu stetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskoristavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko ce ako necemo mi ? Kada ako ne sada ? Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

izraelac

13.04.2019 19:47

Dobro taj zakon al mene zanima kad nas naoružavaju i kad će više taj rat što planiraju da nam naprave... još im je ta opcija ostala u ovakvoj situaciji

ODGOVORITE
Name

Prevaranti

13.04.2019 21:40

Cuj Lukaca,zakon ne ugrozava nikog samo vecu bezbjednost! Za koga vecu bezbjednost! Za vas jer se bojite naroda,pece vas savjest! Ali savjest je mnogo jaca od vaseg pokvarenog mozga,ne samo vas nego mislim na sve koji rade protiv svog naroda i drzave.a poslanici neka dobro razmisle za sta glasaju,jer narod je brojniji od onih koji ga serviraju!

ODGOVORITE
Name

Ratko

14.04.2019 08:41

Oni ce sigurno izglasati ovaj zakon, pitam se da li se oni pitaju sta ce biti za par godina? U to vreme ce lukac, pucista biti na tunjicama, burle isto tako, a nasi poslanici ce morati da brisu njihove zakone. Jednu stvar ne treba zaboraviti, cim dodje do smene vlasti, sve pasose politicara treba deponovati kako banda ne bi uspela da pobegne od pravde.

Name

sinisa

14.04.2019 00:11

Najbolje da nas tuku i da niko ne smije da ih snimi za to

ODGOVORITE
Name

Poklisar

14.04.2019 06:23

A šta veli Rusko pasoljstvo u SA..??!! Ne oglašava se još..!! Valjda drugi sekretar u pasoljstvu još nije formulisao stav.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.04.2019 13:11

Stop rezimskoj diktaturi i institucionalnom terorizmu!

ODGOVORITE
Name

Božo

15.04.2019 13:09

Oću ja u reservni sastav.. da komišiluku zavrćem ruke.. pišem prijave za ometanje u službenoj dužnosti.. pa da vidimo ko će smjeti da me snima. Plata nije ni potrebna.

ODGOVORITE